10 χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός ηγέτη. Πόσα από αυτά έχεις;

Διεύθυνση & Ηγεσία,⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
10 χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός ηγέτη. Πόσα από αυτά έχεις;

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που καθορίζουν έναν ηγέτη;

Ανθρώπινες ομάδες (εταιρείες, πολιτικά κόμματα, συνδικάτα ...) χαρακτηρίζονται από πολύτιμες επενδύσεις χρόνο και προσπάθεια για την ανίχνευση και την ανάπτυξη των ηγετών του μέλλοντος . Η σημασία σε αυτό το σημείο επικεντρώνεται συνήθως στην ανίχνευση προφίλ με καλό δυναμικό σε πνευματικά, επικοινωνιακά ή και φυσικά χαρακτηριστικά. Αυτό το όραμα προϋποθέτει ότι υπάρχει ένας γνωστός αριθμός προσωπικών χαρακτηριστικών που πρέπει να έχει ένας ηγέτης, γνωστά χαρακτηριστικά.

 Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ηγέτη

Ο χαρακτηρισμός των ικανοτήτων του ηγέτη έχει μελετηθεί από προσωπικές δοκιμές και επίσης με την παρατήρηση της συμπεριφοράς σε περιβάλλοντα ομάδας. Αυτή η γραμμή μελέτης κατόρθωσε να συσχετίσει σχεδόν όλες τις ηγετικά χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, συνοψίζουμε τα δέκα πιο διαδεδομένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας σε άτομα με μεγάλη ηγετική ικανότητα σύμφωνα με αυτές τις έρευνες.

1. Δεξιότητες επικοινωνίας

Η επικοινωνία πρέπει να λειτουργήσει προς δύο κατευθύνσεις: να εκφράσει με σαφήνεια και βεβαιότητα τις ιδέες, τις οδηγίες και τις απόψεις, καθώς και να ακούσει και να καταλάβει το μήνυμα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ενός ηγέτη την ικανότητα να ακούει και να λαμβάνει υπόψη όλες τις απόψεις, ατομικές και συλλογικές, που έρχονται σε αυτόν.

2. Συναισθηματική νοημοσύνη

Οι ερευνητές Salovey και Mayer (1990) χαρακτήριζαν αρχικά τη Συναισθηματική Νοημοσύνη ως την «ικανότητα να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και τα συναισθήματά τους, να διακρίνουν τέτοια συναισθήματα και να χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ενέργειες». Τα συναισθήματα κινητοποιούν το θέμα, γι 'αυτό και η συναισθηματική νοημοσύνη είναι βασικό χαρακτηριστικό του ηγέτη. 

3. Ικανότητα καθορισμού στόχων και στόχων

Η κατεύθυνση μιας ομάδας απαιτεί γνώση ποιος πρέπει να είναι ο χάρτης πορείας για την καθοδήγησή της . Ελλείψει συγκεκριμένων στόχων και στόχων, η προσπάθεια μπορεί να είναι στείρα και η ομάδα μπορεί να αισθάνεται απογοητευμένη. Οι στόχοι πρέπει να είναι συνεπείς με την ικανότητα της ομάδας: δεν είναι αποτελεσματική η επίτευξη απρόσιτων στόχων.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ MANAGEMENT & LEADERSHIP

 

4. Χωρητικότητα προγραμματισμού και ανάπτυξης

Όταν έχουν τεθεί οι στόχοι, είναι απαραίτητο να καταρτιστεί ένα σχέδιο για την επίτευξή τους. Αυτό το σχέδιο πρέπει σχεδιάστε όλες τις ενέργειες που πρέπει να εκπληρωθούν , οι χρόνοι, οι άνθρωποι που θα τα κάνουν, οι πόροι που θα χρησιμοποιηθούν ...

5. Προληπτική αυτογνωσία

Ένας καλός ηγέτης πρέπει να είναι γνωρίζοντας τις αρετές τους και πρέπει να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους . Προφανώς, γνωρίζει επίσης τις αδυναμίες του και αγωνίζεται να προσπαθήσει να βελτιώσει.

6. Αυτο-ανάπτυξη και βοήθεια στους συνομηλίκους

Ένας ηγέτης μπορεί να αναπτυχθεί βοηθώντας τους άλλους να αναπτυχθούν. Για να βελτιωθεί, δεν χρειάζεται να το κάνετε "αμυντικά". δεν είναι σκλάβος του ομαδικού του ρόλου ή της φήμης του . Βοηθά την ομάδα να αναπτυχθεί διδασκαλώντας τους άλλους, αναθέτοντας καθήκοντα και δημιουργώντας χώρους δράσης και επικοινωνίας, ώστε άλλοι άνθρωποι να αισθάνονται χρήσιμοι και αξιόλογοι.

7. Καινοτομία

Θα προσπαθήσει να βρει νέους και καλύτερους τρόπους διεξαγωγής δραστηριοτήτων . Αυτό το χαρακτηριστικό είναι θεμελιώδους σημασίας στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που προχωράει με αναγκαστικό ρυθμό, με συνεχείς αλλαγές στην τεχνολογία, τις επικοινωνίες και την υψηλή ανταγωνιστικότητα.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ MANAGEMENT & LEADERSHIP

 

8. Ευθύνη

Γνωρίζει ότι η θέση του στην ομάδα του δίνει δύναμη, και ξέρουν πώς να το χρησιμοποιήσουν για να ωφεληθούν το σύνολο . Δεν είναι εγωιστικό. Χρησιμοποιήστε τη θέση σας για να ενεργοποιήσετε τις διαδικασίες και να ενεργοποιήσετε τις δυνατότητες.

9. Πληροφορίες

Ένας καλός ηγέτης πρέπει να ενημερωθεί. Καμία εταιρεία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την παρουσία ηγετών που ξέρουν να χειρίζονται πληροφορίες. Γνωρίστε την επεξεργασία πληροφοριών, ερμηνεύστε την με σωστό τρόπο και με αξιοπιστία και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε την με τον πιο χρήσιμο και δημιουργικό τρόπο , είναι μια βασική δεξιότητα.

10. Χαρίσματα

Αυτό το τελευταίο σημείο είναι αμφιλεγόμενο. Κάποιοι συγγραφείς πιστεύουν ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα χαρίσματος έχει πολύ διαφορετικούς ορισμούς και, ανάλογα με το ποια από αυτά χρησιμοποιούνται, θα είναι ένα χαρακτηριστικό δώρο σε άτομα με ηγετικές ικανότητες ή όχι. Και, στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη και ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά του προσώπου μεταξύ των ηγετών.

Καθορισμός της έννοιας ως την ικανότητα να προσελκύει και να προκαλεί καλά συναισθήματαΕκτός του ότι προσελκύει την προσοχή και είναι ευχάριστη και ενσυναίσθητη στα μάτια των άλλων ανθρώπων, το χάρισμα είναι ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός καλού ηγέτη. Το Charisma μπορεί να εκπαιδευτεί με κοινωνικοποίηση και να δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για τους ανθρώπους. Ο χαρακτήρας σχετίζεται με την απουσία εγωισμού , ένας παράγοντας που είναι καθοριστικός όταν πρόκειται για την αντίληψη ενός προσώπου ως αρχηγού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Share:
Διαβάστε Επίσης
Η Επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον Ρόλο του Διευθυντή/Ηγέτη τα Επόμενα Χρόνια

Η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές