Η Ελλάδα στην πρωτοπορία της ψηφιακής προστασίας των ανηλίκων – Έρχεται το ευρωπαϊκό mini wallet

calendar icon

04 Ιουλίου 2025

⠀ -⠀ Πληροφορική - Επαγγελματίες IT
⠀ -⠀ Προστασία Δεδομένων/Πληροφοριών
Η Ελλάδα στην πρωτοπορία της ψηφιακής προστασίας των ανηλίκων – Έρχεται το ευρωπαϊκό mini wallet


Με ενεργή παρουσία στο Συμβούλιο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, η Ελλάδα ανέδειξε τον ρόλο της ως ηγετική δύναμη στον αγώνα για την προστασία των ανηλίκων στον ψηφιακό κόσμο. Η παρουσίαση του ελληνικού non-paper, καθώς και του επιτυχημένου παραδείγματος της πλατφόρμας Kids Wallet, οδήγησε στην ανάληψη άμεσων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, μεταξύ των οποίων η δημιουργία ενός «mini wallet» – ενός εργαλείου ψηφιακής επιβεβαίωσης ηλικίας, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το φετινό καλοκαίρι.

Η συγκεκριμένη ελληνική πρόταση βρήκε ένθερμους υποστηρικτές, με 13 χώρες της Ε.Ε. να συνυπογράφουν ή να εκφράζουν την υποστήριξή τους, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος, το Βέλγιο και η Γερμανία. Η ανταπόκριση αυτή κατέστησε σαφές πως η ανάγκη για συλλογική ευρωπαϊκή δράση στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας των παιδιών είναι πλέον κοινή και επιτακτική.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ


Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, «η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός “mini wallet” με δυνατότητα επιβεβαίωσης της ηλικίας αποτελεί άμεση απάντηση στο non-paper που παρουσιάσαμε». Ο ίδιος υπογράμμισε πως το κείμενο που κατέθεσε η Ελλάδα δεν είναι απλώς μια θεωρητική τοποθέτηση, αλλά «ένα ουσιαστικό κάλεσμα για δράση», με προτάσεις που περιλαμβάνουν κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες για την ηλικιακή επαλήθευση, τον σχεδιασμό φιλικών ψηφιακών υπηρεσιών για ανηλίκους και την καθιέρωση ψηφιακής ηλικίας ενηλικίωσης.

Το υπό διαμόρφωση «mini wallet» θα αξιοποιεί τεχνολογίες εμπνευσμένες από το Kids Wallet και θα αποτελέσει τη «γέφυρα» μέχρι την πλήρη λειτουργία του ευρωπαϊκού ψηφιακού πορτοφολιού το 2026. Στόχος του είναι η επαλήθευση της ηλικίας χρηστών στο διαδίκτυο χωρίς να αποκαλύπτεται η πλήρης ταυτότητά τους – μια λύση που προάγει την προστασία της ιδιωτικότητας και την ψηφιακή υπευθυνότητα ταυτόχρονα.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


Κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. θα μπορεί να αξιοποιήσει το εργαλείο προσαρμόζοντάς το στα δικά του δεδομένα. Η Γαλλία, για παράδειγμα, ανέφερε ότι 2 στα 10 παιδιά ξυπνούν τη νύχτα λόγω υπερβολικής χρήσης διαδικτύου και υποστήριξε την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών κάτω των 13 ετών σε επιβλαβές περιεχόμενο. Αντίστοιχα, η Ισπανία ανέδειξε τη σημασία πιλοτικών εργαλείων όπως το «mini wallet», ενώ η Κύπρος υποστήριξε τη δημιουργία κοινής ψηφιακής ηλικίας ενηλικίωσης.

Το non-paper της Ελλάδας έθεσε επίσης την ανάγκη συμμόρφωσης με τις αρχές του Digital Services Act, προωθώντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των online πλατφορμών, καθώς και την ηθική ευθύνη των εταιρειών απέναντι στους ανηλίκους. Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση της ψηφιακής παιδείας και της γονικής εποπτείας.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ


Με αυτές τις παρεμβάσεις, η Ελλάδα όχι μόνο επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως τεχνολογικός και θεσμικός πρωτοπόρος στην ψηφιακή Ευρώπη, αλλά συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς ψηφιακού οικοσυστήματος για τη νέα γενιά. Η συμμετοχή της σε αυτό τον διάλογο αναβαθμίζει τον διεθνή της ρόλο και ενισχύει την κοινή προσπάθεια για ένα διαδίκτυο που θα προστατεύει, θα μορφώνει και θα ενδυναμώνει – χωρίς να εκθέτει.



Share: