Ενεργειακή Αιμορραγία: Ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε ρύπους και χιλιάδες χαμένες μεγαβατώρες στην Κύπρο

calendar icon

12 Ιουλίου 2025

⠀ -⠀ Ενέργεια/Α.Π.Ε./Περιβάλλον
Ενεργειακή Αιμορραγία: Ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε ρύπους και χιλιάδες χαμένες μεγαβατώρες στην Κύπρο


Η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου βρίσκεται στο επίκεντρο νέων ανησυχιών, καθώς έρχονται στο φως στοιχεία που αποκαλύπτουν τη διπλή οικονομική και περιβαλλοντική ζημιά που υφίσταται η χώρα: αφενός λόγω των υπέρογκων ποσών που καταβάλλει για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων, και αφετέρου εξαιτίας της σπατάλης πολύτιμης «πράσινης» ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε 7,5 χρόνια

Από το 2018 μέχρι σήμερα, η Κύπρος έχει καταβάλει συνολικά πάνω από 1,17 δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 156 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, χρήματα που καταλήγουν ως κόστος στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών. Σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις, αν δεν υπήρχε αυτό το πρόσθετο βάρος, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα μπορούσαν να είναι κατά τουλάχιστον 18% χαμηλότερες.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ESG


Ρεκόρ... ρύπων και πεταμένων κιλοβατωρών

Η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς παρατηρείται και μεγάλη σπατάλη παραγόμενης «καθαρής» ενέργειας. Συγκεκριμένα, το 2022 χάθηκαν περίπου 10.000 μεγαβατώρες από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλαδή περίπου το 3,3% της συνολικής παραγωγής, ποσότητα που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες 1.600 νοικοκυριών για ένα χρόνο.

Το 2023, η απώλεια αυξήθηκε δραματικά στις 59.000 μεγαβατώρες, ενώ το 2024 εκτοξεύτηκε στις 166.000 – αρκετές για να τροφοδοτήσουν 28.000 νοικοκυριά. Οι αριθμοί αυτοί αναδεικνύουν σοβαρά προβλήματα στην απορρόφηση και αξιοποίηση της ενέργειας από ΑΠΕ, είτε λόγω έλλειψης αποθηκευτικών υποδομών είτε λόγω ανεπαρκούς προγραμματισμού στο δίκτυο διανομής.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ESG


Υπάρχουν και καλά παραδείγματα

Ενδεικτικά, χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία έχουν επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα των ΑΠΕ. Η Ισπανία, για παράδειγμα, κατάφερε το 40% της ηλεκτροπαραγωγής της να προέρχεται από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, περιορίζοντας τις περικοπές στο 5%. Η Ιρλανδία αξιοποίησε το 33% αιολικής ενέργειας, με τις απώλειες να μην ξεπερνούν το 10%.

Το στοίχημα για την Κύπρο

Η περίπτωση της Κύπρου καταδεικνύει ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια δεν είναι απλώς θέμα παραγωγής αλλά και ορθής διαχείρισης και αξιοποίησης. Οι χαμένες μεγαβατώρες και τα δισεκατομμύρια για ρύπους δεν είναι μόνο ένα τεχνικό ζήτημα, αλλά και πολιτική και οικονομική επιλογή. Η χώρα οφείλει να επενδύσει σε έξυπνα δίκτυα, αποθήκευση ενέργειας και στρατηγικές πρόληψης των απωλειών, ώστε να μετατρέψει τη σπατάλη σε ευκαιρία.



Share: