Ξενοδοχεία: Τριπλάσιες από τους άνεργους οι κενές θέσεις εργασίας

calendar icon

17 Ιανουαρίου 2023

⠀ -⠀ Τουρισμός/Ξενοδοχεία/Τρόφιμα
Ξενοδοχεία: Τριπλάσιες από τους άνεργους οι κενές θέσεις εργασίας

Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας που γνωστοποιήθηκαν από ξενοδοχεία για το έτος 2022 ήταν σχεδόν τριπλάσιος από τον μηνιαίο μέσο όρο του αριθμού των ανέργων που ήταν εγγεγραμμένοι στο αρχείο ανέργων, ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος σε ομιλία του με θέμα την «Έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της φιλοξενίας».

Η ελκυστικότητα του κλάδου

Τον χαιρετισμό του Υπουργού, διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Ζαχαριάδης.

«Συγκεκριμένα, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας κατά το 2022 ήταν 7.689 ενώ ο μέσος όρος των εγγεγραμμένων ανέργων στην οικονομική δραστηριότητα των ξενοδοχείων ανήλθε για το 2022 στις 2.650 άτομα. Οι αντίστοιχοι αριθμοί κατά το 2021 ήταν 6.915 κενές θέσεις εργασίας και 4.622 άνεργοι», είπε.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ-ΤΡΟΦΙΜΑ


Παράλληλα ανέφερε ότι σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ελκυστικότητας του κλάδου για τους εργαζόμενους διαδραματίζει και το γεγονός ότι είναι νομοθετημένοι σημαντικοί όροι απασχόλησης του κλάδου. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των μέτρων που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ενθάρρυνση της παραμονής στην εργασία, για βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία και, κατ’ επέκταση, για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, εντάσσονται τα Σχέδια Κατάρτισης Εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε κέντρα αναψυχής.

Κύριοι στόχοι των Σχεδίων αυτών, είπε, είναι η βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία και η μείωση της περιόδου προσωρινής αναστολής και του αριθμού των εργαζομένων που θα επηρεαστούν από αυτή. Σημείωσε ακόμα ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ασκώντας το μεσολαβητικό του ρόλο πέτυχε την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του 2019-2022 μέχρι το τέλος του 2023. Η παρέμβαση αυτή ήταν καίριας σημασίας για τον κλάδο, ο οποίος επηρεάστηκε σε τεράστιο βαθμό από την υγειονομική κρίση της COVID-19, είπε.

Το Τμήμα Εργασίας, πρόσθεσε, μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, έχει αναλάβει τον σημαντικό ρόλο της ενεργοποίησης του εργατικού δυναμικού που αναζητά εργασία και της στήριξης των εργοδοτών που αναζητούν προσωπικό.

Ανέφερε ακόμα ότι ο τουρισμός, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον παράγοντα «άνθρωπο» για την προσφορά ποιοτικής τουριστικής εμπειρίας σε ξένους και ντόπιους επισκέπτες, μπορεί να συνεισφέρει καθοριστικά στην απορρόφηση ανέργων συμπολιτών μας.

«Γι’ αυτό άλλωστε και μια από τις βασικές επιδιώξεις της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης και ευέλικτης αγοράς εργασίας και ενός άρτια καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, ικανού να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις και απαιτήσεις της τουριστικής μας βιομηχανίας αλλά και της οικονομίας μας γενικότερα», είπε.

Να ξεκινήσουμε από το rebranding

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ανέφερε ότι βασική προτεραιότητα του μεσοπρόθεσμου πλάνου δράσης της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2023-2025, είναι το έμψυχο δυναμικό.

«Αν θέλουμε να μιλάμε για προσέλκυση περισσοτέρων ατόμων σε αυτό τον τομέα, είναι καλά να ξεκινήσουμε από το rebranding του τομέα της φιλοξενίας», ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι ο τουρισμός, η φιλοξενία γενικότερα, δεν είναι μόνο ξενοδοχεία, δεν είναι μόνο εστιατόρια αλλά το φάσμα είναι ευρύτατο. Όπως είπε, θα πρέπει να προβληθεί με τον σωστό τρόπο ο τομέας της φιλοξενίας, με βασικότατη προτεραιότητα μέσα από το Μεσοπρόθεσμο Πλάνο Δράσης της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού από το 2023 μέχρι το 2025 είναι το έμψυχο δυναμικό.

Η διδασκαλία της φιλοξενίας

Η Υφυπουργός Τουρισμού της Ελλάδας Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στις δράσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για τη διδασκαλία της φιλοξενίας. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η προσπάθεια της Ελλάδας είναι να ενισχύσει τις δομές παροχής τουριστικής εκπαίδευσης, στοχεύοντας στους νεότερους ανθρώπους. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή πέντε σχολές ξεναγών, οκτώ ΙΕΚ τουρισμού, δύο ανώτερες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης και τρία μηνιαία τμήματα μετεκπαίδευσης. Αναφέρθηκε επίσης στον εκσυγχρονισμό της πρακτικής άσκησης στον τουρισμού και τους υψηλούς δείκτες επαγγελματικής αποκατάστασης. Επίσης αναφέρθηκε στο μάθημα τουριστικής εκπαίδευσης που εγκαινιάστηκε για τους μαθητές α’ και β’ δημοτικού. Τέλος ανέφερε ότι αναμένεται να λειτουργήσει Ακαδημία Τουρισμού και ξενόγλωσσο τμήμα.


InBusinessNews

Share: