Cyber-flashing: Η Επιδειξιομανία του Σήμερα, και η Πρώτη Καταδίκη στην Αγγλία

calendar icon

23 Μαρτίου 2024

⠀ -⠀ Νομοθεσία, Νομική & Δικηγόροι
⠀ -⠀ Πληροφορική - Επαγγελματίες IT
⠀ -⠀ Πληροφορική - Χρήστες
Cyber-flashing: Η Επιδειξιομανία του Σήμερα, και η Πρώτη Καταδίκη στην Αγγλία

Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου πολλές από τις ποινικά γνωστές διωκόμενες πράξεις κατάφεραν να “μεταμορφωθούν” και να εισέλθουν στην καθημερινή ζωή των χρηστών. Μία από αυτές και πλέον αρκετά γνωστή, λόγω της έκτασης που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια, είναι το cyber-flashing.

Το φαινόμενο αυτό έχοντας τις ρίζες του στην επιδειξιομανία, δηλαδή στην επίδειξη των γεννητικών οργάνων σε ανυποψίαστους περαστικούς, έλαβε τη διαδικτυακή του μορφή μέσω της αποστολής άσεμνων εικόνων, κυρίως σεξουαλικού περιεχομένου, δίχως προηγουμένως να υπάρχει κάποιού είδους συναίνεση από τον παραλήπτη. Με σχετικές έρευνες να δείχνουν πως το 76 τις εκατό των κοριτσιών σε ηλικίες μεταξύ 12-18 χρονών έλαβαν ανεπιθύμητες γυμνές εικόνες αγοριών και κοριτσιών.

Πολλαπλές αναφορές γυναικών επισημαίνουν πως οι επιτήδειοι δεν περιορίζονται μόνο σε γνωστές διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το Instagram και το Facebook, αλλά πως έχουν λάβει άσεμνες εικόνες από αγνώστους μέσω Bluetooth ή μέσω AirDrop, μία εφαρμογή αποστολής εικόνων υποστηριζόμενη από κινητά Apple, που βρίσκονται σε απόσταση έως αυτή των 10 μέτρων. Αυτό σημαίνει πως οι γυναίκες αυτές ήρθαν πιθανότατα σε πολύ κοντινή επαφή με άτομα που οι προθέσεις τους ήταν αβέβαιες, με αποτέλεσμα να φοβούνται, όπως είναι λογικό, για την πιθανή στοχοποίηση τους ή την σωματική τους ακεραιότητα.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Η ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο στους δράστες, καθώς και η ίδια φύση του εγκλήματος, που ενισχύει την ιδέα πως δεν αποτελεί άμεση απειλή προκύπτει από λανθασμένη οπτική.  Η έρευνα της Clare McGlynn, καθηγήτριας νομικής στο Πανεπιστήμιο Durham, και της Kelly Johnson, διαπίστωσε ότι οι βλάβες που βιώνουν τα θύματα περιλαμβάνουν σεξουαλική παραβίαση, ταπείνωση, φόβο και αλλαγές στην καθημερινή συμπεριφορά τους, καθώς το cyber-flashing δεν βιώνεται ως λιγότερο επιβλαβής ή λιγότερο επιζήμια συμπεριφορά, μόνο και μόνο επειδή συμβαίνει ψηφιακά και όχι στο δρόμο.

Ο Νόμος και η Πρώτη Καταδίκη στην Αγγλία

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά υπό το πρίσμα της νομικής πλευράς; Στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο το τεράστιο και πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, με τους δράστες, εάν κριθούν ένοχοι, να βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινή έως δύο ετών.

Η πρώτη καταδίκη άντρα για cyber flashing εκδόθηκε στην Αγγλία, με βάση τον νέο νόμο για την ασφάλεια του διαδικτύου. O 39χρονος Νίκολας Χοκς καταδικάστηκε σε 66 εβδομάδες φυλακής από το δικαστήριο Southend Crown σήμερα, για cyber flashing: Έστειλε φωτογραφίες από το γεννητικά του όργανα σε μία γυναίκα και ένα 15χρονο κορίτσι.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ


Η γυναίκα, το μεγαλύτερο θύμα, τράβηξε print screens από την προσβλητική εικόνα στο WhatsApp και ανέφερε τον Χοκς στην αστυνομία την ίδια μέρα. Το cyber flashing έγινε ποινικό αδίκημα στην Αγγλία με την ψήφιση του νόμου για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, τον περασμένο Ιανουάριο. Το αδίκημα καλύπτει την αποστολή μιας σεξουαλικής εικόνας σε άτομα μέσω κοινωνικών μέσων, εφαρμογών γνωριμιών, μηνυμάτων κειμένου ή υπηρεσιών κοινής χρήσης δεδομένων, όπως το Bluetooth και το AirDrop.

Τα θύματα cyber flashing αποκτούν δια βίου ανωνυμία από τη στιγμή που αναφέρουν το αδίκημα, καθώς εμπίπτει επίσης στον νόμο περί σεξουαλικών αδικημάτων. Ο Χοκς παραδέχτηκε τις κατηγορίες για «αποστολή φωτογραφίας ή φιλμ των γεννητικών του οργάνων για να προκαλέσει ανησυχία, αγωνία ή ταπείνωση», στο Ειρηνοδικείο του Σάουθεντ. Ο άντρας ήταν ήδη εγγεγραμμένος σεξουαλικός δράστης στο αντίστοιχο μητρώο στην Αγγλία και θα είναι μέχρι τον Νοέμβριο του 2033, καθώς είχε καταδικαστεί για σεξουαλική δραστηριότητα με παιδί κάτω των 16 ετών πέρυσι.

«Το cyber flashing είναι ένα σοβαρό έγκλημα και το γεγονός ότι μπορέσαμε να αποδώσουμε γρήγορα δικαιοσύνη για τα δύο θύματα δείχνει ότι ο νέος νόμος λειτουργεί. Όλοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς όπου κι αν βρίσκονται και να μην υποβάλλονται σε ανεπιθύμητες σεξουαλικές εικόνες. Προτρέπω όποιον αισθάνεται ότι έχει πέσει θύμα διαδικτυακού φλας να το αναφέρει στην αστυνομία και να γνωρίζει ότι θα ληφθεί σοβαρά υπόψη και θα προστατεύεται η ταυτότητά του», δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος της Εισαγγελίας.



Share: