Office Politics: Τι είναι και πως να τα Χρησιμοποιήσεις προς Όφελος σου

Ανθρώπινο Δυναμικό (HR),⠀
Διεύθυνση & Ηγεσία,⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
Office Politics: Τι είναι και πως να τα Χρησιμοποιήσεις προς Όφελος σου

Ελάχιστοι μιλούν για τα office politics, δηλαδή για την «εργασιακή πολιτική», για τα… παρασκηνιακά δρώμενα σε κάθε δουλειά που μας φέρνουν όλους σε αμηχανία. Ε, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε εμείς.

Οι περισσότεροι όταν ακούνε τις λέξεις “office politics” σκέφτονται τις εργασιακές σκοπιμότητες, το ότι κάποιοι δεν βασίζονται στην αξιοκρατία για να κερδίσουν μια θέση εργασίας ή για να τη διατηρήσουν… Σκέφτονται ενδεχομένως πισώπλατα μαχαιρώματα, σκέφτονται ήρωες του House of Cards, παρασκηνιακές συζητήσεις και διπλωματικές σχέσεις, συνήθως με αρνητικό πρόσημο. Δεν έχουν άδικο. Τα office politics είναι μια πραγματικότητα που θα συναντήσεις σε όποιον περιβάλλον και να πας, από ένα μικροβιολογικό εργαστήριο μέχρι μια αίθουσα καθηγητών, και από μια μικρή εταιρεία μέχρι μια πολυεθνική με χίλιους εργαζομένους.

Όπως όμως όλα στη ζωή, έτσι και τα office politics, μπορούν να δείξουν και την εποικοδομητική τους πλευρά, όταν πέσουν στα σωστά χέρια. Αν μάθεις να αναγνωρίζεις τα αρνητικά politics, και να απέχεις από αυτά, μετασχηματίζοντάς τα σε θετικές δυνάμεις, μπορείς να θριαμβεύσεις στη δουλειά σου, με υγιή τρόπο. Δες πως:


13/03/2024 Knowledge Seminar: Η τέχνη της διπλωματίας στο χώρο εργασίας (Office Politics)


Δώσε αξία στους ανθρώπους που έχουν αξία. Προσοχή: δεν λέμε στους ανθρώπους που έχουν *εξουσία*. Λέμε στους ανθρώπους που έχουν *αξία*. Δηλαδή σε εκείνους που βλέπεις ότι έχουν έναν ηθικό κώδικα που ταιριάζει με τον δικό σου, που εκτιμούν τη δουλειά των άλλων, που δεν εμπλέκονται σε περίεργα παιχνίδια.

Αναγνώρισε ότι -δυστυχώς- η καριέρα σου δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο σκληρά δουλεύεις, αλλά και από το πόσο αναδεικνύεις τη δουλειά που κάνεις. Αυτό μη σε απογοητεύει. Απλώς προσαρμόσου. Κάνε τη δουλειά σου σωστά, αλλά μην αμελείς να δείχνεις στους συναδέλφους και τους managers σου -διακριτικά- το έργο σου.

Απόκτησε θετική επιρροή. Γίνε ο άνθρωπος στον οποίο μπορούν οι άλλοι να βασίζονται. Γίνε η αξιόπιστη ήρεμη δύναμη στο εργασιακό σου περιβάλλον. Έτσι ο λόγος σου θα έχει βαρύτητα και τα «αυτιά» θα στρέφονται προς εσένα, αντί να στρέφονται σε λάθος φωνές.

Φτιάξε σωστά δίκτυα συνεργασίας. Ακόμα και με ανθρώπους που δεν ταιριάζεις, που δεν θα τους ήθελες για φίλους έξω από τη δουλειά, είναι σημαντικό να μπορείς να συνεργάζεσαι αρμονικά και να νιώθουν ότι βάζεις πάνω από όλα το καλό της συνεργασίας.

 Αξιοποίησε την «πολεμική της καλοσύνης». Ναι, η ατόφια καλοσύνη μπορεί να είναι η απάντηση σε κάθε εργασιακό σαμποτάζ που συμβαίνει. Η Selena Gomez κάποτε τραγουδούσε Kill ‘em with kindness, και εννοούσε ακριβώς αυτό: ότι η ευγένεια και οι καλοί τρόποι, είναι ίσως το πιο ισχυρό όπλο.

Κάτι τελευταίο: δες τι μπορείς να κάνεις με τη διαφορετικότητα. Τα office politics πού οφείλονται; Στο ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, έχουμε διαφορετικούς χαρακτήρες, ανάγκες, φιλοδοξίες, ανασφάλειες και σκοπιμότητες. Αυτή η διαφορετικότητά μας, μας ωθεί συνήθως σε παιχνίδια επικράτησης και εξουσίας. Όμως η ίδια διαφορετικότητα, είναι που δημιουργεί ένα ετερογενές σύνολο ικανό να λειτουργήσει όπως τα διαφορετικά κομμάτια ενός παζλ που φτιάχνουν μια πλήρη εικόνα.

Αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες. Εσύ προσάρμοσε τη στάση σου ανάλογα με το εργασιακό σου περιβάλλον και θυμήσου ότι κάθε παρεκτροπή των office politics πυροδοτείται από την αρχέγονη επιθυμία αρκετών ανθρώπων για περισσότερη δύναμη. Η ουσία είναι να εστιάζουμε όλοι στη δική μας δύναμη και όχι στην υποβάθμιση της δύναμης των άλλων. Η κατσίκα του γείτονα δεν χρειάζεται να πεθάνει.Share:
Διαβάστε Επίσης
Η δύναμη της θέλησης και πώς θα την αναπτύξετε

Διαμορφώστε τους στόχους και τη ζωή σας με θετικούς όρους

Αγορά εργασίας: Το 2024 φέρνει μικρές επαναστάσεις

Τεχνητή νοημοσύνη, ευελιξία, δεξιότητες και νέες αμοιβές - αυτά ζητά η αγορά εργασίας για τη νέα χρονιά