Πώς να Δημιουργείς Ομάδες Υψηλής Απόδοσης!

Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
Πώς να Δημιουργείς Ομάδες Υψηλής Απόδοσης!

Την τελευταία δεκαετία, έχει αναβιώσει ένα παλιό concept του 1950 σχετικά με τις ομάδες υψηλής απόδοσης (HPT : High Performance Teams). Ομάδα υψηλής απόδοσης ορίζουμε ένα σύνολο ανθρώπων, που εργάζονται για έναν κοινό σκοπό με οποιαδήποτε υπόσταση (στον ίδιο χώρο, ίδιο τμήμα, ίδιο οργανισμό ή εικονικές ομάδες που τα μέλη της συνεργάζονται χωρίς να χαρακτηρίζονται από γεωγραφικά πλαίσια), το οποίο σύνολο ανθρώπων επιτυγχάνει υψηλή απόδοση και επίτευξη των αποτελεσμάτων που απαιτούνται, ως αποτέλεσμα της υψηλής συγκέντρωσης στο σκοπό και με παράγωγο πάντα υψηλότερα αποτελέσματα από όλες τις άλλες συναφείς ομάδες τα οποία είναι ικανά να μετρηθούν.

Το 1950, όταν ο κόσμος προσπαθούσε ακόμα να επανέλθει από δύο κοντινούς παγκόσμιους πολέμους, η ιδέα μιας ομάδας που υπεραποδίδει ήταν θελκτική και έτσι περιγράφηκε από το Ινστιτούτο Tavistock της Μεγάλης Βρετανίας. Γνωρίζοντας μεγάλη ακμή και εκπληκτικά αποτελέσματα όταν σαν concept υιοθετήθηκε από μεγάλες εταιρείες όπως η Boeing, General Electric και Hewlett Packard στην δεκαετία του 1980. Εταιρείες που είχαν την πολυτέλεια της δομημένης εταιρικής κουλτούρας αλλά και της δυνατότητας επένδυσης σε μια τέτοια προσπάθεια.

Όταν εταιρείες χωρίς τα παραπάνω χαρακτηριστικά, άρχισαν να αντιγράφουν τις ομάδες υψηλής απόδοσης, το υψηλό κόστος σύστασης, συντήρησης αλλά και οι χρονικές απαιτήσεις για την εκπαίδευση και τον συγχρονισμό των μελών, έφεραν τις ομάδες υψηλής απόδοσης να αποτυγχάνουν, να παρακμάζουν και να αντικαθιστώνται από τις νεότερες τεχνικές Human Resources Management,  λίγο πριν το 2000. Και αυτό γιατί πέραν των επενδύσεων που απαιτούνταν, οι εταιρείες αυτές δεν είχαν την ικανότητα να αντιληφθούν τις δυναμικές που χρειάζονται για την εγκαθίδρυση, ανάπτυξη και απόδοση τέτοιων ομάδων. Οι ομάδες αυτές για να επιτύχουν χρειάζονται έναν καίριο συνδυασμό των επιχειρησιακών στόχων με τις κοινωνικές ανάγκες των ανθρώπων που τις απαρτίζουν.

 

Σεμινάριο CIIM 15/6/2022: Building and Managing High Performance Work Teams

 

Πλέον, με νόμο, η Βρετανία απαιτεί την ύπαρξη χώρων, ικανών να στεγάσουν τέτοιες ομάδες και να τις βοηθήσουν να αναπτυχθούν και να αποδώσουν, από του περισσότερους οργανισμούς.

Πως θα μπορούσες όμως να στήσεις μια δικιά σου ομάδα τέτοιας υψηλής απόδοσης;  Πως θα ήταν εφικτό, εσύ και οι συνεργάτες σου να αποτελέσετε μια τέτοια ομάδα και να υπεραποδίδετε;

Α) Απαιτείται η εμπιστοσύνη. Τα μέλη μεταξύ τους πρέπει να πιστεύουν ότι το άλλο μέλος θα παραδώσει. Ακόμα περισσότερο απαιτείται η εμπιστοσύνη στο μέλος από τον manager. Η κοινωνική ανάγκη του αισθήματος της εμπιστοσύνης είναι βάση και για την ψυχραιμία αλλά και για το συμπληρωματικό αίσθημα της ευθύνης που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων.

Β) Απαιτούνται οι καλύτερες μονάδες. Οι άνθρωποι που θα τις απαρτίζουν πρέπει να είναι οι καλύτεροι. Αν είσαι ο manager της ομάδας και δεν έχεις την πολυτέλεια να τους επιλέξεις από την αγορά, διάλεξε του καλύτερους από το περιβάλλον σου και από τις ομάδες που συνεργάζεσαι. Αν και πάλι δεν μπορείς να αξιοποιήσεις αυτούς, επέλεξε τους καλύτερους σε μια συγκεκριμένη εργασία ή με αποδεδειγμένη ικανότητα σε κάτι που σου χρειάζεται και αξιοποίησέ τους στην κατάλληλη θέση μέσα στην ομάδα σου. Για αυτό και…

Γ) Απαιτούνται ξεκάθαροι ρόλοι. Όχι μόνο για να υπάρχει εξειδίκευση αλλά και για να γνωρίζει ο καθένας τι έχει να κάνει αλλά και τι περιμένει η ομάδα από αυτόν. Είναι σημαντικό ακόμα και αν υπάρχει η δυνατότητα κάποιες φορές να καλύπτεται ή να αντικαθίσταται προσωρινώς από κάποιον άλλον, αν έτσι το ζητούν οι δυναμικές ανάγκες της ομάδας, το κάθε μέλος της ομάδας να γνωρίζει ότι θεωρείται το πρώτο βιολί σε έναν συγκεκριμένο τομέα και έτσι αναμένουμε να δράσει. Παράλληλα, η διαφορετικότητα και η προσωπικότητα του καθενός, μέσα από  ξεκάθαρους ταιριαστούς ρόλους επιτρέπεται να λάμψει, καθώς όχι μόνο δεν περιορίζει τα μέλη στα πλαίσια της ομάδας, αλλά τους αφήνει να δράσουν στα όριά τους και να δώσουν στην ομάδα την σφαιρικότητα των γνώσεων και της αντίληψης που χρειάζεται.

Δ) Απαιτείται η συμμετοχή όλων στην διαδικασία λήψης αποφάσεων. Έκαστος στο είδος του και φυσικά η ευθύνη και η τελική απόφαση πρέπει να ανήκει στον manager. Όμως πρέπει όλα τα μέλη να συμμετέχουν. Οι λόγοι είναι ανθρώπινοι αλλά και πρακτικοί. Ο Manager δεν μπορεί να έχει καλύτερη εικόνα για έναν τομέα από τον συνεργάτη του που έχει εξειδίκευση και υπεραποδίδει σε αυτόν για καιρό. Τα μέλη της ομάδας χρειάζονται όχι μόνο να πιστεύουν ότι συμμετέχουν στον ορισμό αλλά και την υλοποίηση της στρατηγικής και του οράματος αλλά να βλέπουν και τις ιδέες τους και προτάσεις τους να αξιοποιούνται μέσω του decision making process. Η καλύτερη ανάδραση για την ομάδα έρχεται από τα ίδια τα μέλη και οι καλύτερες καινοτόμες πρακτικές ορίζονται από αυτούς που έχουν χρησιμοποιήσει ήδη τις παλιές και δεν τους άρεσε το πώς δουλεύουν. Τα μοντέλα δημοκρατικής ηγεσίας και οι αποφασιστικές κινήσεις βρήκαν τις καλύτερες εφαρμογές τους σε τέτοιου τύπου ομάδες.

Ε)   Απαιτείται προσοχή στο ηθικό. Όποιος πιστεύει ότι η απόδοση των εργαζομένων και των ομάδων φυσικά, εμπεριέχει παράγοντες σημαντικότερους από την ψυχολογία των ανθρώπων ως μονάδες και συλλογικά, πρέπει να γνωρίζει ότι η ιστορία πολλάκις τον έχει διαψεύσει. Το ηθικό και το πώς αισθάνονται στην ομάδα οι άνθρωποι, χρειάζεται φροντίδα σε όλα τα επίπεδα. 

Ανοιχτά και ξεκάθαρα να αντιμετωπίζονται οι φιλονικίες, να υπάρχει αναγνώριση των προσπαθειών και των παραγόμενων αποτελεσμάτων με ηθικές και υλικές ανταμοιβές, να υπάρχει θετικό κλίμα, να είναι ανοιχτές οι πόρτες για τα ταλέντα που εμφανίζονται ή για όσους χρειάζονται πλέον κάτι διαφορετικό στην καριέρα τους και φυσικά, να αναγνωρίζουν όλοι πως το γιατί αυτού που κάνουν είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο για να βρίσκουν το βέλτιστο πως κάθε φορά αλλά και για να μπορούν να δηλώνουν  υπερήφανα μέλη μιας ομάδας που συνεισφέρει στο βαθμό που της αναλογεί σε έναν ανώτερο σκοπό που η εκπλήρωσή του θα κάνει τα πράγματα γύρω τους, λίγο καλύτερα.

humanadvanced.com - Σπύρος Ανδριανός


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Share:
Διαβάστε Επίσης
SWOT Analysis: Η παλιά καλή συνταγή για να Εξελίξεις την Επιχείρησή σου

Στον κόσμο των επιχειρήσεων, είναι σημαντικό να κάνει κανείς ανάλυση ανταγωνισμού.

Ο Ιησούς Χριστός ως Ηγέτης: Μαθήματα Ηγεσίας 2000 ετών που ισχύουν μέχρι σήμερα

Η ζωή και η διδασκαλία του Ιησού παρέχουν σημαντικά ηγετικά παραδείγματα