Όταν σου Ζητάνε Στόχους που δεν Μπορούν να Υλοποιηθούν

Digital Marketing/Sales/Service,⠀
Διεύθυνση & Ηγεσία,⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
Όταν σου Ζητάνε Στόχους που δεν Μπορούν να Υλοποιηθούν


Σε έναν κόσμο εργασίας που μεταβάλλεται διαρκώς, οι εργαζόμενοι και οι ηγέτες καλούνται να διαχειριστούν όχι μία ή δύο αλλαγές, αλλά συχνά δεκάδες ταυτόχρονες μεταβάσεις. Οι συνεχείς οργανωτικές αναδιαρθρώσεις, η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και η πίεση για υπέρμετρη απόδοση έχουν γίνει ο κανόνας. Η πραγματικότητα αυτή, σε συνδυασμό με μη ρεαλιστικούς στόχους, οδηγεί συχνά σε εξουθένωση, απώλεια κινήτρου και τελικά μειωμένη απόδοση.

Όμως, τι μπορεί να κάνει ένας ηγέτης όταν του ανατίθενται στόχοι που γνωρίζει ότι δεν είναι εφικτοί; Το να πει "ναι" σημαίνει να διακινδυνεύσει την ψυχική υγεία και την απόδοση της ομάδας του. Το να πει "όχι", πάλι, μπορεί να εκληφθεί ως αδυναμία ή απείθεια. Εδώ εισέρχεται ο όρος στρατηγική άρνηση – η ικανότητα να λες "όχι" με τρόπο τεκμηριωμένο, υπεύθυνο και ηγετικό.

Τι είναι η στρατηγική άρνηση;

Η στρατηγική άρνηση δεν σημαίνει αποφυγή ευθυνών. Αντιθέτως, αποτελεί έναν δομημένο τρόπο για να προστατεύεις την ομάδα σου, να διατηρείς τη μακροπρόθεσμη απόδοση και να διασφαλίζεις τη βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων. Στον πυρήνα της βρίσκεται η ικανότητα να αξιολογείς εάν ένα αίτημα ή ένας στόχος έχει υψηλή στρατηγική σημασία και εάν μπορεί να υλοποιηθεί με τα διαθέσιμα μέσα και χρονικά περιθώρια.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ MANAGEMENT & LEADERSHIP


Ο Πίνακας Στρατηγικής Άρνησης

Η χρήση ενός διπλού πίνακα αξιολόγησης (στρατηγική σημασία & υλοποιησιμότητα) βοηθά τους ηγέτες να αποφασίζουν εάν πρέπει:

  • Να δεσμευτούν και να επικεντρωθούν (υψηλή σημασία και υψηλή υλοποιησιμότητα),
  • Να επαναδιαπραγματευτούν (υψηλή σημασία αλλά χαμηλή υλοποιησιμότητα),
  • Να υποβαθμίσουν το αίτημα (χαμηλή σημασία αλλά υψηλή υλοποιησιμότητα), ή
  • Να το απορρίψουν με τεκμηρίωση (χαμηλή σημασία και χαμηλή υλοποιησιμότητα).

Η λήψη τέτοιων αποφάσεων βασίζεται όχι μόνο σε εκτιμήσεις αλλά σε πραγματικά δεδομένα και ανάλυση των δυνατοτήτων της ομάδας.

Πώς εφαρμόζεται η στρατηγική άρνηση στην πράξη

Η υλοποίηση της στρατηγικής άρνησης απαιτεί τέσσερα βασικά βήματα:

  1. Αναδιατύπωση της άρνησης ως προτεραιοποίηση: Αντί να πεις "δεν μπορούμε να το κάνουμε", πες "για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να αναβάλουμε κάτι άλλο". Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι κρίσιμη. Η άρνηση γίνεται αντιληπτή θετικά όταν σχετίζεται με τη στρατηγική.
  2. Ανάδειξη του κόστους του "ναι": Οι ανώτεροι συχνά δεν αντιλαμβάνονται τις πρακτικές συνέπειες των αποφάσεών τους. Η παρουσίαση των trade-offs (τι θα θυσιαστεί για να επιτευχθεί ένας νέος στόχος) βοηθά στη ρεαλιστική λήψη αποφάσεων.
  3. Καλλιέργεια κουλτούρας στρατηγικής άρνησης: Η προτεραιοποίηση δεν πρέπει να είναι προσωπική ευθύνη ενός μεμονωμένου ηγέτη. Οι οργανισμοί που ενσωματώνουν δομές λήψης αποφάσεων, όπως αξιολογήσεις σκοπιμότητας (red team reviews) και προσδιορισμό σημείων εγκατάλειψης έργων (kill criteria), επιτυγχάνουν περισσότερα με λιγότερη φθορά.
  4. Ηγετική πρότυπη συμπεριφορά: Οι ισχυρότεροι ηγέτες δεν είναι αυτοί που λένε "ναι" σε όλα, αλλά αυτοί που επιλέγουν σοφά πού θα επενδύσουν τους πόρους τους. Το να πεις "όχι", όταν χρειάζεται, δεν είναι αδυναμία – είναι ένδειξη στρατηγικής σκέψης και υπευθυνότητας.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ MARKETING, ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ


Το ηγετικό “όχι” είναι εργαλείο επιτυχίας

Το συμπέρασμα είναι σαφές: η τυφλή αποδοχή κάθε στόχου δεν ενισχύει τη θέση του ηγέτη – την υπονομεύει. Η ικανότητα της στρατηγικής άρνησης, όταν εφαρμόζεται σωστά, διαφοροποιεί τους ηγέτες που επιβιώνουν από εκείνους που ευδοκιμούν. Δεν πρόκειται απλώς για επιβίωση στον σύγχρονο επαγγελματικό στίβο, αλλά για διαμόρφωση ενός βιώσιμου και υψηλής απόδοσης περιβάλλοντος εργασίας.

Αν θες να ηγηθείς με συνέπεια, μάθε πότε και πώς να λες «όχι» – για το καλό της ομάδας σου, του οργανισμού σου και, τελικά, της ίδιας της ηγεσίας σου.



Share:
Διαβάστε Επίσης
Όταν Εσύ Θέλεις Τηλεργασία και το Αφεντικό σε Θέλει στο Γραφείο

Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, η ευελιξία στην εργασία έχει αναδειχθεί ως βασική προτεραιότητα