Οι πιο Δημοφιλείς Συμβουλές για την Αντιμετώπιση των Συγκρούσεων στον Χώρο Εργασίας

Soft Skills/Επικοινωνία,⠀
Ανθρώπινο Δυναμικό (HR),⠀
Νομοθεσία, Νομική & Δικηγόροι,⠀
Οι πιο Δημοφιλείς Συμβουλές για την Αντιμετώπιση των Συγκρούσεων στον Χώρο Εργασίας


Η διαχείριση συγκρούσεων δεν είναι απλώς ένα 'soft skill', είναι στρατηγικό εργαλείο ηγεσίας. Από τις εντάσεις μεταξύ συναδέλφων μέχρι τις διαφωνίες σε συναντήσεις, οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες. Το ζήτημα δεν είναι αν θα συμβούν, αλλά πώς θα τις αντιμετωπίσουμε όταν εμφανιστούν. Και εδώ, η ποιότητα της ηγεσίας κάνει τη διαφορά.

Όταν προκύπτει ένταση στον εργασιακό χώρο, η παρόρμηση είναι να αντιδράσουμε άμεσα. Όμως, η αυθόρμητη αντίδραση σπάνια οδηγεί σε λύση· συχνά επιδεινώνει την κατάσταση. Το πρώτο βήμα είναι η παύση. Η ικανότητα να «παγώνουμε» για μερικά δευτερόλεπτα πριν μιλήσουμε, μας δίνει τον χώρο να δούμε την κατάσταση ψύχραιμα. Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την οπτική του άλλου: γιατί αντέδρασε έτσι; Ποια ανάγκη ή φόβος κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά του;


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ SOFT SKILLS


Εξίσου σημαντική είναι η αναγνώριση του πυρήνα της διαφωνίας. Είναι θέμα καθηκόντων; Ιεραρχίας; Διαφορετικών αξιών ή απλώς λανθασμένης επικοινωνίας; Όταν εντοπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος, τότε μπορούμε να θέσουμε ξεκάθαρους στόχους: θέλουμε να προχωρήσει το έργο; Να αποκατασταθεί η σχέση; Να εξασφαλίσουμε συνεργασία στο μέλλον;

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι συγκρούσεις δεν είναι κατ’ ανάγκην αρνητικές. Αντιθέτως, η εποικοδομητική διαφωνία μπορεί να αποτελέσει πηγή καινοτομίας. Η διαφορετικότητα απόψεων, όταν διοχετεύεται σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και σεβασμού, οδηγεί σε πιο δημιουργικές και ώριμες λύσεις. Οι ηγέτες που ενθαρρύνουν την υγιή αντιπαράθεση αντί να την καταπνίγουν, είναι εκείνοι που χτίζουν δυναμικές και ευέλικτες ομάδες.

Φυσικά, αυτό απαιτεί εξάσκηση. Όταν τα συναισθήματα εντείνονται, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε τις αντιδράσεις μας. Η επίγνωση του εαυτού, η συναισθηματική νοημοσύνη και η ενσυναίσθηση είναι κρίσιμες δεξιότητες. Αν, για παράδειγμα, νιώθουμε απειλή στην αυτονομία ή το κύρος μας, είναι εύκολο να αντιδράσουμε αμυντικά. Το να ονοματίζουμε τα συναισθήματά μας μάς βοηθά να ανακτήσουμε τον έλεγχο και να επιλέξουμε συνειδητά τον τρόπο αντίδρασης.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Ειδικά οι διευθυντές ομάδων, έχουν έναν επιπλέον ρόλο: να διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιτρέπεται και καλλιεργείται η υγιής σύγκρουση. Η ανοιχτότητα στη διαφωνία πρέπει να δηλώνεται ρητά. Να τίθενται κανόνες – όπως το να επικεντρωνόμαστε στις ιδέες και όχι στα πρόσωπα – και να ενισχύεται το κλίμα εμπιστοσύνης μέσα από τη συνέπεια και την ειλικρίνεια.

Σε δύσκολες περιπτώσεις, όπως η αντιπαλότητα με ζηλόφθονους συναδέλφους, χρειάζεται ιδιαίτερη ευαισθησία. Η κατανόηση της θέσης του άλλου, η αποσαφήνιση των προθέσεων και η πρόταση συνεργασίας μπορούν να αποφορτίσουν την ένταση. Κι αν αυτό δεν πετύχει, τουλάχιστον έχουμε λειτουργήσει με επαγγελματισμό και διατηρήσει τη δική μας αξιοπρέπεια.

Τέλος, η διαχείριση συγκρούσεων δεν είναι μόνο τεχνική υπόθεση. Είναι βαθιά ανθρώπινη διαδικασία. Χρειάζεται να μπούμε στις συναντήσεις με προετοιμασία, να σκεφτούμε τα πιθανά σενάρια, να οραματιστούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να αφήσουμε χώρο για θετική έκβαση. Με την κατάλληλη προετοιμασία, ακόμα και οι πιο φορτισμένες συζητήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πρόοδο.

Η σύγκρουση δεν είναι το τέλος. Είναι η αρχή μιας πιο ειλικρινούς σχέσης, μιας πιο δημιουργικής λύσης, μιας πιο ανθεκτικής ομάδας. Οι οργανισμοί που το καταλαβαίνουν αυτό, είναι και εκείνοι που καταφέρνουν να προοδεύουν όχι μόνο παρά τις διαφωνίες, αλλά χάρη σ’ αυτές.



Share:
Διαβάστε Επίσης
Χτίζοντας Εμπιστοσύνη σε Καιρούς Κρίσης: Το Παράδειγμα της Tencent στην Κίνα

Η Tencent σχεδίασε τρεις βασικούς μηχανισμούς για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη: 

Πώς τα Στερεότυπα Στιγματίζουν τα Άτομα με Αναπηρία στις Επαγγελματικές Διαπραγματεύσεις

Δυστυχώς, αυτά τα χαρακτηριστικά σπάνια αποδίδονται αυτόματα στα άτομα με αναπηρία