Βιολογικοί Παράγοντες Κινδύνου και Έλεγχος Λοιμώξεων στον Χώρο Εργασίας

- Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία

28 Μαρτίου 2024 09:00 29 Μαρτίου 2024 13:15
Ελληνικά
8 ώρες ( 2 μέρες )
Βιολογικοί Παράγοντες Κινδύνου και Έλεγχος Λοιμώξεων στον Χώρο Εργασίας

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το πρόγραμμα κατάρτισης αφορά στην μελέτη και επεξεργασία των βιολογικών παραγόντων κινδύνου στον χώρο εργασίας. Έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να αποτελέσει ένα επιμορφωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες στους συμμετέχοντες έτσι ώστε να είναι ικανοί να αναγνωρίζουν και να καταγράφουν τους δυνητικούς ή πραγματικούς βιολογικούς παράγοντες κινδύνου στον χώρο εργασίας. 

Επιπλέον, η επιμόρφωση θα επικεντρωθεί και στα θέματα πρόληψης και ελέγχου των βιολογικών παραγόντων κινδύνου στον χώρο εργασίας συμπεριλαμβανομένης και της προώθησης των κατάλληλων πολιτικών υγείας στους χώρους εργασίας που αφορούν στον έλεγχο των βιολογικών παραγόντων κινδύνου. Συνοπτικά, το πρόγραμμα κατάρτισης εστιάζεται στην ολοκληρωμένη καλλιέργεια των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων που συναντούμε στους χώρους εργασίας σε σχέση με τους βιολογικούς παράγοντες κινδύνου.

ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης, οι συμμετέχοντες αναμένεται να αποκτήσουν το κατάλληλο επίπεδο γνώσεων και να είναι σε θέση: 

  1. Να περιγράφουν τα βασικά χαρακτηριστικά των βιολογικών παραγόντων κινδύνου,
  2. Να περιγράφουν τις τέσσερεις κατηγορίες των μικρο-οργανισμών,
  3. Να κατονομάζουν τους τέσσερεις βασικούς τρόπους μετάδοσης των μικρο-οργανισμών,
  4. Να απαριθμούν τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού έναντι των μικροβίων,
  5. Να ταξινομούν τις σημαντικότερες λοιμώξεις σε ιογενείς και βακτηριακές,
  6. Να συσχετίζουν τα μέτρα πρόληψης στον χώρο εργασίας με τους αντίστοιχους βιολογικούς παράγοντες κινδύνου
  7. Να διατυπώνουν τις βασικές πρόνοιες της αντίστοιχης νομοθεσίας.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης, οι συμμετέχοντες αναμένεται ότι θα αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε:

  1. Να επιλέγουν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης των βιολογικών παραγόντων κινδύνου για τον χώρο εργασίας τους,
  2. Να αναπτύσσουν τις απαραίτητες πολιτικές υγείας στον οργανισμό / επιχείρησή τους για την πρόληψη των λοιμώξεων στον χώρο εργασίας,
  3. Να αιτιολογούν τις αντίστοιχες συστάσεις για προληπτικό εμβολιασμό των εργαζομένων  με βάση τους βιολογικούς παράγοντες κινδύνου του χώρου εργασίας,
  4. Να οργανώνουν πρόγραμμα εμβολιασμού για τους εργαζόμενους όπου απαιτείται,
  5. Να επεξηγούν τα βασικά βήματα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση έκθεσης εργαζομένου / εργαζομένης σε αιματογενώς μεταδιδόμενους βιολογικούς παράγοντες κινδύνου στον χώρο εργασίας και ιδιαίτερα σε χώρους παροχής φροντίδας υγείας,
  6. Να καταρτίζουν πρόγραμμα πρόληψης και ελέγχου για το βακτήριο της λεγεωνέλλας, και 
  7. Να συμμετέχουν σε σεμινάρια εκπαίδευσης του προσωπικού για το θέμα των βιολογικών παραγόντων κινδύνου στον χώρο εργασίας.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης, οι συμμετέχοντες αναμένεται να αναπτύξουν τις κατάλληλες στάσεις ώστε: 

  1. Να παρακινούν τους εργαζόμενους για την λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας από τους βιολογικούς παράγοντες κινδύνου,
  2. Να συνεργάζονται με τους εργαζόμενους για την υιοθέτηση των πολιτικών υγείας στους χώρους εργασίας,
  3. Να υπερασπίζονται τις πολιτικές υγείας του οργανισμού / επιχείρησης, και
  4. Να αντικρούουν τυχόν ενστάσεις των εργαζομένων για τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου των βιολογικών παραγόντων στον χώρο εργασίας.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Ιατρούς, Νοσηλευτές, φαρμακοποιούς και επαγγελματίες υγείας. Επίσης, το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για λειτουργούς ασφάλειας επιχειρήσεων και οργανισμών, ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, κέντρων υγείας και άλλων χώρων παροχής φροντίδας υγείας.

Πληροφορίες Εκπαιδευτή
Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης - Ιατρός Εργασίας – Επιδημιολόγος

Ο Δρ. Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης είναι Ιατρός Εργασίας – Επιδημιολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Συνεργάτης Ερευνητής, Σχολή Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Ο Δρ. Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης κατέχει πτυχίο Ιατρικής από Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μεταπτυχιακό τίτλο στην Επιδημιολογία και  Διδακτορικό στην Περιβαλλοντική Υγεία με εξειδίκευση στην Επαγγελματική Υγεία από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βοστώνη των ΗΠΑ απέκτησε επίσης την ειδικότητα της Προληπτικής Ιατρικής και την κλινική εξειδίκευση στην Ιατρική της Εργασίας μετά από πρακτική άσκηση σε νοσοκομεία της Βοστώνης. Εκπαιδεύτηκε επίσης για δύο έτη στην κλινική και επιδημιολογική έρευνα των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Μετά την αποχώρησή του από τις ΗΠΑ, εργάστηκε για ένα έτος στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας και από το 2005 διαμένει μόνιμα στην Κύπρο και εργάζεται ως Ιατρός Εργασίας – Eπιδημιολόγος. 

Έχει συνεργαστεί ως Ιατρός Εργασίας με διάφορους  οργανισμούς συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Ιατρικού Κέντρου, του Αρεταίειου Νοσοκομείου, του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας και άλλων οργανισμών. Παράλληλα συμμετέχει ενεργά στην κλινική και επιδημιολογική έρευνα και έχει δημοσιεύσει πέραν των 110 επιστημονικών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Ο Δρ. Σωτηριάδης έχει επίσης πλούσια διδακτική εμπειρία. Έχει διδάξει «Υγιεινή της Εργασίας» στη Νοσηλευτική Σχολή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, και «Δημόσια Υγεία και Προαγωγή Υγείας» στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

Επίσης έχει διδάξει «Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή» στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς επίσης και σε διάφορα άλλα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας. Για διάστημα δύο περίπου ετών εργάστηκε ως επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Από το 2020 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Αναλυτικό Κόστος Σεμιναρίου

Για Δικαιούχους ΑνΑΔ

  • € 260.00
  • € 160.00
  • € 0.00
  • € 100.00

Για μη-Δικαιούχους ΑνΑΔ

  • € 260.00
  • € 0.00
  • € 49.40
  • € 260.00
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Ώρα

09:00 - 13:15

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ:

Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης

Τοποθεσία:

OnLine Virtual Classroom

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Ώρα

09:00 - 13:15

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ:

Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης

Τοποθεσία:

OnLine Virtual Classroom

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος : Βιολογικοί Παράγοντες Κινδύνου και Έλεγχος Λοιμώξεων στον Χώρο Εργασίας