Τα drones κατεβαίνουν στα χωράφια – Η αγροτεχνολογία αλλάζει το πρόσωπο της γεωργίας

calendar icon

20 Ιουλίου 2025

⠀ -⠀ Ενέργεια/Α.Π.Ε./Περιβάλλον
⠀ -⠀ Μηχανολογία, Βιομηχανία & Τεχν. Επαγγέλματα
Τα drones κατεβαίνουν στα χωράφια – Η αγροτεχνολογία αλλάζει το πρόσωπο της γεωργίας


Μια νέα εποχή φαίνεται να ανατέλλει για τη γεωργία, καθώς η χρήση drones εισέρχεται δυναμικά στις καλλιεργητικές πρακτικές, φέρνοντας μαζί της την υπόσχεση για μεγαλύτερη ακρίβεια, χαμηλότερο κόστος και περιορισμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Σε ένα αγρόκτημα στο Χαμσάιρ της Αγγλίας, η εικόνα των drone να ίπτανται πάνω από χωράφια με νεροκάρδαμο αποτυπώνει την τεχνολογική στροφή που λαμβάνει χώρα στις αγροτικές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εταιρεία “The Watercress Company”, προμηθευτής σαλάτας για τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της χώρας, ενσωματώνει ήδη τα νέα αυτά εργαλεία στην καθημερινότητά της. Τα drones που χρησιμοποιεί μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 50 κιλά λιπάσματος ή σπόρων και να καλύψουν μεγάλες εκτάσεις σε λιγότερο από τον μισό χρόνο που απαιτεί η χειρονακτική εργασία. «Η ιδέα γεννήθηκε από ένα βίντεο στο Instagram», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αποδεικνύοντας ότι η καινοτομία πολλές φορές προκύπτει από την απλή παρατήρηση.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ


Το βρετανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζει να επενδύσει 200 εκατομμύρια λίρες έως το 2030 για την ενίσχυση της αγροτεχνολογίας. Ο στόχος είναι σαφής: λιγότερα χημικά, περισσότερη αποδοτικότητα, μείωση κόστους και βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας.

Ωστόσο, το πέρασμα στην τεχνολογία δεν είναι ανέφελο. Οι μικρές αγροτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί, που δεν πληρώνουν εταιρικό φόρο, αποκλείονται από φορολογικές ελαφρύνσεις για έρευνα και ανάπτυξη. Επιπλέον, τα drones παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος έως ότου εγκριθούν από τις αρμόδιες αρχές, μια διαδικασία χρονοβόρα και γραφειοκρατική.

Ο Άμερι, επικεφαλής της "The Watercress Company", παρότι εξασφάλισε επιχορήγηση 20.000 λιρών από το τοπικό συμβούλιο, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων μόνος του. «Η καινοτομία είναι στοίχημα. Μπορεί να δαπανήσεις τεράστια ποσά χωρίς να έχεις εγγυημένο αποτέλεσμα», δηλώνει.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ESG


Ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών, Τομ Μπράντσο, εκφράζει ανησυχίες για το κατά πόσο η Βρετανία μπορεί να ανταγωνιστεί τους ευρωπαίους γείτονές της. Με περικοπές 100 εκατομμυρίων λιρών στον αγροτικό προϋπολογισμό και μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, οι προοπτικές για ευρεία υιοθέτηση της τεχνολογίας εμφανίζονται περιορισμένες.

Παρά τις δυσκολίες, το μέλλον της γεωργίας φαίνεται να συνδέεται στενά με την καινοτομία. Τεχνολογίες όπως οι πολυφασματικές κάμερες, που ανιχνεύουν ασθένειες πριν αυτές γίνουν ορατές, και η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, υπόσχονται νέους δρόμους για τη βιώσιμη και αποδοτική καλλιέργεια.

Καθώς η πίεση για μεγαλύτερη παραγωγικότητα και βιωσιμότητα αυξάνεται, τα drones ενδέχεται να αποτελέσουν την τεχνολογική τομή που θα σηματοδοτήσει τη νέα γενιά αγροτών. Η πρόκληση πλέον είναι η εξασφάλιση πρόσβασης και στήριξης για όλους, ώστε η τεχνολογία να γίνει σύμμαχος και όχι προνόμιο των λίγων.



Share: