Η Ελλάδα στην Πρωτοπορία των Κβαντικών Επικοινωνιών: Αλλάζοντας τα Δεδομένα στην Κυβερνοασφάλεια

calendar icon

08 Μαΐου 2025

⠀ -⠀ Πληροφορική - Επαγγελματίες IT
⠀ -⠀ Πληροφορική - Χρήστες
Η Ελλάδα στην Πρωτοπορία των Κβαντικών Επικοινωνιών: Αλλάζοντας τα Δεδομένα στην Κυβερνοασφάλεια


Η ασφάλεια των επικοινωνιών βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των στρατηγικών σχεδιασμών σε κυβερνητικό και επιχειρηματικό επίπεδο, με τις κβαντικές τεχνολογίες να αναδύονται ως το επόμενο μεγάλο βήμα στην προστασία δεδομένων. Στην καρδιά αυτής της ραγδαίας εξελισσόμενης πραγματικότητας βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία μέσω του φιλόδοξου έργου HellasQCI, διεκδικεί ενεργά ρόλο-κλειδί στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς δικτύου κβαντικών επικοινωνιών.

Οι κβαντικές επικοινωνίες, βασισμένες στην τεχνολογία Quantum Key Distribution (QKD), προσφέρουν ένα σχεδόν απόλυτο επίπεδο ασφάλειας, καθώς η παραβίαση ενός τέτοιου συστήματος απαιτεί κβαντική υπολογιστική ισχύ, η οποία παραμένει εκτός του σημερινού τεχνολογικού πεδίου. Σε αυτό το περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει μέχρι το 2030 να δημιουργήσει το EuroQCI, ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο που θα εξασφαλίζει την προστασία των επικοινωνιών κρίσιμων οργανισμών και υποδομών. Η Ελλάδα, μέσω του HellasQCI, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της προσπάθειας.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ


Το έργο HellasQCI συντονίζεται από το ΕΔΥΤΕ (GRNET) με την καθοδήγηση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και φιλοδοξεί να εγκαθιδρύσει μια εθνική υποδομή κβαντικής επικοινωνίας που θα συνδέει με πάνω από 650 χιλιόμετρα οπτικών ινών την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, με 27 κόμβους συνολικά – μεταξύ αυτών 13 κυβερνητικοί. Το δίκτυο συνδέει κέντρα έρευνας και ανώτατα ιδρύματα όπως το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ενώ επεκτείνεται και σε οπτικούς επίγειους σταθμούς δορυφορικής επικοινωνίας μέσω των αστεροσκοπείων Χελμού, Χολομώντα και Σκίνακα.

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου QCI Days 2025, που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε ζωντανή επίδειξη λειτουργίας ενός πειραματικού συνδέσμου QKD μήκους 130 χιλιομέτρων, επιβεβαιώνοντας ότι η μετάβαση προς ένα δίκτυο κβαντικών επικοινωνιών δεν είναι θεωρία, αλλά εφαρμόσιμη πραγματικότητα.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ


«Οι κβαντικές τεχνολογίες δεν είναι πλέον αφηρημένες έννοιες, αλλά στρατηγική ανάγκη για την Ευρώπη και την εθνική μας ασφάλεια», υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επενδύει συστηματικά στην καινοτομία, στην τεχνολογική ανθεκτικότητα και στη διαμόρφωση ενός ψηφιακά κυρίαρχου μέλλοντος.

Η ανάπτυξη του HellasQCI δεν είναι μόνο τεχνολογική αναβάθμιση· είναι και γεωπολιτική ευκαιρία. Η υλοποίηση ενός τόσο προηγμένου και ασφαλούς δικτύου ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως τεχνολογικού κόμβου στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, αποτελεί το κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη του Quantum Internet, της μελλοντικής μορφής του διαδικτύου, η οποία θα βασίζεται σε αρχές κβαντικής φυσικής.

Οι επενδύσεις στον τομέα αυτό γίνονται ακόμη πιο ελκυστικές καθώς τα δίκτυα κβαντικών επικοινωνιών μπορούν να υλοποιηθούν πάνω στις υφιστάμενες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, αξιοποιώντας δίκτυα οπτικών ινών και περιορίζοντας σημαντικά το κόστος και τον χρόνο εγκατάστασης.

Η Ελλάδα, με το HellasQCI, θέτει τις βάσεις για ένα μέλλον όπου η κυβερνοασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, αλλά βασικό θεμέλιο για την προστασία της δημόσιας διοίκησης, της οικονομίας και των πολιτών. Με συνεργασίες, τεχνογνωσία και στρατηγικό όραμα, βαδίζει σταθερά προς την κβαντική εποχή.



Share: