Έρευνα: Η Τεχνητή Νοημοσύνη αυξάνει την Παραγωγικότητα αλλά Μειώνει το Κίνητρο των Εργαζομένων

Ανθρώπινο Δυναμικό (HR),⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
Πληροφορική - Επαγγελματίες IT,⠀
Πληροφορική - Χρήστες,⠀
Έρευνα: Η Τεχνητή Νοημοσύνη αυξάνει την Παραγωγικότητα αλλά Μειώνει το Κίνητρο των Εργαζομένων


Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (γενετική ΑΙ) έχει αναμφίβολα αναδείξει τις δυνατότητες των σύγχρονων επαγγελματιών, επιτρέποντας την επίτευξη υψηλής ποιότητας εργασίας σε λιγότερο χρόνο. Από τη σύνταξη αναφορών έως τη δημιουργία ιδεών για νέες καμπάνιες και τη συγγραφή διαφημιστικών κειμένων, η συνεργασία ανθρώπου και γενετικής ΑΙ οδηγεί σε αποτελέσματα που είναι ταυτόχρονα πιο αποτελεσματικά και συχνά καλύτερης ποιότητας. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει μια σημαντική αντίφαση: αν και η συνεργασία με την γενετική ΑΙ ενισχύει την άμεση απόδοση στην εργασία, φαίνεται ότι μειώνει το εσωτερικό κίνητρο των εργαζομένων και ενισχύει τα αισθήματα πλήξης, όταν οι εργαζόμενοι επιστρέφουν σε καθήκοντα που δεν περιλαμβάνουν την τεχνολογία αυτή.

Η Έρευνα

Η έρευνα, που διεξήχθη σε τέσσερις μελέτες με τη συμμετοχή πάνω από 3.500 ατόμων, εξετάζει πώς η συνεργασία ανθρώπων και γενετικής ΑΙ επηρεάζει την απόδοση και τις ψυχολογικές εμπειρίες των εργαζομένων. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν επαγγελματικά καθήκοντα, όπως η σύνταξη δημοσιεύσεων στο Facebook, η ανάπτυξη ιδεών και η συγγραφή email, με ή χωρίς τη βοήθεια της γενετικής ΑΙ. Στη συνέχεια, αξιολογήθηκε η απόδοσή τους καθώς και οι ψυχολογικές τους καταστάσεις, όπως η αίσθηση ελέγχου, το εσωτερικό κίνητρο και η πλήξη.

Ανακαλύψαμε δύο βασικά αποτελέσματα από την συνεργασία με την γενετική ΑΙ:

  1. Άμεση Ενίσχυση Απόδοσης: Η γενετική ΑΙ βελτίωσε την ποιότητα και την αποδοτικότητα των εργασιών. Για παράδειγμα, οι αναφορές απόδοσης που γράφτηκαν με τη βοήθεια ΑΙ ήταν σημαντικά μεγαλύτερες, πιο αναλυτικές και παρουσίαζαν πιο υποστηρικτικό τόνο σε σχέση με αυτές που γράφτηκαν χωρίς βοήθεια. Αντίστοιχα, τα email που γράφτηκαν με τη χρήση ΑΙ είχαν πιο θερμή και φιλική γλώσσα, γεμάτη εκφράσεις ενθάρρυνσης και κοινωνικής σύνδεσης.

  2. Ψυχολογικά Κόστη: Παρά τα πλεονεκτήματα στην απόδοση, οι συμμετέχοντες που συνεργάστηκαν με την ΑΙ σε μια εργασία και στη συνέχεια πέρασαν σε μια άλλη εργασία χωρίς ΑΙ, ανέφεραν σημαντική πτώση του εσωτερικού κινήτρου και αύξηση της πλήξης. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, ενώ η χρήση ΑΙ μπορεί να φανεί παραγωγική και ενδυναμωτική στην αρχή, αφήνει τους εργαζόμενους λιγότερο εμπλεκόμενους όταν επιστρέφουν σε καθήκοντα χωρίς την τεχνολογική υποστήριξη.

Γιατί η Κινητικότητα Μειώνεται και η Πλήξη Αυξάνεται

Η συνεργασία με την ΑΙ αφαιρεί τα πιο νοητικά απαιτητικά μέρη μιας εργασίας, τα οποία συχνά είναι και αυτά που κάνουν τη δουλειά ενδιαφέρον και ικανοποιητικό. Στην περίπτωση της σύνταξης αναφοράς απόδοσης, για παράδειγμα, η διαδικασία απαιτεί κριτική σκέψη και εξατομικευμένα σχόλια. Όταν η ΑΙ παράγει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δουλειάς, η διαδικασία γίνεται λιγότερο ελκυστική, με τους εργαζόμενους να αισθάνονται αποσυνδεδεμένοι από το έργο τους. Αυτή η έντονη αντίθεση γίνεται εμφανής όταν επιστρέφουν στη solo εργασία, οδηγώντας σε πλήξη και μειωμένο κίνητρο.

Η συνεργασία με την ΑΙ μπορεί να μειώσει την αίσθηση ελέγχου των εργαζομένων, που αποτελεί βασικό στοιχείο του εσωτερικού κινήτρου. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για το αποτέλεσμα, μπορεί να καταπονηθεί η σύνδεσή τους με την εργασία.

Τι Μπορούν να Κάνουν οι Επιχειρήσεις

Η λύση δεν είναι η εγκατάλειψη της γενετικής ΑΙ, αλλά η αναδιάρθρωση των εργασιών και των ροών εργασίας με στόχο την διατήρηση του εσωτερικού κινήτρου των εργαζομένων, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα της ΑΙ. Ακολουθούν πέντε στρατηγικές για να επιτευχθεί αυτό:

  1. Συνδυασμός Συμβολής Ανθρώπου και ΑΙ: Αντί να επιτρέπεται στην ΑΙ να ολοκληρώνει ολόκληρες εργασίες, να ενσωματώνονται τα αποτελέσματα της ΑΙ ως αφετηρία, ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα του ανθρώπου.
  2. Σχεδιασμός Ελκυστικών Ατομικών Καθηκόντων: Να ανατίθενται καθήκοντα που προσφέρουν αυτονομία και δημιουργική πρόκληση.
  3. Διαφάνεια στη Συνεργασία με την ΑΙ: Οι εργαζόμενοι πρέπει να κατανοούν ότι η ΑΙ τους βοηθά, χωρίς να αντικαθιστά τις δικές τους συνεισφορές.
  4. Εναλλαγή Καθηκόντων: Να διαρθρώνονται ροές εργασίας που εναλλάσσονται μεταξύ καθηκόντων με ΑΙ και χωρίς ΑΙ.
  5. Εκπαίδευση για Σωστή Χρήση της ΑΙ: Να παρέχονται εκπαιδευτικά σεμινάρια για την σωστή χρήση της ΑΙ, χωρίς να εξαρτώνται από αυτήν.


Share:
Διαβάστε Επίσης
Το Σύνδρομο Απατεώνα: Το Είναι και πως Αντιμετωπίζεται στους Χώρους Εργασίας

Συνήθως, οι άνθρωποι που βιώνουν αυτό το σύνδρομο αισθάνονται ότι είναι "απατεώνες"

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη Μεταμορφώνει το Μέλλον του Επαγγελματικού Networking

Από τη στόχευση συνεργατών μέχρι την ανακάλυψη μέντορα ή προπονητή καριέρας