Οι 8 Δεξιότητες που θα είναι Περιζήτητες στην Αγορά Εργασίας μετά την Πανδημία

Digital Marketing/Sales/Service,⠀
Soft Skills/Επικοινωνία,⠀
Ακαδημαϊκά Θέματα,⠀
Ανθρώπινο Δυναμικό (HR),⠀
Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία,⠀
Καινοτομία/Start Ups,⠀
Λογιστικά/Έλεγχος/Φορολογικά,⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
Πιστοποιήσεις/Προσόντα/Άδειες,⠀
Πληροφορική - Επαγγελματίες IT,⠀
Πληροφορική - Χρήστες,⠀
Οι 8 Δεξιότητες που θα είναι Περιζήτητες στην Αγορά Εργασίας μετά την Πανδημία

Η Πανδημία εισήλθε στη ζωή μας σαν κεραυνός εν αιθρία! Από τη μια μέρα στην άλλη έχει ανατραπεί πλήρως ο τρόπος που εργαζόμαστε, που ζούμε και που ψυχαγωγούμαστε. Βρεθήκαμε από τη μια στιγμή στην άλλη να έχουμε χάσει τη ζωή από τα χέρια μας. Σχέδια ανατράπηκαν, καριέρες ‘μπήκαν στο ψυγείο’ και γενικά το master plan της ζωής μας και αυτής των παιδιών και των γονιών μας πήγε στο κάλαθο των αχρήστων.

Και τώρα τι; Πως συνεχίζουμε, πως ανασυντασσόμαστε και πως δημιουργούμε ξανά τις προοπτικές του μέλλοντος εμάς και των παιδιών μας;

Σε κάθε κρίση και σε κάθε ‘Σχέδιο Ανάκαμψης’ πάντα επιστρέφουμε στο τετράγωνο Νο. 1, που είναι οι προσωπικές δεξιότητες. Τα αναλλοίωτα, μόνιμα και ανεπηρέαστα εκείνα στοιχεία που διαθέτει ο καθένας και που αποτελούν τα θεμέλια για να γίνουν όλα τα υπόλοιπα. Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ διαφορετική στο κόσμο, όχι τόσο για τις ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες, αλλά για τον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας του κόσμου και των επιχειρήσεων. Μαζέψαμε σε αυτό το άρθρο τις βασικές δεξιότητες που θα είναι περιζήτητες στην μετα-κορωνοϊό εποχή, είτε ως επιχειρηματίας είτε ως υπάλληλοι σε κάποιο άλλο εργοδότη.

1.Προσαρμοστικότητα και Ευελιξία

Έχει αποδειχθεί για μια ακόμα φορά ότι η ικανότητα να προσαρμόζεται κάποιος σε νέα δεδομένα και να αφομοιώνει νέους τρόπους εργασίας και νέα περιβάλλοντα εύκολα και γρήγορα είναι χρυσάφι για τον εργοδότη. Η μονιμότητα των θέσεων εργασίας εξασθενεί ραγδαία και πλέον οι καριέρες βασίζονται όχι στη θέση/ρόλο αλλά στις ικανότητες που διαθέτει ο καθένας να αλλάζει θέσεις, ρόλους και εργοδότες εύκολα και γρήγορα. Συνεπώς το CV μας πρέπει να αντικατοπτρίζει όχι απλά πτυχία και master αλλά μια ευρύτατη και συνεχώς εξελισσόμενη γκάμα εργασιακής δραστηριότητας και μάθησης. 

2.Ψηφιακή και Τεχνολογική Προσαρμοστικότητα

Από την έναρξη της Πανδημίας παρακολουθούμε μια ραγδαία εξέλιξη στην ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών που δίνουν την ευχέρεια στις επιχειρήσεις και τον απλό κόσμο να εργαστεί και να ψυχαγωγηθεί. Στο πολύ εγγύς μέλλον οι δεξιότητες στο ψηφιακό μάρκετινγκ, τη τεχνητή νοημοσύνη, τα Big Data, το Internet of Things, την εικονική πραγματικότητα και τη ρομποτική θα αποτελούν πολύ δυνατά χαρτιά για πρόσληψη στις επιχειρήσεις. Η ψηφιακή προσαρμοστικότητα δεν είναι η γνώση χειρισμού πολλών λογισμικών αλλά η ικανότητα να αφομοιώνει κάποιος νέα ψηφιακά εργαλεία (όποια και να είναι αυτά) και να μπορεί να τα προσαρμόζει στην εργασία του για υψηλότερη παραγωγικότητα η καλύτερη ποιότητα.

3.Δημιουργικότητα και Καινοτομία

Η δημιουργικότητα και καινοτομία ήταν μια καλά εξελισσόμενη δεξιότητα των τελευταίων 2 δεκαετιών. Ξαφνικά όμως η δεξιότητα αυτή έγινε η μόνη οδός της επιβίωσης για τις επιχειρήσεις. Όσες επιχειρήσεις εφηύραν νέους τρόπους εργασίας, πωλήσεων και εξυπηρέτησης των πελατών τους μέσα σε λίγες μόνο μέρες, επιβίωσαν και μπήκαν ήδη σε ένα κύκλο συνεχούς εξέλιξης. 

Σε ότι κάνουμε πλέον θα πρέπει να υπάρχει η έμφυτη ‘αμφισβήτηση’ και το ερώτημα ‘Είναι αναγκαίο αυτό που κάνω;’, ‘Υπάρχει καλύτερος τρόπος να γίνει αυτή η εργασία;’, ‘Υπάρχει κάποιο τεχνολογικό εργαλείο που αυτοματοποιεί αυτή την εργασία;’. 

Η δεξιότητα να απαντούμε τα πιο άνω ερωτήματα θα κατέχει εξέχουσα θέση στα interview προσλήψεων. 


ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΗ MYSEMINARS


4.Αριθμητικός Συλλογισμός και Κατανόηση Δεδομένων

Πολύς λόγος γίνεται για τον όγκο και ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται με ψηφιακά κυρίως εργαλεία. Οι επαγγελματίες με γνώση ανάλυσης δεδομένων και εξαγωγής ασφαλών συμπερασμάτων θα είναι περιζήτητοι για τους εργοδότες στο άμεσο μέλλον.

Η επιχείρηση που θα διαθέτει εργαζόμενους που μπορούν να αναλύσουν και κατανοήσουν τα δεδομένα και θα βασίσουν τις αποφάσεις τους σε αυτά, έχουν και τη μεγαλύτερη πιθανότητα να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα. Αυτά τα δεδομένα μπορεί αν είναι η ανάλυση της συμπεριφοράς των επισκεπτών σε ιστοσελίδες, η ανάλυση των οικονομικών δεδομένων, ακόμα και χωρίς να είμαστε λογιστές ή οικονομολόγοι, ή ακόμα και τα δημοσιευμένα δεδομένα από πολλές και διαφορετικές πηγές για εξαγωγή συμπερασμάτων.

5.Λογική και Κριτική σκέψη

Η Πανδημία μας έφερε αντιμέτωπους με πολλά Fake News αλλά και προσπάθειες ηλεκτρονικής εξαπάτησης με διάφορους τρόπους. Αυτή είναι η πιο απλή μορφή χρήσης της λογικής και κριτικής σκέψης. Η ικανότητα να διαχωρίζει και να αξιολογεί ο εργαζόμενος την αλήθεια από το ψέμα, τι είναι λογικό και τι παράλογο αλλά και η αξιολόγηση της αξιοπιστίας της πηγής των πληροφοριών, εξοικονομεί χρόνο και κυρίως μειώνει τους κινδύνους κατά τη λήψη αποφάσεων. 

Η κριτική σκέψη εισέρχεται και στο τομέα της αξιολόγησης των ευκαιριών που παρουσιάζονται ως προς τη πιθανότητα επιτυχίας και την έκταση της ενδεχόμενης κερδοφορίας τους. 

6.Ηγετικές Ικανότητες

Η ηγετικές ικανότητες εδώ και χρόνια εισήλθαν σε μια νέα φάση όπου δεν συνδέονταν αυστηρά με μια διευθυντική θέση ή καθήκοντα. Η Πανδημία ήρθε να επιταχύνει τη διαδικασία αυτή και να καταστήσει την ηγεσία ως μια απαραίτητη και άμεσα αναγκαία δεξιότητα. Η ψηφιοποίηση των εργασιών, η εξ’ αποστάσεως εργασία και η ευελιξία στο τρόπο που θα εργαζόμαστε πλέον, προϋποθέτει ότι θα είμαστε σε θέση να καθοδηγούμε, να αξιολογούμε και να εμπνέουμε τους συνεργάτες μας. Είναι η δεξιότητα που θα καταφέρει να μας φέρει τους καλύτερους συνεργάτες και που θα τους κρατήσει κοντά μας για μεγάλο χρονικό διάστημα με αμοιβαία κέρδη και ανάπτυξη.

7.Συναισθηματική Νοημοσύνη

 Η Συναισθηματική νοημοσύνη (Emotional Intelligence-EQ) είναι μέρος της ηγετικής δεξιότητας αλλά και από μόνη της μπορεί να κάνει θαύματα. Εμπεριέχει τις επί μέρους δεξιότητες της επίγνωσης, της έκφρασης και ελέγχου των συναισθημάτων μας και αναγνώρισης των συναισθημάτων των άλλων. Ο άνθρωπος είναι συναισθηματικό όν και έχει αποδειχθεί ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά συντριπτική πλειοψηφία με συναισθηματικά παρά με λογικά κριτήρια. Συνεπώς η ικανότητα να συνδεόμαστε με ειλικρίνεια με τους γύρω μας, αυξάνει κατακόρυφα την επίδραση μας και τον επηρεασμό των αποφάσεων των ανθρώπων. Άτομα με ισχυρό EQ θα είναι περιζήτητα από οργανισμούς όλων των μεγεθών και σε όλους τους κλάδους.

8.Συνεχής και Δια Βίου Επαγγελματική Ανάπτυξη

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σε μόλις πέντε χρόνια, το 35% των δεξιοτήτων που κρίνονται απαραίτητες σήμερα θα αλλάξουν. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να παραμείνετε «επίκαιροι» στη μετά τον κορωνοϊό εποχή: αφιερώστε χρόνο στο να μαθαίνετε συνεχώς καινούργια πράγματα, είτε σε δομημένη και αξιολογημένη μορφή είτε μέσα από την έρευνα που ο ψηφιακός κόσμος μας δίνει την δυνατότητα να διεξάγουμε.

Οι ευκαιρίες μάθησης είναι απίστευτα μεγάλες και πλέον παγκόσμιες, χωρίς σύνορα και άλλα εμπόδια. Ο εργοδότης του σήμερα και του αύριο θα επιδιώξει να μάθει πόσο συχνά εκπαιδεύεστε και πόσο ‘ανήσυχο πνεύμα’ είστε, γιατί ακριβώς έτσι θέλει τους εργαζόμενους τους. Χωρίς συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη, ο εργαζόμενος έχει ημερομηνία λήξης, και η αντικατάστασή του κοστίζει πάρα πολύ ακριβά. Αν ο εργοδότης δεν πιστεύει σε αυτό, είναι απλό, αποφύγετέ τον εσείς οι ίδιοι!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Share:
Διαβάστε Επίσης
Γλώσσα του Σώματος στη Συνέντευξη: 8 Μυστικά

Το πώς θα απευθυνθείς στον εργοδότη σου είναι ανεξάρτητο από αυτό που λέει το βιογραφικό σου.

Ψεύτικοι Άνθρωποι: 8 Τρόποι να τους Αποφύγεις

Είναι στη φύση του ανθρώπου να περιβάλλεται από ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να μοιραστεί αναμνήσεις και εμπειρίες.