Τι είναι οι Περιοριστικές Πεποιθήσεις και πως να Απελευθερωθείς από Αυτές

Soft Skills/Επικοινωνία,⠀
Τι είναι οι Περιοριστικές Πεποιθήσεις και πως να Απελευθερωθείς από Αυτές

Ανεξάρτητα από το ποιος είσαι, υπάρχουν όρια και περιοριστικές πεποιθήσεις που σε επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό. Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι θετικές, ενώ άλλες αρνητικές. Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε ποιες πεποιθήσεις μας ωφελούν και ποιες μας κρατούν πίσω. Οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι αρνητικές σκέψεις και αντιλήψεις που έχουμε για τον εαυτό μας, οι οποίες μας εμποδίζουν να επιτύχουμε τους στόχους μας και να αξιοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό μας.

Παρακάτω υπάρχουν μερικοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τις περιοριστικές πεποιθήσεις που επιβάλλεις εσύ στον εαυτό σου.

1. Να Είσαι Ανοιχτός και Πρόθυμος να Κάνεις την Αλλαγή

Για να ξεπεράσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις περιοριστικές πεποιθήσεις σου, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις τι είναι αυτό που επηρεάζει την ικανότητά σου να σκέφτεσαι πιο θετικά και δυναμικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό που συμβαίνει στο μυαλό μας επηρεάζει το σώμα μας και τα αποτελέσματά μας στη ζωή. Όταν επιλέγουμε να αλλάξουμε τις σκέψεις μας, γινόμαστε πιο ανοιχτοί και δεκτικοί σε νέες πληροφορίες που μέχρι τότε μπλοκάρονταν από τις περιοριστικές πεποιθήσεις μας. Είναι σημαντικό να είσαι ανοιχτός στην ιδέα της αλλαγής. Όταν αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου, θα αλλάξουν και οι πεποιθήσεις σου και κατ' επέκταση η συμπεριφορά σου.

2. Επίλεξε την Ανάπτυξη ή την Διόρθωση των Πεποιθήσεών σου

Για να αλλάξεις τις φράσεις που σου δημιουργούν όρια, πρέπει να εστιάσεις στον εαυτό σου. Κάποιοι κρατούν για όλη τους τη ζωή τις πεποιθήσεις που έχουν, διότι δεν είναι προετοιμασμένοι να δεχτούν ότι μπορεί να υπάρξει διαφορετικός τρόπος σκέψης. Άλλοι καλλιεργούν φυσικά μια νοοτροπία ανάπτυξης και εξερευνούν νέες ιδέες.

Αν δεν μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου απαλλαγμένο από τις περιοριστικές πεποιθήσεις που έχεις θέσει εσύ ο ίδιος, πρέπει να μάθεις να ακούς περισσότερο το εσωτερικό σου. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν μπορεί να τα καταφέρει. Απλά πρέπει να βρεις τον τρόπο που ταιριάζει σε εσένα για να το κάνεις.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ SOFT SKILLS


3. Μην Χρησιμοποιείς Αρνητικές Λέξεις

Συχνά, επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά για να κρατήσουμε τον εαυτό μας ασφαλή. Ο εγκέφαλός μας μπορεί να μας "ξεγελάσει" και να πιστέψουμε τελικά σε αυτές τις αρνητικές σκέψεις. Οι λέξεις ή φράσεις που δίνουν την ένδειξη περιοριστικών πεποιθήσεων συχνά εμπεριέχουν άρνηση, όπως "Δεν μπορώ", "Δεν γίνεται", "Ποτέ δεν θα καταφέρω".

Αυτές οι λέξεις υπερισχύουν στον εγκέφαλό σου και σε εμποδίζουν να ξεπεράσεις τα εμπόδια που έχεις επιβάλλει στον εαυτό σου. Αναγνώρισε τις αρνητικές λέξεις και προσπάθησε να τις αντικαταστήσεις με θετικές φράσεις.

4. Συναναστρέψου με τους Κατάλληλους Ανθρώπους

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις συχνά τροφοδοτούνται από λανθασμένα "γεγονότα" που συγκεντρώθηκαν από το διαδίκτυο ή από φίλους. Για να ξεπεράσεις αυτές τις πεποιθήσεις, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός με ποιους κάνεις παρέα, τόσο στο διαδίκτυο όσο και στην πραγματική ζωή. Οι κατάλληλοι άνθρωποι μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις αυτές τις πεποιθήσεις.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ SOFT SKILLS


5. Δημιούργησε Ένα Σχέδιο Δράσης

Για να ξεπεράσεις τους περιορισμούς που έχεις θέσει στον εαυτό σου, πρέπει να δημιουργήσεις ένα σχέδιο δράσης. Εμπιστεύσου κάποιον ειδικό ή κάποιον από τον περίγυρό σου, ο οποίος θα ελέγχει κατά πόσο είσαι υπεύθυνος και αν πιστεύεις στον εαυτό σου. Δούλεψε πρώτα με τον εαυτό σου και αν το θες πραγματικά, θα βρεις έναν τρόπο να ξεπεράσεις αυτές τις πεποιθήσεις και να ζήσεις τη ζωή σου στο έπακρο.

6. Αναγνώρισε και Αποδέξου τον Φόβο

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε φόβους, αλλά δεν πρέπει να περιορίζουμε τον εαυτό μας με αρνητικές σκέψεις. Όταν εντοπίσεις τις λέξεις και τις φράσεις που στέκονται εμπόδιο στα όνειρά σου, θα μπορέσεις να πετύχεις τους στόχους σου και να ξεπεράσεις τις περιοριστικές πεποιθήσεις σου.

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι φυσικό μέρος της ανθρώπινης ψυχολογίας, αλλά δεν πρέπει να μας κρατούν πίσω. Αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας αυτές τις πεποιθήσεις, μπορούμε να απελευθερώσουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες. Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, μπορείς να ξεπεράσεις τα όρια που έχεις επιβάλει στον εαυτό σου και να ζήσεις μια ζωή γεμάτη ευκαιρίες και επιτυχίες. Θες να ξεπεράσεις τις πεποιθήσεις που σε κρατούν πίσω; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!Share:
Διαβάστε Επίσης
Εργασία: Έξι στους 10 Gen Zers θέλουν να κάνουν καριέρα ως influencers

Οι περισσότεροι θα παρατούσαν ακόμα και την δουλειά τους

ISO 53800: Το πρώτο Διεθνές Πρότυπο για την Προώθηση της Ισότητας των Φύλων

Σύμφωνα με τον ορισμό του ISO 53800, η ισότητα των φύλων δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση