Μόνιμα Συστήματα Πυρόσβεσης με Αέρια και Αεροζόλ: Σχεδιασμός, Εγκατάσταση και Συντήρηση

- Ποιότητα και Σχετικά Πρότυπα - Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία

26 Απρ 2023 08:45 26 Απρ 2023 17:00
Ελληνικά
7 ώρες ( 1 ημέρα )
Μόνιμα Συστήματα Πυρόσβεσης με Αέρια και Αεροζόλ: Σχεδιασμός, Εγκατάσταση και Συντήρηση

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η ανάγκη εγκατάστασης συστημάτων πυρόσβεσης στα κτίρια είναι δεδομένη. Στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος κατάρτισης εξετάζονται τα συστήματα πυρόσβεσης σε χώρους με ευαίσθητο εξοπλισμό, όπως Server Rooms, χώρους με ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (πχ. υποσταθμούς, μηχανοστάσια, ηλεκτρικούς πίνακες, μετασχηματιστές), χώρους φύλαξης εγγράφων κλπ. 


Μια σειρά από σχετικά Ευρωπαϊκά πρότυπα παρουσιάζουν τους φυσικούς, τεχνικούς και λειτουργικούς παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν την αποτελεσματικότητα της εκάστοτε μεθόδου πυρόσβεσης. Στην ουσία αποτελούν ολοκληρωμένες και εμπεριστατωμένες μεθοδολογίες για το σχεδιασμό, την εγκατάσταση και τη συντήρηση των συστημάτων αυτών.

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Τυποποίησης CEN, μέλος του οποίου είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης CYS, έχει θέσει σε ισχύ ένα αριθμό προτύπων για μόνιμα συστήματα πυρόσβεσης, και ο CYS τα έχει υιοθετήσει με σκοπό να αποτελέσουν ολοκληρωμένες και εμπεριστατωμένες μεθοδολογίες σχεδιασμού, κατασκευής, ελέγχου και συντήρησης των συστημάτων.

ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος κατάρτισης εξετάζονται τα συστήματα πυρόσβεσης σε χώρους με ευαίσθητο εξοπλισμό, όπως Server Rooms, χώρους με ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (πχ. υποσταθμούς, μηχανοστάσια, ηλεκτρικούς πίνακες, μετασχηματιστές), χώρους φύλαξης εγγράφων κλπ.

 

Εδώ πρόκειται αντίστοιχα για τα πρότυπα:

  1. CYS EN 15004 (συστήματα κατάσβεσης με αέριο)
  2. NFPA 12 (συστήματα κατάσβεσης με διοξείδιο του άνθρακα)
  3. CYS EN 15276 (συστήματα κατάσβεσης με αεροζόλ)

Τα πρότυπα αυτά παρουσιάζουν τους φυσικούς, τεχνικούς και λειτουργικούς παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν την αποτελεσματικότητα της εκάστοτε μεθόδου πυρόσβεσης. Καθορίζουν τις απαιτήσεις για το σχεδιασμό, την εγκατάσταση και τη συντήρηση των συστημάτων.

Οι διατάξεις των προτύπων είναι προϊόν συνεργασίας εμπειρογνωμόνων/εκπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων και εμπλεκομένων ασφαλιστικών φορέων. Η πολύπλευρη συμμετοχή παρέχει την εγγύηση υψηλής ποιότητας εργαλείων ασφαλείας στα ζητήματα της πυρόσβεσης.

Βασικός στόχος του σεμιναρίου είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες τη γνώση να επιλέγουν την καταλληλότερη μέθοδο και το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό πρότυπο για την αντιμετώπιση δεδομένου προβλήματος, όπως επίσης να είναι σε θέση να προχωρήσουν στη βελτίωση υφισταμένων μόνιμων συστημάτων πυρόσβεσης.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες και Πολιτικοί Μηχανικοί, Σύμβουλοι Μηχανικοί, Στελέχη ασφαλιστικών εταιριών, Εργολάβοι και Επιβλέποντες Μηχανικοί Έργων, Προσφοροδότες Κατασκευαστικών Εργασιών, Τεχνικοί, εγκαταστάτες και συντηρητές συστημάτων πυρόσβεσης, Κατασκευαστές και διανομείς συστημάτων πυρόσβεσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θεματολογία Σεμιναρίου

  • Το Νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου που αφορά τις απαιτήσεις εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων πυρόσβεσης 
  • Τα ευρωπαϊκά πρότυπα και το αμερικανικό πρότυπο για τα θεωρούμενα συστήματα πυρόσβεσης. Ειδικές απαιτήσεις ασφαλείας των συστημάτων με αέριο ή αερόλυμα
  • CYS EN 15004 (συστήματα κατάσβεσης με αέριο) – Παρουσίαση των χρησιμοποιούμενων αερίων κατάσβεσης και των συστημάτων εφαρμογής τους 
  • Οι απαιτήσεις του προτύπου CYS EN 15004 
  • Παράδειγμα υπολογισμού κατά CYS EN 15004 
  • NFPA 12 (συστήματα κατάσβεσης με διοξείδιο του άνθρακα) – Ιδιότητες του διοξειδίου του άνθρακα 
  • Παράδειγμα υπολογισμού κατά NFPA 12 
  • CYS EN 15276 (συστήματα κατάσβεσης με αεροζόλ) – Ιδιότητες των αερολυμάτων 
  • Οι απαιτήσεις του προτύπου CYS EN 15276 (συστήματα κατάσβεσης με αεροζόλ) 
  • Παράδειγμα υπολογισμού κατά CYS EN 15276 
  • Επισκόπηση του σεμιναρίου - Ανακεφαλαίωση


Εκπαιδευτής: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΣΠΑΛΑΣ

Ο κ. Κωνσταντίνος Πασπαλάς είναι διδάσκων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης επί 35 έτη και εισηγητής σε αντίστοιχα αντικείμενα.

Εκπροσωπεί την Ελλάδα μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) σε 3 σχετικές Ευρωπαϊκές Επιτροπές Τυποποίησης επί 20 έτη.

Είναι εισηγητής τεσσάρων εν ισχύ Ελληνικών Τεχνικών Κανονισμών για την ασφάλεια δικτύων αέριων καυσίμων και συγγραφέας τεσσάρων σχετικών βιβλίων. Πολύ πρόσφατα έχει συγγράψει ειδικό βιβλίο με τίτλο «Καπνοδόχοι και Λοιπά Συστήματα Απαγωγής Καυσαερίων». Είναι εγκεκριμένος διδάσκων για το σχετικό αντικείμενο στο Ελληνικό Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Είναι µέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Γερμανικής Ένωσης Αερίου και Υδραυλικών (Deutsche Vereinigung des Gas-und Wasserfaches), της Ελβετικής Ένωσης Αερίου και Υδραυλικών (Schweizerischer Verein des Gas- und Wasserfaches) και της Γαλλικής Ένωσης Αερίου (Association Française du Gaz).

Αναλυτικό Κόστος Σεμιναρίου

Για Δικαιούχους ΑνΑΔ

  • € 220.00
  • € 119.00
  • € 41.80
  • € 101.00

Για μη-Δικαιούχους ΑνΑΔ

  • € 220.00
  • € 0.00
  • € 41.80
  • € 220.00

Κοστολογικές Πληροφορίες

O CYS προσφέρει ειδικές τιμές για άνεργους, φοιτητές, συνταξιούχους και δημόσιους υπάλληλους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Τετάρτη - 26 Απρ 2023

Ώρα

08:45 - 17:00

Τοποθεσία:

Cleopatra Hotel (Λευκωσία)

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος : Μόνιμα Συστήματα Πυρόσβεσης με Αέρια και Αεροζόλ: Σχεδιασμός, Εγκατάσταση και Συντήρηση