Τι είναι ο Νεποτισμός και πως αυτός Δηλητηριάζει τις Επιχειρήσεις

Soft Skills/Επικοινωνία,⠀
Ανθρώπινο Δυναμικό (HR),⠀
Τι είναι ο Νεποτισμός και πως αυτός Δηλητηριάζει τις Επιχειρήσεις

Τι είναι ο νεποτισμός;

Ο νεποτισμός είναι η πρακτική εκείνων που έχουν εξουσία (ίσως το αφεντικό ή ο διευθυντής σας), να δείχνουν εύνοια προς τους φίλους ή την οικογένειά τους, συνήθως παρέχοντας τους δουλειά ή προνόμια. Αρχικά, ο νεποτισμός σήμαινε την εύνοια των μελών της οικογένειας, αλλά σήμερα έχει πολύ ευρύτερη έννοια. Στον εργασιακό χώρο αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ευνοούνται τα μέλη του προσωπικού επειδή είναι φίλοι, συγγενείς ή απλώς τους αρέσει η προσωπικότητά τους.

Ο νεποτισμός εκδηλώνεται συνήθως με τη μορφή αδικαιολόγητων προαγωγών ή με εργαζόμενους που παίρνουν θέσεις εργασίας για τις οποίες δεν έχουν τα προσόντα ή με το ότι οι εργοδότες να παραβλέπουν τους κανονισμούς για κάποιους εργαζόμενους και όχι για άλλους.


Τι αντίκτυπο έχει στους εργαζόμενους;

Όπως είναι κατανοητό, ο νεποτισμός μπορεί να προκαλέσει μεγάλα αισθήματα δυσαρέσκειας στον εργασιακό χώρο. Εάν ορισμένα μέλη του προσωπικού τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης και αυτό απογοητεύει τους άλλους, μπορεί να προκαλέσει ένα πολύ εχθρικό εργασιακό περιβάλλον. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλή παραγωγικότητα και μεγαλύτερες πιθανότητες αλλαγών του προσωπικού.

Για τους εργαζόμενους που παρακάμπτονται ή για τους ταλαντούχους υποψηφίους που χάνουν μία προαγωγή από άλλους με πολύ λιγότερα προσόντα, ο νεποτισμός αποτελεί αδήριτη αδικία. Από την άλλη πλευρά, όσοι λαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση από το αφεντικό τους (είτε τους αρέσει η προσοχή είτε όχι), μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι συνάδελφοι τους δυσανασχετούν και δυσκολεύονται να δημιουργήσουν ή να διατηρήσουν φιλίες στη δουλειά.


Είναι ο νεποτισμός παράνομος;

Αν και αναμφισβήτητα αποτελεί μορφή διάκρισης, ο νεποτισμός δεν είναι παράνομος. Αν και μπορεί να είναι απογοητευτικός, ειδικά αν ξέρετε ότι ο μόνος λόγος που δεν πήρατε την προαγωγή είναι επειδή ο τάδε έφερε τον γιο του στην ομάδα. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν νόμοι κατά της πρόσληψης κάποιου επειδή είναι φίλος ή συγγενής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο νεποτισμός πρέπει να συμβαίνει στις επιχειρήσεις, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε αγωγές λόγω διακρίσεων ή προώθησης ενός επιζήμιου εργασιακού περιβάλλοντος. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε επιχείρηση. Ωστόσο, τείνει να συμβαίνει περισσότερο σε μικρότερες επιχειρήσεις, ιδίως σε εκείνες που διοικούνται από οικογένειες.ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ SOFT SKILLS ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΤι πρέπει να κάνω αν εμποδίζει την καριέρα μου;

Οι περιπτώσεις νεποτισμού θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πολύ προσεκτικά, αν ακολουθήσετε λάθος προσέγγιση, μπορεί να κινδυνεύσετε να φανείτε απλώς ζηλιάρηδες για την επιτυχία άλλων. Θα πρέπει να αποφύγετε να βαδίσετε κατευθείαν στο γραφείο του αφεντικού σας και να απαιτήσετε ότι δεν είναι δίκαιο, καθώς θα μπορούσατε να καταλήξετε να γίνετε το κουτσομπολιό του γραφείου για την επόμενη εβδομάδα.

Αντ’ αυτού, πρέπει να προετοιμάσετε προσεκτικά την υπόθεσή σας και να απευθυνθείτε στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού (ή ίσως σε κάποιο άλλο ανώτερο μέλος του προσωπικού που δεν είναι το αφεντικό ή ο διευθυντής σας).

Πρώτον, θα πρέπει να σημειώσετε τυχόν προνομιακή μεταχείριση που λαμβάνουν οι συνάδελφοι. Και, αν τη γλιτώνουν με το να εμφανίζονται αργά ή να παίρνουν μεγαλύτερο μεσημεριανό ωράριο, σημειώστε το. Βεβαιωθείτε ότι δεν κουτσομπολεύετε γι’ αυτό στο γραφείο. Είναι πολύ καλό να χτίζετε μια υπόθεση, αλλά το να γκρινιάζετε γι’ αυτό σε άλλους συναδέλφους μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε αντιεπαγγελματίες.

Μόλις νιώσετε ότι έχετε αρκετές πληροφορίες για να απευθυνθείτε στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, κανονίστε μια συνάντηση.

Λάβετε υπόψη σας ότι μπορεί να έχουν φίλους ή μέλη της οικογένειάς τους στην ίδια εταιρεία. Επομένως, προσεγγίστε το θέμα με προσοχή. Μην πείτε “Ω, ο τάδε είναι ο αγαπημένος και αυτό δεν είναι δίκαιο και ενοχλεί όλο το υπόλοιπο προσωπικό”. Προτείνετε ότι έχετε παρατηρήσει ότι μερικά μέλη του προσωπικού εμφανίζονται στην εργασία τους αργοπορημένα με μικρές επιπτώσεις και ότι εκείνοι που είναι πάντα στην ώρα τους αρχίζουν να νιώθουν απογοητευμένοι.

Η πολύ προσεκτική επιλογή των λέξεών σας είναι το κλειδί σε αυτές τις καταστάσεις.

Ό,τι κι αν αποφασίσετε να κάνετε, θα πρέπει να συνεχίσετε να εργάζεστε σκληρά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Συνεχίστε να αποδεικνύετε ότι είστε παραγωγικός εργαζόμενος και ότι αξίζετε έναν νέο ρόλο ή προαγωγή.


Τι πρέπει να κάνω αν είμαι εγώ ο προνομιούχος;

Θα μπορούσε επίσης να συμβεί να είστε εσείς αυτός που τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης, είτε το ζητήσατε είτε όχι. Αν το αφεντικό σας σας συμπαθεί, αλλά οι άλλοι συνάδελφοί σας δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτό, μπορεί να βρεθείτε σε δύσκολη θέση.

Αν ο εργοδότης σας προσφέρει ευκαιρίες που δεν απολαμβάνουν οι άλλοι, φροντίστε να τις αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αποδείξτε ότι είστε άξιοι της εργασίας, αλλά επισημάνετε επίσης στο αφεντικό σας αν οι συνάδελφοί σας σας βοηθήσουν, ώστε να λάβουν τον έπαινο που τους αξίζει. Αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αποφορτιστείτε λίγο!

Ο νεποτισμός μπορεί να έχει πολύ επιζήμια επίδραση στον εργασιακό χώρο και στους εργαζόμενους. Αν διαπιστώνετε ότι ο νεποτισμός επηρεάζει την καριέρα σας, ήρθε η ώρα να κάνετε κάτι γι’ αυτό! Όλοι αξίζουν να αισθάνονται ότι τους εκτιμούν στην εργασία τους και να αναγνωρίζονται τα ταλέντα τους. Αν λοιπόν δεν έχετε καταφέρει τίποτα με τον σημερινό σας εργοδότη, ίσως ήρθε η ώρα να προχωρήσετε σε ένα άλλο εργασιακό περιβάλλον.

Share:
Διαβάστε Επίσης
Εργασία: Έξι στους 10 Gen Zers θέλουν να κάνουν καριέρα ως influencers

Οι περισσότεροι θα παρατούσαν ακόμα και την δουλειά τους

ISO 53800: Το πρώτο Διεθνές Πρότυπο για την Προώθηση της Ισότητας των Φύλων

Σύμφωνα με τον ορισμό του ISO 53800, η ισότητα των φύλων δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση