1+10 Τρόποι για να Μειώσεις το Χρόνο Μπροστά στο Κινητό σου. Ο 1ος είναι να διαβάσεις το άρθρο αυτό!

Soft Skills/Επικοινωνία,⠀
Ανθρώπινο Δυναμικό (HR),⠀
Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία,⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
Πληροφορική - Χρήστες,⠀
1+10 Τρόποι για να Μειώσεις το Χρόνο Μπροστά στο Κινητό σου. Ο 1ος είναι να διαβάσεις το άρθρο αυτό!

1. Αγόρασε ένα ξυπνητήρι

Μην μου πεις ότι δεν χρησιμοποιείς το ξυπνητήρι του κινητού σου κάθε βράδυ. Μπορεί αυτή η φαινομενικά ακίνδυνη λειτουργία του κινητού σου να σου δημιουργεί αρκετά προβλήματα χωρίς να το ξέρεις. Πρώτον, είναι φυσικό ότι θα τσεκάρεις το κινητό σου πολύ πιο συχνά όταν το έχεις δίπλα σου στο κρεβάτι. Δεύτερον, η νυχτερινή χρήση του κινητού έχει συνδεθεί με πτώση στην ποιότητα του ύπνου και καθυστέρηση στην ώρα που κοιμάσαι.

Η συμβουλή των ειδικών είναι να αποφύγεις εντελώς το κινητό σου μία με δύο ώρες πριν πέσεις για ύπνο και καλύτερα να το φορτίζεις εκτός της κρεβατοκάμαρας. Αυτό θα σε βοηθήσει και όταν ξυπνάς, αφού πλέον δε θα είναι το τσεκάρισμα του κινητού σου το πρώτο πράγμα που κάνεις το πρωί. Λίγα λεπτά χωρίς κινητό το πρωί θα βοηθήσουν να ξεκινήσεις δυναμικά την ημέρα σου. Μπορείς να απαντήσεις στα mail σου και να σερφάρεις στα social media λίγο αργότερα.

2. Μέτρα το χρόνο που περνάς μπροστά από την οθόνη

Το πρώτο βήμα για να λύσεις ένα πρόβλημα είναι να αναγνωρίσεις πλήρως την ύπαρξή του. Και η μέτρηση του χρόνου που περνάς μπροστά από την οθόνη του κινητού σου θα σε βοηθήσει να καταλάβεις το μέγεθος του εθισμού σου. Μπορεί να μοιάζει αδιανόητο, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι καθημερινά ο μέσος άνθρωπος περνά 3 ώρες κοιτώντας το κινητό του! Αυτό είναι το 1/8 της ζωής του μπροστά από μια οθόνη κινητού.

Στοιχηματίζω ότι οι περισσότεροι πιστεύετε ότι αυτά τα νούμερα δεν ισχύουν για εσάς, αλλά υπάρχει μόνο ένας τρόπος να ξέρεις σίγουρα. Κατέβασε μία από τις εκατοντάδες εφαρμογές που κρατούν αρχείο της χρήσης του κινητού σου και δες μόνος σου. Οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές σου δείχνουν και ποιες εφαρμογές χρησιμοποιείς περισσότερο για να σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι σου τρώει περισσότερο χρόνο κάθε μέρα.

3. Κράτα το κινητό σου έξω από το οπτικό σου πεδίο

Ένας τέλειος τρόπος να περιορίσεις τη χρήση του κινητού σου είναι να μην το βλέπεις. Πόσο συχνά βάζεις το κινητό σου στο τραπέζι μπροστά σου όταν βγαίνεις για καφέ ή όταν είσαι στη δουλειά; Έχεις πείσει τον εαυτό σου ότι όταν το βάζεις με την οθόνη προς τα κάτω δε θα αποσπά καθόλου την προσοχή σου; Η έρευνα πάνω στο θέμα φαίνεται να διαφωνεί εντελώς μαζί σου. Το να έχεις το κινητό μπροστά σου συνδέεται με αρκετά χαμηλότερες επιδόσεις σε πολλά θέματα, ενώ παράλληλα δεν βοηθά την ποιότητα των συζητήσεών σου με άλλους ανθρώπους.

Μερικοί άνθρωποι ίσως θεωρήσουν και προσβλητικό το να βάλεις το κινητό σου ανάμεσα σε εσένα και εκείνους. Προσπάθησε να το αφήνεις μέσα στην τσάντα ή στην τσέπη σου και να αποφεύγεις να το κοιτάς κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης. Και όταν όντως το κοιτάς, αντιμετώπισέ το σαν να πηγαίνεις στην τουαλέτα και ζήτα άδεια πριν το κάνεις.

4. Η δόνηση δεν είναι η λύση

Πολλοί πιστεύουν ότι η λειτουργία της δόνησης βοηθάει να ασχολείσαι λιγότερο με το κινητό σου. Αλλά η αλήθεια είναι ότι έχει πολύ αρνητική επίδραση στην παραγωγικότητά σου. Η ανάγκη σου να τσεκάρεις το κινητό σου φαίνεται να αυξάνεται όταν το έχεις στη δόνηση. Άρα τι πρέπει να κάνεις; Είναι αναγκαίο να το έχεις στην εντελώς σιωπηλή λειτουργία για να μπορέσεις να συγκεντρωθείς σε άλλες εργασίες;

Η απάντηση είναι όχι, αλλά αυτό δεν έρχεται χωρίς μια μικρή θυσία. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να διαλέξεις συγκεκριμένες “επείγουσες” ειδοποιήσεις που θα έχουν δόνηση και να τσεκάρεις όλες τις υπόλοιπες όταν έχεις χρόνο να χαλαρώσεις. Αυτό θα σε βοηθήσει πραγματικά να ελαχιστοποιήσεις τον πειρασμό να κοιτάς το κινητό σου σε άκυρες στιγμές.


ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ LIVE ONLINE WEBINARS ΣΤΗ MYSEMINARS


5. Προσπάθησε να ορίσεις κάποιες ώρες “χωρίς κινητό”

Ξέρω ότι μάλλον αισθάνεσαι άβολα όταν δεν νιώθεις το κινητό μέσα στην τσέπη σου. Μου συμβαίνει και εμένα. Αλλά αν πράγματι προσπαθείς να ελέγξεις τον εθισμό σου, ίσως σε βοηθήσει να ορίσεις συγκεκριμένες περιόδους που δεν θα χρησιμοποιείς καθόλου το κινητό σου μέσα στην ημέρα (ή την εβδομάδα). Δεν χρειάζεται να το παρακάνεις, μικρά βηματάκια κάθε φορά. Ένας περίπατος ή ένας καφές χωρίς κινητό κάθε εβδομάδα είναι μια καλή αρχή.

Όλα τα κινητά έχουν επίσης την λειτουργία “μην ενοχλείτε” που μπορείς να δοκιμάσεις. Κάντο και δεν θα πιστεύεις πόσο δύσκολο είναι να μένεις μακριά από το κινητό σου ακόμα και μια ώρα πχ. Σχεδίασε την ημέρα σου με τρόπο που θα έχεις προκαθορισμένες στιγμές που πραγματικά περνάς χρόνο για να ενημερωθείς ή να απαντήσεις σε μηνύματα στο κινητό σου. Το γεγονός ότι μέχρι τώρα το έκανες λίγο λίγο μέσα στην ημέρα είναι η ρίζα του προβλήματός σου.

6. Αφιέρωσε λίγο χρόνο στη διαχείριση των ειδοποιήσεων του κινητού σου

Οι εφαρμογές του κινητού σου είναι σχεδιασμένες για να ενθαρρύνουν τους χρήστες να τις χρησιμοποιούν συνέχεια. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι περισσότερες από αυτές θα σε βομβαρδίσουν με πάμπολες ειδοποιήσεις κάθε μέρα. Οι ειδικοί παραγωγικότητας συμφωνούν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν υπερβολικά πολλές ειδοποιήσεις ενεργοποιημένες. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να βρεις λίγο χρόνο να δεις τι ακριβώς συμβαίνει στη δική σου περίπτωση και να αποφασίσεις ποιες απ’ όλες χρειάζεσαι πραγματικά.

Πολλοί ερευνητές έχουν αποφανθεί ότι ακριβώς αυτές οι ειδοποιήσεις είναι ένας από τους βασικούς λόγους που είσαι τόσο εθισμένος στο κινητό σου. Ένα πρώην μεγαλοστέλεχος του Facebook ΄ζήτησε πρόσφατα σε εκδήλωση “συγγνώμη” από το κοινό για το ότι εκμεταλλεύτηκε την συμπεριφορά των καταναλωτών για να τους εθίσει στα κινητά τους με πολλές ειδοποιήσεις.

7. Κορόιδεψε τον εαυτό σου αναδιατάσσοντας τις εφαρμογές σου

Όπως είπαμε νωρίτερα, το να κρατάς το κινητό σου έξω από το οπτικό σου πεδίο μπορεί να μειώσει δραστικά το χρόνο που περνάς σε αυτό. Άλλος ένας πολύ καλός τρόπος να ελέγξεις τον εθισμό σου είναι η απλά αναδιάταξη των εφαρμογών του κινητού σου. Όλοι μας έχουμε κάποια αδύναμα σημεία, εκείνες τις εφαρμογές που νιώθουμε ότι ΠΡΕΠΕΙ να τσεκάρουμε κάθε λίγο και λιγάκι. Άρα γιατί να μην περιορίσεις τι βρίσκεται στην αρχική σου και να κρύψεις τις συγκεκριμένες εφαρμογές μέσα σε φακέλους;

Φυσικά ακόμα θα μπορείς να έχεις πρόσβαση σε αυτές, αλλά ακόμα και λίγα περισσότερα βήματα και μια πολύ μικρή διαφοροποίηση στη ρουτίνα σου μπορεί να δημιουργήσει μια συναισθηματική απόσταση με τις εφαρμογές αυτές. Οι ειδικοί λένε ότι με αυτό τον τρόπο έχεις λιγότερη ανάγκη να σπαταλήσεις χρόνο στο κινητό σου επειδή οι μεγαλύτεροι πειρασμοί είναι “κρυμμένοι”.

8. Τι θα έλεγες για τη λειτουργία grayscale;

Γινόμαστε λίγο υπερβολικοί τώρα, αλλά η ψυχολογία του ανθρώπου είναι σκοτεινή και περίπλοκη. Τα κινητά είναι φτιαγμένα για να σε κρατούν απορροφημένο με κάθε τρόπο συνεπώς αυτό περιλαμβάνει και την εμφάνισή τους. Κανείς δεν θέλει να κάνει το κινητό του λιγότερο ελκυστικό, αλλά αν χρειάζεσαι επειγόντως αποτοξίνωση, το να γυρίσεις την οθόνη μόνο σε αποχρώσεις του γκρι (grayscale) είναι μια καλή λύση.

Με αυτό τον τρόπο, δε θα είσαι τόσο εντυπωσιασμένος από αυτό που βλέπεις στην οθόνη σου οπότε μάλλον θα περάσεις λιγότερο χρόνο σκρολάροντας.

9. Εστίασε στα χόμπι σου

Στην εποχή μας, είναι απόλυτα φυσικό όταν δεν έχεις τι να κάνεις, απλά να πιάνεις το κινητό σου και να αρχίζεις να σκρολάρεις. Το να έχεις ένα χόμπι και να εστιάζεις σε άλλες δραστηριότητες μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις αυτό το πράγμα συνέχεια. Ιδανικά, προσπάθησε να περάσεις λίγο χρόνο έξω (λίγη άσκηση ίσως;) ή γίνε παραδοσιακός και ξεκίνα να διαβάζεις ένα βιβλίο. Ή αν νιώθεις ότι όλα αυτά δε σου ταιριάζουν, ακόμα και το να βγεις έξω με μερικούς φίλους όταν έχεις χρόνο μπορεί να σε βοηθήσει.

Επίσης, είναι σημαντικό να καταλάβεις ΓΙΑΤΙ πιάνεις συνέχεια το κινητό σου όταν έχεις 5 λεπτά κενά. Ίσως το να μην κάνεις τίποτα να σε κάνει να νιώθεις πολύ άβολα. Αν πράγματι ισχύει αυτό, βρες μια εναλλακτική ασχολία που θα γεμίζει αυτά τα μικρά κενά.

10. Βρες παρτενέρ για όλα τα παραπάνω

Βασικά καλύψαμε όλα όσα μπορείς να κάνεις για να μειώσεις το χρόνο που περνάς στο κινητό σου. Αλλά όπως με όλα τα πράγματα στη ζωή, μερικές φορές είναι δύσκολο να δώσεις κίνητρο στον εαυτό σου. Η καλύτερη λύση λοιπόν είναι να βρεις έναν παρτενέρ για όλα τα παραπάνω! Μπορείς να ζητήσεις από έναν κολλητό να σε τσεκάρει συχνά για να δει αν όντως τηρείς όλα όσα λες ότι κάνεις με το κινητό σου.

Η ακόμα καλύτερα, βρες κάποιον με το ίδιο πρόβλημα ώστε να παρακινείτε ο ένας τον άλλον να συνεχίσετε να μένετε μακριά από τα κινητά σας. Και φυσικά, όταν είστε παρέα, τα κινητά απαγορεύονται δια ροπάλου!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Share:
Διαβάστε Επίσης
Γιατί πρέπει να λες την αλήθεια και πως αυτό σε ωθεί στην επιτυχία

Το να λες την αλήθεια δεν είναι ποτέ εύκολο πράγμα, ούτε ευχάριστο πάντα.

7 Σημάδια ότι Πρέπει να Παρατήσεις τη Δουλειά σου

Ίσως όμως δεν είναι αυτό που θα ήθελες να κάνεις για το υπόλοιπο της ζωής σου