ΕΚΤ: Τα Ακραία Καιρικά Φαινόμενα Απειλούν την Οικονομική Σταθερότητα της Ευρωζώνης
13 Ιουλίου 2025

Καμπανάκι κινδύνου για την ευρωζώνη χτυπά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προειδοποιώντας για τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η κλιματική κρίση μέσα στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία και μοντέλα που εξετάζουν τη βραχυπρόθεσμη επίδραση των ακραίων καιρικών φαινομένων, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κινδυνεύει να μειωθεί έως και 5% μέχρι το 2030 – απώλεια που αντιστοιχεί σε περίπου 700 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ΕΚΤ συγκρίνει την αναμενόμενη επίπτωση με εκείνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009, γεγονός που καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τα νέα σενάρια που ανέπτυξε το δίκτυο NGFS (Network for Greening the Financial System), το οποίο συνεργάζεται με κεντρικές τράπεζες και αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, παρουσιάζουν τέσσερα πιθανά σενάρια με διαφορετικά επίπεδα αντίδρασης στις κλιματικές προκλήσεις.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ESG
Αναλυτικά τα σενάρια:
- Highway to Paris: Υποθέτει έγκαιρη και συντονισμένη μετάβαση σε οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών. Τα αποτελέσματα είναι θετικά για την οικονομία, με περιορισμένες πληθωριστικές πιέσεις και ήπια αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης.
- Sudden Wake-Up Call: Μια καθυστερημένη και βίαιη μετάβαση από το 2027, με σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή και τον πληθωρισμό, καθώς η προσαρμογή γίνεται απότομα και χωρίς προετοιμασία.
- Disasters and Policy Stagnation: Περιγράφει μια αρνητική εξέλιξη με αλλεπάλληλα ακραία φαινόμενα σε όλες τις ηπείρους, ξεκινώντας με καύσωνες και πυρκαγιές και συνεχίζοντας με πλημμύρες και θύελλες. Σε αυτό το σενάριο, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 4,7% έως το 2030.
- Diverging Realities: Εστιάζει σε φαινόμενα που πλήττουν αναδυόμενες οικονομίες πλούσιες σε κρίσιμες πρώτες ύλες, με επιπτώσεις στις προηγμένες οικονομίες μέσω διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι απώλειες του ΑΕΠ για την Ευρωζώνη σε αυτή την περίπτωση μπορεί να φτάσουν το 1,8%.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ESG
Η ανάγκη συντονισμένης δράσης
Όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ, μόνο ένα διεθνώς συντονισμένο σχέδιο για την πράσινη μετάβαση μπορεί να αποτρέψει τις πιο δυσμενείς επιπτώσεις. Η καθυστέρηση ή η απραξία θα μεταφραστεί σε μεγαλύτερα οικονομικά και κοινωνικά κόστη.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ήδη ότι οι ετήσιες απώλειες λόγω ξηρασίας στην ΕΕ αγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του φετινού κοινοτικού προϋπολογισμού – ενώ η πρόβλεψη είναι πως αυτές οι απώλειες θα αυξηθούν δραματικά.
Το μήνυμα είναι σαφές: Η κλιματική κρίση δεν είναι μόνο περιβαλλοντική απειλή, αλλά και σοβαρός οικονομικός κίνδυνος. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πολιτικών για την προσαρμογή και την ανθεκτικότητα της οικονομίας καθίστανται πλέον αναπόφευκτα. Η καθυστερημένη αντίδραση ίσως αποδειχθεί πιο δαπανηρή από την έγκαιρη πρόληψη.