Πρακτική εφαρμογή Δικαίου του Ανταγωνισμού (3 CPDs)

- Νομοθεσία, Νομική & Δικηγόροι

06 Μαρτίου 2024 14:00 06 Μαρτίου 2024 17:15
Ελληνικά
3 ώρες ( 1 ημέρα )
Πρακτική εφαρμογή Δικαίου του Ανταγωνισμού (3 CPDs)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το σεμινάριο επικεντρώνεται στην πρακτική εφαρμογή των δύο βασικών απαγορευτικών κανόνων του Δικαίου του Ανταγωνισμού (Άρθρα 101 και 102 ΣΛΕΕ). Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται σύντομη παρουσίαση και επεξήγηση των βασικών συστατικών στοιχείων των απαγορευτικών κανόνων που αφορούν τις αντιανταγωνιστικές συμφωνίες, εναρμονισμένες πρακτικές και αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων και την καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης. Ακολούθως, παρουσιάζονται πρακτικά παραδείγματα, μέσα από σχετική νομολογία και υποθετικά σενάρια και ασκήσεις, με την ενεργό συμμετοχή και διάδραση των συμμετεχόντων.

ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εμβάθυνση των γνώσεων και η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τους δύο βασικούς απαγορευτικούς κανόνες του Δικαίου του Ανταγωνισμού. Το σεμινάριο έχει διαδραστικό χαρακτήρα και παρέχει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να επέμβουν στην παρουσίαση προκειμένου να επιλύσουν τυχόν απορίες. Περαιτέρω, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση και ανάλυση μελετών περίπτωσης καθώς και στην επίλυση ασκήσεων, ώστε να εξοικειωθούν με βασικές έννοιες, αρχές και διαδικασίες που διέπουν το Δίκαιο του Ανταγωνισμού και να αποκτήσουν πρακτικές δεξιότητες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Περιεχόμενο Σεμιναρίου

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Εισαγωγή στο Άρθρο 101 ΣΛΕΕ

 Παρουσίαση του απαγορευτικού κανόνα που αφορά τις αντιανταγωνιστικές συμφωνίες και εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων, καθώς και τις αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων.

 Σύνοψη των βασικών συστατικών στοιχείων στοιχειοθέτησης παράβασης του Άρθρου 101 ΣΛΕΕ:

  • Έννοιες επιχείρησης, ένωσης επιχειρήσεων, συμφωνίας, εναρμονισμένης πρακτικής και απόφασης ένωσης επιχειρήσεων.
  • Εξ αντικειμένου και εξ αποτελέσματος περιορισμός του ανταγωνισμού.
  • Διάκριση οριζόντιων και κάθετων συμφωνιών.
  • Προϋποθέσεις εξαίρεσης από τον απαγορευτικό κανόνα.

 

ENOTHTA 2: Πρακτικά παραδείγματα και ασκήσεις εφαρμογής του Άρθρου 101 ΣΛΕΕ

Παρουσίαση περιπτώσεων αντιανταγωνιστικών συμφωνιών, εναρμονισμένων πρακτικών και αποφάσεων ενώσεων επιχειρήσεων από τη σχετική νομολογία.

Ασκήσεις με υποθετικά σενάρια αναφορικά με ενδεχόμενες αντιανταγωνιστικές συμφωνίες, εναρμονισμένες πρακτικές και αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων και συζήτηση με την ενεργό συμμετοχή και διάδραση των συμμετεχόντων.

 

ENOTHTA 3: Εισαγωγή στο Άρθρο 102 ΣΛΕΕ

 Παρουσίαση του απαγορευτικού κανόνα που αφορά την καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης.

 Σύνοψη των βασικών συστατικών στοιχείων στοιχειοθέτησης παράβασης του Άρθρου 102 ΣΛΕΕ:

  • Έννοια δεσπόζουσας θέσης.
  • Παράγοντες που συνδράμουν στη θεμελίωση δεσπόζουσας θέσης.
  • Έννοια κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης.
  • Διάκριση εκμεταλλευτικών και παρεμποδιστικών καταχρήσεων.
  • Λόγοι αντικειμενικής αιτιολόγησης.

 

ENOTHTA 4: Πρακτικά παραδείγματα και ασκήσεις εφαρμογής του Άρθρου 102 ΣΛΕΕ

Παρουσίαση περιπτώσεων καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης από τη σχετική νομολογία.

Ασκήσεις με υποθετικά σενάρια αναφορικά με ενδεχόμενες εκμεταλλευτικές και παρεμποδιστικές πρακτικές κατάχρησης από επιχειρήσεις με δεσπόζουσα θέση και συζήτηση με την ενεργό συμμετοχή και διάδραση των συμμετεχόντων. 

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 5: Σύνοψη

 Σύνοψη πρακτικής φύσεως ζητημάτων που αφορούν την εφαρμογή των Άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ.

Πληροφορίες Εκπαιδευτή
Παναγιώτης Αγησιλάου - Director, Chief Economics at Trojan Economics

Ο Δρ. Παναγιώτης Αγησιλάου είναι οικονομολόγος με ειδίκευση στα οικονομικά του ανταγωνισμού. Διατελεί διευθυντής της εταιρείας Trojan Economics Consultants Ltd (2013 - σήμερα) που ειδικεύεται στην παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα ανταγωνισμού, κρατικών ενισχύσεων και ρύθμισης αγορών. Παράλληλα, είναι μέλος του συνεργαζόμενου εκπαιδευτικού προσωπικού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου όπου συντονίζει και διδάσκει το μάθημα «Δίκαιο Κρατικών Ενισχύσεων» στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (2014 – σήμερα). Κατέχει διδακτορικό (Ph.D.) στα Οικονομικά και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, στα Οικονομικά από το University College London (UK) (M.Sc. με Distinction, πρωτεύσας) και στα Οικονομικά του Δικαίου του Ανταγωνισμού από το King’s College London (UK). Είναι επίσης κάτοχος πτυχίου (B.Sc.) στις Οικονομικές Επιστήμες από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (με Άριστα, πρωτεύσας).

Συμμετέχει ως εξειδικευμένος σύμβουλος και εμπειρογνώμονας σε αρκετές από τις πολυπλοκότερες υποθέσεις ανταγωνισμού και συγκεντρώσεων επιχειρήσεων από το 2006 μέχρι και σήμερα. Επιπρόσθετα συμμετέχει ως εξειδικευμένος σύμβουλος και εμπειρογνώμονας σε υποθέσεις κρατικών ενισχύσεων ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και ως ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας σε υποθέσεις που αφορούν αγωγές αποζημιώσεων. Στο παρελθόν είχε διατελέσει οικονομικός σύμβουλος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (2006 – 2009) και ερευνητικός συνεργάτης στο ερευνητικό κέντρο ESRC Centre for Competition Policy που ειδικεύεται στην Πολιτική του Ανταγωνισμού (2009 – 2013).

Έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους σε θέματα ανταγωνισμού παγκοσμίως στις εκδόσεις Who’s Who Legal: Competition (2020-2024) και Who’s Who Legal: Consulting Expert (2020-2023). Είναι ο μοναδικός Κύπριος οικονομολόγος στον οποίο έχει απονεμηθεί το Lexology Client Choice Award (2021-2023) στον τομέα των οικονομικών του ανταγωνισμού.

Αναλυτικό Κόστος Σεμιναρίου
  • € 80.00
  • € 0.00
  • € 15.20
  • € 80.00
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Τετάρτη - 06 Μαρτίου 2024

Ώρα

14:00 - 17:15

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ:

Παναγιώτης Αγησιλάου

Τοποθεσία:

OnLine Virtual Classroom

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος : Πρακτική εφαρμογή Δικαίου του Ανταγωνισμού (3 CPDs)

Σεμινάρια στην ίδια κατηγορία από τον ίδιο διοργανωτή
Η διενέργεια αιφνίδιων ερευνών στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού (3 CPDs)...

Ένα από τα αποτελεσματικότερα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους οι Αρχές του Ανταγωνισμού για τον εντοπισμό αντιανταγωνιστικών συμπράξεων είναι η διενέργεια ε...

12/06/2024 14:00

3 ώρες (1 ημέρα)

Ελληνικά

Live Online

Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ επιχειρήσεων υπό το πρίσμα του Δίκαιου ...

Το σεμινάριο επικεντρώνεται στην αξιολόγηση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ επιχειρήσεων υπό το πρίσμα του Δικαίου του Ανταγωνισμού και των πρόσφατων νομολογι...

26/06/2024 14:00

3 ώρες (1 ημέρα)

Ελληνικά

Live Online