Η Cyta ανοίγει τον δρόμο για περισσότερες γυναίκες στην τεχνολογία με το Women in STEAM
15 Μαΐου 2025

Με μια ισχυρή δήλωση υπέρ της ισότητας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, η Cyta άνοιξε τον διάλογο για τη γυναικεία εκπροσώπηση στον τομέα της τεχνολογίας, διοργανώνοντας το συνέδριο Women in STEAM, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαΐου, φιλοξενώντας εκπροσώπους της Πολιτείας, του επιχειρηματικού και του ακαδημαϊκού κόσμου, καθώς και διακεκριμένες προσωπικότητες του χώρου.
Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας, "Gender Equality in Digital Transformation", αποτέλεσε την αφετηρία για μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από την ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στους τομείς της Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανικής, Τεχνών και Μαθηματικών (STEAM).
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cyta, κ. Αντρέας Νεοκλέους, ξεκαθάρισε πως η προώθηση των γυναικών στους τεχνολογικούς τομείς δεν είναι απλώς μια συμβολική κίνηση, αλλά μια στρατηγική επιλογή: «Η τεχνολογία πρέπει να σχεδιάζεται για όλους, από όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Cyta, κ. Μαρία Ολυμπίου Τσιάκκα, ανέδειξε τον ρόλο των θεσμών στη διαμόρφωση συνθηκών ισότητας, σημειώνοντας πως όταν περισσότερες γυναίκες συμμετέχουν στις επιστήμες, «οι λύσεις γίνονται πιο ανθρώπινες και οι αποφάσεις καλύτερες».
Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, κ. Τζόζη Χριστοδούλου, υπογράμμισε ότι η ισότητα δεν είναι απλώς ένα ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά θεμέλιο μιας έξυπνης και δίκαιης οικονομίας.
Ιδιαίτερη σημασία είχε η παρουσίαση της έρευνας SheSTEAM από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της IMR, κ. Χριστίνα Κοκκάλου, η οποία αποτέλεσε τη βάση για συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με γυναίκες-πρότυπα από τον χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Μεταξύ αυτών ξεχώρισαν η κ. Αλίκη Δράκου από τη Cyta, η κ. Αναστασία Λιοπετρίτη από την Girls in STEAM Academy, καθώς και επιστημόνισσες και επιχειρηματίες όπως οι Δρ Μαριάννα Προκοπή-Δημητριάδη και Δρ Λίζα Χαραλάμπους, που μέσα από την πορεία τους επιβεβαιώνουν τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας στην καινοτομία.
Η Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης της Cyta, κ. Δράκου, τόνισε την ανάγκη θεσμικής αναγνώρισης των αόρατων ευθυνών φροντίδας που συχνά κρατούν πίσω τις γυναίκες, ζητώντας από την Πολιτεία και την αγορά εργασίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Η Cyta, όπως καταδεικνύει το δελτίο Τύπου της, δεν περιορίζεται σε ευκαιριακές δράσεις, αλλά υιοθετεί μια ολιστική στρατηγική προσέγγιση που εστιάζει στη δημιουργία ενός ανοιχτού, καινοτόμου και βιώσιμου μέλλοντος για όλους. Με πρωτοβουλίες σαν το συνέδριο Women in STEAM, επιβεβαιώνει τον ρόλο της όχι μόνο ως τεχνολογικός ηγέτης, αλλά και ως κοινωνικός καταλύτης αλλαγής.
Σε μια εποχή που η ισότητα μετατρέπεται σε αναγκαία προϋπόθεση για την πρόοδο, η Cyta επιλέγει να σταθεί μπροστάρης, χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στην τεχνολογία και την κοινωνική δικαιοσύνη.