Η Ασφάλεια της Παιδικής Χαράς και του Παιδότοπου είναι Ύψιστη Προτεραιότητα

Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία,⠀
Όλα τα Πρότυπα Ποιότητας,⠀
Η Ασφάλεια της Παιδικής Χαράς και του Παιδότοπου είναι Ύψιστη Προτεραιότητα

Τι σημαίνει ασφάλεια παιδικής χαράς και παιδότοπου για ένα γονιό; Τι σημαίνει για το ίδιο το παιδί; Τι σημαίνει για τον εισαγωγέα του εξοπλισμού και το εργοστάσιο κατασκευής του; Τι σημαίνει ασφάλεια για την τοπική αυτοδιοίκηση; Τι σημαίνει για τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας; Πως μπορεί μία παιδική χαρά ή ένας παιδότοπος να είναι ασφαλής; Πως διατηρείται ασφαλής; 

Μερικές απαντήσεις  σε όλα αυτά τα ερωτήματα έχει δώσει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, η υιοθέτηση της σειράς των Ευρωπαϊκών Προτύπων CYS ΕΝ 1176 και CYS ΕΝ 1177 από ορισμένους Δήμους, κοινοτικά συμβούλια, εγκαταστάτες και ιδιώτες που λειτουργούν παιδικές χαρές και παιδότοπους εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Τα πρότυπα αυτά, βοηθούν στο σωστό σχεδιασμό της παιδικής χαράς ή του παιδότοπου, στην επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού και υλικών, και στην κατάλληλη τοποθέτηση τους στο χώρο του παιχνιδότοπου. Επίσης καθοδηγούν τον αγοραστή εξοπλισμού παιχνιδότοπων να πάρει σωστές αποφάσεις, τους μηχανικούς να προδιαγράψουν αυξημένες απαιτήσεις ασφάλειας και τις αρμόδιες αρχές του κράτους να εξασκούν έλεγχο με μετρήσιμα κριτήρια. 

Είναι βασική αρχή  ότι ο εξοπλισμός παιχνιδότοπων που προμηθευόμαστε θα πρέπει να έχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά από τον κατασκευαστή που να αποδεικνύουν συμμόρφωση με  τα πρότυπα CYS ΕΝ 1176 και CYS ΕΝ 1177 αλλά και να γίνεται έλεγχος ότι και η εγκατάσταση τους γίνεται με βάση αυτά τα πρότυπα. 

Ξεκινώντας από το σχεδιασμό, τα πρότυπα CYS ΕΝ 1176 και CYS ΕΝ 1177 παρέχουν κατευθυντήριες γραμμές ώστε να μην γίνονται λάθη στην επιλογή και τοποθέτηση του εξοπλισμού. Οι μηχανικοί, λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές αρχές των προτύπων, μπορούν πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ασφάλεια να προδιαγράψουν τις απαιτήσεις μίας παιδικής χαράς ή ενός παιδότοπου. 


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΚΕΠ)


Τα πρότυπα καθορίζουν, μεταξύ άλλων, για κάθε εξοπλισμό που τοποθετείται σε παιδική χαρά ή ένα παιδότοπο (π.χ. κούνιες, τσουλήθρες, τραμπάλες κ.α.) τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ του εξοπλισμού, το εμβαδόν, το είδος και το πάχος της επιφάνειας πτώσης (π.χ. προστατευτικό δάπεδο, άμμος κ.α.). 

Δεν επιτρέπεται για παράδειγμα οι κούνιες να τοποθετούνται στο κέντρο μίας παιδικής χαράς γιατί δημιουργείται αυξημένη πιθανότητα ατυχήματος. Δεν μπορεί μία κούνια να είναι σε απόσταση ενός μέτρου από μία τσουλήθρα γιατί υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης παιδιών. Επίσης, δεν επιτρέπεται, ενώ τοποθετούνται εξοπλισμοί  που πληρούν όλες τις προδιαγραφές, να βάζουμε στον ίδιο χώρο για περίφραξη πέτρες με αιχμηρές ακμές απλά και μόνο για καλαισθησία. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί σε ένα εσωτερικό παιδότοπο να υπάρχουν μεγάλοι χώροι που δεν είναι ορατοί από τους επιβλέποντες.    

Η επιλογή του εξοπλισμού παιχνιδότοπων πρέπει να γίνεται με βάση τη συχνότητα χρήσης του παιχνιδότοπου, τις ειδικές συνθήκες της τοποθεσίας εγκατάστασης και τις εγγυήσεις για τα υλικά που δίνουν οι κατασκευαστές. Δεν μπορεί να επιλέγονται εξοπλισμοί με μοναδικό κριτήριο αποδοχής την χαμηλότερη τιμή και σε λίγους μήνες να χρειάζονται αντικατάσταση.  

Θα πρέπει να ασκείται αυστηρός έλεγχος στον προμηθευτή του εξοπλισμού παιχνιδότοπων, πριν την επιλογή του εξοπλισμού, ούτως ώστε να διασφαλίζεται ότι οι εξοπλισμοί που διαθέτει είναι πιστοποιημένοι, αλλά και ότι ο κατασκευαστής παρέχει τις απαραίτητες οδηγίες εγκατάστασης, χρήσης και συντήρησης, ότι υπάρχει διαθεσιμότητα ανταλλακτικών και ότι έχουν διευκρινιστεί όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες που χρειάζεται η κάθε εγκατάσταση. 

Κατά την εγκατάσταση του εξοπλισμού θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. Ενδείκνυται το προσωπικό που κάνει την εγκατάσταση να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο. Μετά την εγκατάσταση του εξοπλισμού σε μία παιδική χαρά ή έναν παιδότοπο είναι καλό να διεξάγεται μία επιθεώρηση από ανεξάρτητο διαπιστευμένο φορέα ελέγχου, όπως η Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης, για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα CYS ΕΝ 1176 και CYS ΕΝ 1177 και η οποία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ετήσια. 

Ακόμα θα πρέπει να διατηρούνται αρχεία συντήρησης του εξοπλισμού που να αποδεικνύουν τις ενέργειες που έγιναν από τον ιδιοκτήτη της παιδικής χαράς και του παιδότοπου. Γενικότερα, τα αρχεία που έχουν να κάνουν με θέματα Ασφάλειας αποτελούν αποδείξεις συμμόρφωσης με τα πρότυπα και με την σχετική νομοθεσία: Στα  αρχεία της παιδικής χαράς και του παιδότοπου θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα πιστοποιητικά κατασκευής και εγκατάστασης με βάση τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, οι οδηγίες ελέγχου, συντήρησης και λειτουργίας, τα αρχεία συντήρησης, αρχεία καθημερινών οπτικών  ελέγχων, αρχεία ατυχημάτων και επικίνδυνων συμβάντων, καθώς και εκτίμηση κινδύνου που προνοεί η Κυπριακή Νομοθεσία περί Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία.  

Πολλοί από τους κινδύνους που έχουν οι παιδικές χαρές και οι παιδότοποι δεν είναι ευρέως γνωστοί. Σε εξοπλισμούς που δεν είναι πιστοποιημένοι, ή έχουν προβλήματα λόγω κακής εγκατάστασης ή έλλειψης συντήρησης και ελέγχου, είναι πιθανό να υπάρχει κίνδυνος για διαφόρων ειδών παγιδεύσεις μερών του σώματος ενός παιδιού, που σε συνδυασμό με την ελλιπή επίβλεψη μπορούν να αποβούν μοιραίες.  

Σκοπός της εφαρμογής των προτύπων αυτών, είναι η αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων όπως παγιδεύσεις του κεφαλιού ή του λαιμού ενός παιδιού στον εξοπλισμό ή πτώσεις από μεγάλο ύψος χωρίς την κατάλληλη επιφάνεια πτώσης.  

 Όταν ένας εξοπλισμός παιχνιδότοπου είναι πιστοποιημένος φέρει σήμανση που αναφέρει το όνομα του προτύπου της σειράς CYS ΕΝ 1176, κωδικό αριθμό του συγκεκριμένου εξοπλισμού, έτος κατασκευής και το όνομα του κατασκευαστή του. 

Τα Ευρωπαϊκά πρότυπα CYS ΕΝ 1176 και CYS EN 1177 δεν έχουν στόχο να μειώσουν την παιδαγωγική αξία που έχουν οι παιδικές χαρές και οι παιδότοποι στην ζωή των παιδιών, αλλά να τους προσφέρουν προκλήσεις και ερεθίσματα με ελεγχόμενους κινδύνους που μπορεί να οδηγήσουν μόνο σε κάποια καρούμπαλα και μελανιές. 

Για αυτό, κατά το σχεδιασμό της παιδικής χαράς και του παιδότοπου, εκτός από την ασφάλεια, ίσως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, και η ανάγκη ο «πελάτης» μας να μένει ικανοποιημένος και να μην φεύγει στα δέκα λεπτά από τον παιχνιδότοπο. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ




Share:
Διαβάστε Επίσης
Το Risk Assessment σώζει ζωές. Τι είναι ακριβώς και πως να το κάνετε στην επιχείρησή σας

Η εκτίμηση κινδύνου αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για τη διαχείριση της ασφάλειας και Υγείας στην εργασία.

Θερμική καταπόνηση εργαζομένων: Τι προνοεί ο Κώδικας για παύση και διάλειμμα από εργασίες

Καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει διανύοντας το Καλοκαίρι, η δημιουργία συνθηκών καύσωνα θέτουν σε συναγερμό