Υπερκόπωση: Συμπτώματα και πώς θα την αντιμετωπίσετε άμεσα

Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία,⠀
Πρώτες Βοήθειες/Υπηρεσίες Υγείας,⠀
Τέχνες/Ευεξία/Μόδα/Sports,⠀
Υπηρεσίες Υγείας,⠀
Πηγή: ofarmakopoiosmou.gr
Υπερκόπωση: Συμπτώματα και πώς θα την αντιμετωπίσετε άμεσα

Η υπερκόπωση όταν προέρχεται από την εργασία, συνήθως, χαρακτηρίζεται ως «burnout» και είναι ένας όρος που σίγουρα συναντάτε συχνά τελευταία. Η επαγγελματική απασχόληση, όμως, δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στην υπερκόπωση.

Στην υπερκόπωση μπορεί να οδηγήσουν πιεστικές καταστάσεις ή μεγάλες αλλαγές (εγκυμοσύνη, μητρότητα κ.λπ.), αλλά και κακές συνήθειες, όπως η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, τα ξενύχτια και η κακή διατροφή.

Υπερκόπωση: συμπτώματα

Η υπερκόπωση μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς τρόπους, αλλά και να υποβόσκει μέσα σας για μήνες πριν καταλάβετε πως σας επηρεάζει και αναλάβετε δράση. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της υπερκόπωσης είναι τα εξής:

  1. Νιώθετε έντονη απογοήτευση, η οποία επιμένει.

  2. Αποφεύγετε ευθύνες που άλλοτε δε σας ενοχλούσαν.

  3. Νιώθετε παρατεταμένο stress και άγχος.

  4. Αναβάλετε εργασιακές, οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις.

  5. Έχετε πονοκέφαλο σχεδόν κάθε μέρα.

  6. Αρρωσταίνετε συχνά.

  7. Νιώθετε κόπωση συνέχεια.

  8. Τρώτε υπερβολικά ή καπνίζετε πολύ ή πίνετε πολύ ή και τα τρία μαζί.

  9. Έχετε τριχόπτωση.

  10. Δεν κοιμάστε καλά.

  11. Νιώθετε μόνοι.

  12. Δε σας ικανοποιούν πλέον πράγματα που σας ικανοποιούσαν παλαιότερα.


Αν βιώνετε αρκετά από τα παραπάνω είναι πιθανό να έχετε υπερκόπωση ή να είστε στα όρια. Είναι καλό να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να διαπιστώσετε τις αιτίες για τις οποίες νιώθετε έτσι και να πράξετε κατάλληλα. Μπορεί κάποια από αυτά να οφείλονται σε παθολογικά αίτια και άλλα μπορεί να σχετίζονται με τον κοινωνικό σας περίγυρο και την καθημερινότητά σας.

Η2: Πόσες ώρες κοιμάστε κάθε νύχτα;

Ο ύπνος είναι πολύ βασικός για τη συνολική σας υγεία και ευεξία. Προσπαθήστε να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ και να έχετε όσο το δυνατόν πιο ήρεμο και συνεχόμενο ύπνο μπορείτε. Γνωρίζουμε πως οι περισσότεροι από εσάς θα πούνε: «Εμείς προσπαθούμε, αλλά είναι πολύ δύσκολο να ρυθμίσουμε τον ύπνο μας». Έχετε δίκιο. Η ρύθμιση του ύπνου, η καταπολέμηση της αϋπνίας και η παραμονή σε βαθύ ύπνο είναι πολύ δύσκολοι στόχοι για πάρα πολλούς ανθρώπους.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


Τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου;

  1. Δοκιμάστε συμπληρώματα διατροφής με μελατονίνη.

  2. Φορέστε ωτοασπίδες.

  3. Απομακρύνετε το κινητό από κοντά σας και μη χαζεύετε πριν κοιμηθείτε, διότι η μπλε ακτινοβολία διαταράσσει τον ύπνο.

  4. Κλείστε φώτα και παντζούρια.

  5. Αλλάζετε τακτικά σεντόνια.

  6. Κάντε χαλαρωτικό μπάνιο πριν τον ύπνο.


Ζητήστε ιατρική βοήθεια αν το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και εντείνεται.

Πού οφείλεται η υπερκόπωση;

Η υπερκόπωση μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως το κακό εργασιακό περιβάλλον, οι πολλές υποχρεώσεις, το άγχος, τα οικονομικά ή οικογενειακά προβλήματα κ.ά.. Επίσης, είναι πιθανό να οφείλεται σε παθολογικά ή ψυχολογικά αίτια, για αυτό και συνίσταται η συμβουλή γιατρού. Τέλος, προβλήματα όπως ο αλκοολισμός και ο εθισμός στα ναρκωτικά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα γενικευμένης κόπωσης, αδυναμίας και φθοράς του οργανισμού.

Υπερκόπωση: αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της υπερκόπωσης, αν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, πρέπει να γίνει με συμβουλή και καθοδήγηση γιατρού. Αν δεν οφείλεται σε ιατρικά προβλήματα υγείας, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τις καταστάσεις που σας φθείρουν καθημερινά.

Δεν είναι απαραίτητο να προχωρήσετε σε δραστικές αλλαγές, αν αυτό δεν είναι εφικτό. Μπορείτε να βελτιώσετε τον ύπνο σας, όπως περιγράψαμε παραπάνω, να βρείτε μέσα στην ημέρα σας λίγες στιγμές απόλυτης χαλάρωσης, όπως ένα ήρεμο μπάνιο ή μισή ώρα με ένα βιβλίο. Επίσης, βοηθά να μειώσετε ή να κόψετε εντελώς το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Τέλος, κάτι που βοηθά αρκετά είναι να μειώσετε τη χρήση του κινητού και των social media. Αν και πιστεύετε πως σας χαλαρώνουν - και πολλές φορές πράγματι μπορεί να το κάνουν - η υπερέκθεση σε αυτά προκαλεί εξάντληση, ακόμη κι αν δεν το αντιλαμβάνεστε άμεσα. Το μυαλό σας επεξεργάζεται έναν μεγάλο όγκο πληροφορίας και αναλύει χιλιάδες ερεθίσματα τη στιγμή που εσείς scrollάρετε!


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


Διατροφή για υπερκόπωση

Η ισορροπημένη διατροφή δεν ωφελεί μόνο την υγεία μας, αλλά και τα επίπεδα ενέργειας που έχουμε, τον ύπνο μας, τη διάθεσή μας, ακόμη και την επιθυμία μας να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες.

Αν τρέφεστε με βαριά και ανθυγιεινά τρόφιμα, ο οργανισμός σας αδυνατεί να μεταβολίσει την ποσότητα και την ποιότητα των τροφών αυτών, με αποτέλεσμα να νιώθετε το σώμα σας βαρύ και τη διάθεσή σας πεσμένη. Η κακή διατροφή είναι συχνά συνδεδεμένη με την καθιστική ζωή, η οποία, συχνά, οδηγεί σε προβλήματα υγείας, ακόμη και σε υπερκόπωση. Όσο ειρωνικό και αν ακούγεται, η πνευματική κόπωση του καθιστικού τρόπου ζωής μπορεί να οδηγήσει σε υπερκόπωση.

Φροντίστε να ακολουθήσετε μία πλούσια διατροφή με λίγα επεξεργασμένα τρόφιμα, πολλά φρούτα και λαχανικά, υγιεινά σνακ που προσφέρουν ενέργεια και άφθονο νερό!

Βιταμίνες για την υπερκόπωση

Κάνοντας τακτικές εξετάσεις, είναι πιθανό να εντοπίσει ο γιατρός σας κάποιες ελλείψεις βιταμινών στον οργανισμό σας, οι οποίες μπορεί να ευθύνονται για την υπερκόπωση. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια συμπληρώματα διατροφής για ενέργεια και τόνωση, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε σε απαιτητικές καταστάσεις.

Βιταμίνες για την υπερκόπωση είναι οι εξής:

  1. Η βιταμίνη C

  2. Η βιταμίνη D

  3. Το Συνένζυμο Q10

  4. Ο σίδηρος

  5. Τα Ωμέγα λιπαρά οξέα κ.ά..

Αν λαμβάνετε φαρμακευτικές αγωγές, ειδικά συμπληρώματα διατροφής, αν έχετε αυτοάνοσα ή χρόνιες παθήσεις και αντιμετωπίζετε γενικά προβλήματα υγείας, συμβουλευτείτε τον θεράποντα γιατρό σας για αυτά που αισθάνεστε πριν λάβετε οποιοδήποτε επιπλέον σκεύασμα.



Share:
Διαβάστε Επίσης
7 τρόποι να συνδεθούμε πραγματικά με τη φύση

Τι μπορείτε να κάνετε για να ξανασυνδεθείτε με τη φύση;

Change or Die: Η Δύναμη της Αλλαγής μέσω της Επαγγελματικής Κατάρτισης

Η αλλαγή στον επιχειρηματικό κόσμο δεν είναι μόνο αναπόφευκτη, αλλά και κρίσιμη