4 επαγγέλματα που μάλλον δεv θα υπάρχουν μέχρι το 2030

Ανθρώπινο Δυναμικό (HR),⠀
Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού,⠀
Επαγγελματική Κατάρτιση,⠀
4 επαγγέλματα που μάλλον δεv θα υπάρχουν μέχρι το 2030

Η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς με πολλούς, αν όχι όλους τους τομείς της ζωής μας, να επηρεάζονται άμεσα από αυτήν. Αν και αυτό έχει πολλά οφέλη, καθώς βελτιώνεται το επίπεδο και η ποιότητα της ζωής μας, η οποία, μάλιστα, γίνεται ολοένα και καλύτερη πολλά πράγματα αυτοματοποιούνται.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται σε κίνδυνο υπό εξαφάνιση πολλά επαγγέλματα, τα οποία είναι πιο παραδοσιακά. Σύμφωνα, μάλιστα, με μία έρευνα του Foundation for Young Australians, το 60% των νέων της Αυστραλίας σπούδαζαν κάποιο αντικείμενο, το οποίο μελλοντικά αναμένεται να αυτοματοποιηθεί. Αυτό, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στην Αυστραλία, αφού τα πράγματα θα αλλάξουν αισθητά μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Κοινώς οι μηχανές αναμένεται να “κλέψουν” τη δουλειά από πολλούς νέους και πολλές νέες, που θα πρέπει να αναζητήσουν νέους τρόπους για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της αγοράς εργασίας. Παράλληλα, ορισμένα επαγγέλματα θα εξελιχθούν, με αποτέλεσμα να γίνουν εντελώς διαφορετικά, ενώ κάποια επαγγέλματα σε 10 χρόνια πιθανότατα θα θεωρούνται αναχρονιστικά.

Ποια είναι όμως αυτά τα επαγγέλματα;

Παρακάτω, λοιπόν, θα βρείτε μία λίστα με ορισμένα επαγγέλματα, τα οποία σε λίγο καιρό θα έχουν αλλάξει τόσο πολύ, που ουσιαστικά δε θα υπάρχουν.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ (SOFT SKILLS)


1. Ξεναγός

Παλαιότερα, όταν κάποιος τουρίστας επισκεπτόταν ένα μέρος συνήθιζε να “νοικιάζει” τις υπηρεσίες ενός ξεναγού, προκειμένου να του δείξει τα κατατόπια. Ο ξεναγός γνώριζε καλά τόσο τα μέρη όσο και την ιστορία του τόπου και έτσι, εξηγούσε πολλά πράγματα στον επισκέπτη. Παράλληλα, πρότεινε μέρη στα οποία μπορεί να φάει και να διασκεδάσει. Πλέον, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, που μπορείς να βρεις άμεσα όλες τις πληροφορίες στο κινητό σου, ενώ, μάλιστα, μπορείς μέσω ενός GPS να βρεθείς γρήγορα στον προορισμό σου χωρίς την φυσική παρουσία κάποιου ντόπιου.

Επιπλέον, διάφορες εφαρμογές προσφέρουν όλες τις επιλογές σε ένα μέρος, προκειμένου να φας, να πιείς και να περάσεις καλά, διαθέτοντας και κριτικές προηγούμενων πελατών, ώστε να μην πας “στα τυφλά”. Επομένως, το επάγγελμα του ξεναγού έχει αρχίσει, ήδη, να χάνει την παλαιότερη αίγλη του και, σταδιακά, ίσως αλλάξει εντελώς σε σημείο που να… μην υφίσταται!


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 


2. Τηλεφωνικός διαφημιστής

Ή αλλιώς ο τύπος που σε παίρνει τηλέφωνο για να διαφημίσει κάτι (την πιο ακατάλληλη στιγμή). Ίσως οι μόνοι άνθρωποι που θα στεναχωρηθούν από αυτό το νέο είναι όσοι ασκούν το συγκεκριμένο επάγγελμα, αλλά ο κόσμος εξελίσσεται, τα χρόνια περνούν κι η διαφήμιση μέσω τηλεφώνου σταδιακά θεωρείται παλιό ενοχλητικό.

Οι ανεπιθύμητες κλήσεις, δυστυχώς, δε θα πάψουν να υφίσταται. Απλώς, οι εργοδότες θέλοντας να μειώσουν το κόστος της προσλήψεις, αναμένεται να αντικαταστήσουν των πωλητή στην άλλη πλευρά του ακουστικού με ένα αυτόματο μήνυμα, το οποίο θα διαφημίζει – πουλάει το εκάστοτε προϊόν ή υπηρεσία.

3. Βιβλιοθηκάριος

Πρόκειται για ένα ευχάριστο, εύκολο και διαχρονικό θα έλεγε κανείς επάγγελμα. Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν audiobooks, e-books ή τα Kindles, κάτι που κάνει τα κανονικά βιβλία λιγότερο δημοφιλή. Ήδη, πολλά Ιδρύματα, όπως Πανεπιστήμια και σχολεία, ψηφιοποιούν τις βιβλιοθήκες τους. Βέβαια, αν και θα είναι δύσκολη η αναζήτηση εργασίας ως βιβλιοθηκάριος, αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι ανέφικτο, αφού δεν υπολογίζεται πως θα χαθεί εντελώς μέχρι το 2030.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ MANAGEMENT & LEADERSHIP


4. Social Media Manager

Αυτό δεν το περίμενες, σωστά; Ο διαφημιστής μέσω τηλεφώνου, ο ξεναγός και ο βιβλιοθηκάριος μοιάζουν πολύ παραδοσιακά επαγγέλματα. Ο Social Media Manager, όμως, είναι πρόσφατος και απαραίτητος για κάθε επιχείρηση. Πλέον, όμως, η χρήση των social media είναι ευρέως διαδεδομένη τόσο σε μικρές όσο και σε μεγάλες ηλικίες, κάτι που καθιστά λίγο ή πολύ όλους ικανούς να διαχειριστούμε social media. Έτσι, μέχρι το 2030 λίγο ή πολύ όλοι θα είμαστε “ειδικοί” στα social media, κάτι που ενδεχομένως να κάνει τους social media managers περιττούς ή έστω, να μειώσει αισθητά τη ζήτησή τους στην αγορά εργασίας.

neolaia.gr

Share:
Read Also
Office Politics: Τι είναι και πως να τα Χρησιμοποιήσεις προς Όφελος σου

Οι περισσότεροι όταν ακούνε τις λέξεις “office politics” σκέφτονται τις εργασιακές σκοπιμότητες

Επιχειρηματικός Μετασχηματισμός: Τι είναι, ποια τα οφέλη και πως να τον πετύχετε στην επιχείρησή σας

Πως ο Επιχειρηματικός Μετασχηματισμός Οδηγεί στην Επιτυχία των Επιχειρήσεων