TAX & VAT Impact on the Construction Industry (Greek)

- Λογιστικά/ Έλεγχος/ Φορολογικά - Κατασκευές/ Construction

06 Οκτ 2022 09:00 06 Οκτ 2022 17:15
Ελληνικά
7 ώρες ( 1 ημέρα )
TAX & VAT Impact on the Construction Industry (Greek)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο επικεφαλής του τμήματος Έμμεσης Φορολογίας και οι Διοικητικοί Σύμβουλοι του τμήματος Φορολογίας και Ελέγχου της KPMG Κύπρου μαζί με τις αντίστοιχες ομάδες τους, θα ενημερώσουν τους συμμετέχοντες για τις πρόσφατες τροποποιήσεις των περί Φ.Π.Α., περί Φορολογίας του Εισοδήματος και περί Φορολογίας Κεφαλαιουχικών Κερδών νομοθεσίες που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ. Επίσης, οι συμμετέχοντες θα λάβουν σημαντικές και χρήσιμες γνώσεις σχετικά με το διεθνές πρότυπο χρηματοοικονομικής αναφοράς 15 «Έσοδα από συμβάσεις με πελάτες», καθώς και για θέματα που αφορούν στην πώληση και μίσθωση της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Πρακτικά παραδείγματα και ερμηνευτικές εγκύκλιοι που δημοσιεύτηκαν από το Τμήμα Φορολογίας, αναφορικά με την πώληση και μίσθωση της ακίνητης ιδιοκτησίας, θα παρουσιαστούν από τους έμπειρους εκπαιδευτές, οι οποίοι θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες αφενός με την αποφυγή επιβολής κυρώσεων και αφετέρου, με την καλύτερη κατανόηση των επιμέρους στοιχείων των τροποποιήσεων των σχετικών νομοθεσιών και των επιπτώσεών τους.

ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Οι συμμετέχοντες με το πέρας του σεμιναρίου, θα είναι σε θέση να:

  • αναγνωρίζουν και να κατονομάζουν τις φορολογικές επιπτώσεις στην οικοδομική βιομηχανία σε σχέση με τις κυπριακές νομοθεσίες περί Φ.Π.Α., περί Φορολογίας του Εισοδήματος, περί Φορολογίας Κεφαλαιουχικών Κερδών, καθώς και με το διεθνές πρότυπο χρηματοοικονομικής αναφοράς (ΔΛΠΑ 15)
  • ερμηνεύουν τις αλλαγές στις κυπριακές νομοθεσίες περί Φορολογίας του Εισοδήματος, περί Φορολογίας Κεφαλαιουχικών Κερδών, καθώς και τις αλλαγές στο διεθνές πρότυπο χρηματοοικονομικής αναφοράς (ΔΛΠΑ 15)
  • εφαρμόζουν ορθά τις κυπριακές νομοθεσίες περί Φ.Π.Α., περί Φορολογίας του Εισοδήματος, περί Φορολογίας Κεφαλαιουχικών Κερδών, καθώς και το λογιστικό πρότυπο (ΔΛΠΑ 15) με σκοπό την αποφυγή της επιβολής κυρώσεων
  • χρησιμοποιούν τα επιμέρους στοιχεία των τροποποιήσεων των κυπριακών νομοθεσιών περί Φ.Π.Α., περί Φορολογίας του Εισοδήματος, περί Φορολογίας Κεφαλαιουχικών Κερδών, καθώς και το διεθνές πρότυπο χρηματοοικονομικής αναφοράς (ΔΛΠΑ 15) στις καθημερινές τους συναλλαγές
  • υιοθετήσουν το πλαίσιο που αφορά συναλλαγές που εμπίπτουν στην οικοδομική βιομηχανία με βάση τις περί Φ.Π.Α., περί Φορολογίας του Εισοδήματος, περί Φορολογίας Κεφαλαιουχικών Κερδών κυπριακές νομοθεσίες, καθώς και το διεθνές πρότυπο χρηματοοικονομικής αναφοράς (ΔΛΠΑ 15) στα εργασιακά τους καθήκοντα
  • υποστηρίξουν την εφαρμογή των αλλαγών των σχετικών νομοθεσιών στο εργασιακό τους περιβάλλον.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το σεμινάριο απευθύνεται σε διευθυντές, οικονομικούς διευθυντές, αρχιλογιστές, λογιστές, ελεγκτές και επιστημονικό προσωπικό, το οποίο ασχολείται με οικονομικά θέματα ή/και εφαρμόζει στην πράξη τις πρόνοιες των κυπριακών νομοθεσιών περί Φ.Π.Α., περί Φορολογίας του Εισοδήματος, περί Φορολογίας Κεφαλαιουχικών Κερδών Νομοθεσίες, καθώς και διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς ή/και είναι υπεύθυνο για τους φορολογικούς χειρισμούς της εταιρείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Περιεχόμενο Σεμιναρίου

1. Διεθνές πρότυπο χρηματοοικονομικής αναφοράς 15 - έσοδα από συμβάσεις με πελάτες (1 ώρα & 30 λεπτά)

  • Εισαγωγή: Ανάλυση της σημαντικότητας της εφαρμογής του διεθνές πρότυπου χρηματοοικονομικής αναφοράς ΔΠΛΑ 15 στην οικοδομική βιομηχανία, καθώς και των αλλαγών που επήλθαν
  • Εφαρμογή του διεθνές πρότυπου χρηματοοικονομικής αναφοράς ΔΠΛΑ 15 στις πωλήσεις ακινήτων: Εστίαση στον προσδιορισμό των υποχρεώσεων, αλλά και της αναγνώρισης εσόδων
  • Εφαρμογή του διεθνές πρότυπου χρηματοοικονομικής αναφοράς ΔΠΛΑ 15 στις συναλλαγές που αφορούν εμπορικά ακίνητα: Εστίαση στον προσδιορισμό των συμβολαίων και της τιμής συναλλαγής

2. Φορολογικές επιπτώσεις στην οικοδομική βιομηχανία (2 ώρες)

  • Εισαγωγή: Είδη επιχειρήσεων που επηρεάζονται από τις σχετικές εγκυκλίους
  • Ανάλυση της εγκυκλίου 1987/3 και των τριών κατηγοριών που αφορούσε η σχετική εγκύκλιος
  • Ανάλυση της νέας εγκυκλίου που τέθηκε σε εφαρμογή την 1/1/2022
  • Μισθώσεις ακινήτων

3. Φ.Π.Α. στην οικοδομική βιομηχανία - Εισαγωγή (30 λεπτά)

  • Είδη επιχειρήσεων στην οικοδομική βιομηχανία
  • 8ο παράρτημα – Ακίνητη ιδιοκτησία
  • Ποιος είναι ο ορισμός της ακίνητης ιδιοκτησίας και άλλων σχετικών όρων (πολεοδομική άδεια, άδεια οικοδομής, κ.λπ.)

4. Παράδοση μη ανεπτυγμένης οικοδομήσιμης γης (45 λεπτά)

  • Τι ίσχυε πριν από την αλλαγή της νομοθεσίας 2 Ιανουαρίου 2018
  • Ανάλυση της ερμηνευτικής εγκυκλίου 219, που αφορά παράδοση μη ανεπτυγμένης οικοδομήσιμης γης

5. Μίσθωση ακίνητης ιδιοκτησίας (45 λεπτά)

  • Τι ίσχυε πριν από την αλλαγή της νομοθεσίας 13 Νοεμβρίου 2017
  • Ανάλυση της ερμηνευτικής εγκυκλίου 220, που αφορά τις μισθώσεις ακίνητης ιδιοκτησίας
  • Δικαίωμα χρήσης επαύλεων

6. Αντιπαροχές στην οικοδομική βιομηχανία (30 λεπτά)

  • Ανάλυση της εφαρμοστικής οδηγίας 11/2021
  • Μεταβίβαση μέρους γης σε εργολάβο και ανέγερση κτηρίου από τον εργολάβο στη συγκεκριμένη γη
  • Παραχώρηση ολόκληρης γης με αντάλλαγμα διαμερίσματα, κ.λπ.

7. Άρθρο 11Β (30 λεπτά)

  • Προϋποθέσεις ενεργοποίησης του άρθρου 11Β
  • Είδος υπηρεσιών που εμπίπτουν στο άρθρο 11Β

8. Μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 5% στην αγορά ή την ανέγερση μόνιμης κατοικίας από μη υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα (30 λεπτά)

  • Προϋποθέσεις που θα πρέπει να συντρέχουν προκειμένου να μπορεί να επιβληθεί ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 5%
  • Ποιοι είναι δικαιούχοι
  • Υπεύθυνη δήλωση για επιστροφή του Φ.Π.Α. που επιβλήθηκε στην αγορά οικοπέδου για ανέγερση κατοικίας που υπόκειται στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α.


Εκπαιδευτές

Γρέκας Μιχάλης (Διοικητικός Σύμβουλος, Τμήμα Έμμεσης Φορολογίας, KPMG Κύπρου)

Ο Μιχάλης είναι Διοικητικός Σύμβουλος και διευθύνει το τμήμα Έμμεσης Φορολογίας της KPMG Κύπρου. Έχει εκτεταμένη εμπειρία στην κυπριακή και ευρωπαϊκή περί Φ.Π.Α. νομοθεσία, καθώς και σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Παρέχει επαγγελματικές υπηρεσίες σε μεγάλες πολυεθνικές και τοπικές επιχειρήσεις από διάφορους τομείς δραστηριοποίησης, εστιάζοντας στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και στον τομέα των ακινήτων.

Ο Μιχάλης συμμετείχε σε διάφορα έργα σχετικά με λύσεις αυτοματοποίησης Φ.Π.Α., καθοδηγώντας το σχεδιασμό και την εφαρμογή κωδικοποίησης λογιστικών εφαρμογών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ηγείται της ομάδας ανάπτυξης Tax Technology της KPMG. Είναι επίσης μέλος της επιτροπής Φ.Π.Α. του ΣΕΛΚ (Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου).

Επιπρόσθετα, συμμετείχε ως εκπαιδευτής σε διάφορες παρουσιάσεις και σεμινάρια Έμμεσης Φορολογίας και έχει γράψει πολλά σχετικά άρθρα. Το 2015 ο Μιχάλης πιστοποιήθηκε από την ΑνΑΔ ως «Εκπαιδευτής Επαγγελματικής Κατάρτισης». 


Μιχάλης Βασιλείου (Διοικητικός Σύμβουλος, Επικεφαλής Υπηρεσιών Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, KPMG Κύπρου)

Ο Μιχάλης είναι αριστούχος απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Λογιστική και Χρηματοοικονομικά και ηγείται των υπηρεσιών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της KPMG Κύπρου.

Είναι πρόεδρος της επιτροπής Επενδυτικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), πρόεδρος της Επιτροπής Cyprus Investment Funds Association (CIFA) και κατέχει τον τίτλο του ορκωτού λογιστή (FCA) από το Institute of Chartered Accountants in England & Wales (ICAEW).

Οι δραστηριότητες του Μιχάλη αφορούν κυρίως τους τομείς των επενδυτικών κεφαλαίων και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Επιπλέον, ως μέλος του Department of Professional Practice (Accounting) της KPMG στην Κύπρο παρέχει τεχνική υποστήριξη για την ορθή εφαρμογή των απαιτήσεων των ΔΠΧΑ (IFRSs).

Τέλος, ο Μιχάλης είναι εκπαιδευτής IFRSs σεμιναρίων για το προσωπικό, των πελατών και της Ακαδημίας της KPMG.


Στυλιανού Στέλιος (Διοικητικός Σύμβουλος, Τμήμα Άμεσης Φορολογίας,  KPMG Κύπρου)

Ο Στέλιος ξεκίνησε την καριέρα του το 2000 σε μία από τις Big-4 εταιρείες και από το 2006 εντάχθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό της KPMG Κύπρου, όπου και κατέχει τον τίτλο του Διοικητικού Συμβούλου στο Τμήμα Φορολογίας. Ο Στέλιος είναι μέλος του Institute of Certified Chartered Accountants (ACCA), είναι κάτοχος του ADIT και μέλος του Chartered Institute of Taxation (CIOT).

Ο Στέλιος είναι υπεύθυνος για την εταιρική φορολογική συμμόρφωση τοπικών και διεθνών πελατών. Το χαρτοφυλάκιο των πελατών του αποτελείται από εισηγμένες και μη εταιρείες στους κλάδους του πετρελαίου και της γεωργίας, τραπεζικά ιδρύματα, λιανική (ένδυση) και FMCG (τρόφιμα).

Επίσης, ο Στέλιος ασχολείται με αναφορές δέουσας επιμέλειας και διάφορα διεθνή έργα. Ειδικεύεται στο φόρο κεφαλαιουχικών κερδών και στη φορολογία φυσικών προσώπων, ιδιαίτερα σε έρευνες Pay-As-You-Earn (PAYE) και σε θέματα μισθοδοσίας. Καταληκτικά, ο Στέλιος συμμετείχε ως εκπαιδευτής σε διάφορες παρουσιάσεις και σεμινάρια άμεσης φορολογίας.


Αλέξης Χατζηκλεοβούλου (Senior Manager, Τμήμα Έμμεσης Φορολογίας, KPMG Κύπρου)

Ο Αλέξης σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου καιαπέκτησε το πτυχίο του το 2012. Είναι μέλος του Συνδέσμου Ορκωτών Εγκεκριμένων Λογιστών (ACCA) και μέλος του Ινστιτούτου Πιστοποιημένων Λογιστών Κύπρου (ICPAC).

Από το 2012 μέχρι το 2014 εργάστηκε σε μεγάλο ελεγκτικό οίκο στο Τμήμα Έμμεσων Φορολογικών Υπηρεσιών (Indirect Tax department), αποκτώντας εμπειρία στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών Φ.Π.Α. σε πολυεθνικές εταιρείες. Από το 2015 εργάζεται στο Τμήμα Έμμεσης Φορολογίας (Indirect Tax department) της KPMG Κύπρου στη Λεμεσό, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες Φ.Π.Α. στους τομείς των ναυτιλιακών, των χρηματοοικονομικών, της ανάπτυξης ακινήτων, του ηλεκτρονικού εμπορίου και σε εταιρείες που εμπλέκονται σε διεθνείς συναλλαγές.

Το 2017, ο Αλέξης  απέκτησε πιστοποίηση από το Σύνδεσμο Τεχνικών Φορολογικών Συμβούλων (Association of Taxation of Technicians) για παροχή υπηρεσιών συμμόρφωσης για σκοπούς Φ.Π.Α. (VAT compliance) αναφορικά με τη νομοθεσία Φ.Π.Α. του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2019 πιστοποιήθηκε με Ανώτερο Δίπλωμα Διεθνούς Φορολογίας (Advanced Diploma in International Taxation) με εξειδίκευση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον Φ.Π.Α. από το Ινστιτούτο Πιστοποιημένων Φορολογικών Συμβούλων (Chartered Institute of Taxation).

ο Αλέξης, είναι εκπαιδευτής σε διάφορα μονοεπιχειρησιακά και πολυεπιχειρησιακά σεμινάρια έμμεσης φορολογίας και το  2020  πιστοποιήθηκε από την ΑνΑΔ ως «Εκπαιδευτής Επαγγελματικής Κατάρτισης».

Πληροφορίες Εκπαιδευτή
Μιχάλης Γρέκας - Principal, KPMG Cyprus

Following his graduation from the University of Kent, Michael joined KPMG in 2007 starting his career as a trainee auditor in the Audit Department. He gained admission to ACCA Membership in February 2012 and joined the Indirect Tax Department in January 2013. During his time with the Audit Department, Michael gained versatile experience from the financial services sector, consumer products and real estate industries. He was also involved in the audit of governmental organizations such as Cyprus Post. Furthermore, Michael has been engaged in several due diligence projects.

Since joining the Indirect Tax Department, Michael has provided professional indirect Tax services to several large multinational and local enterprises of various sectors, such as real estate, financial services, oil and gas, tourism, aviation and telecommunications.

Additionally, Michael participated in various trainings and seminars on Indirect Tax matters and worked on several VAT audits, due diligence projects, compliance and advisory engagements across various industries.

Furthermore, Michael has obtained two certificates from IBFD for attending specialized VAT seminars in Amsterdam: European Value Added Tax Seminar – Advance and the European Value Added Tax Seminar – Workshop. Michael has been an Instructor for various KPMG training courses, presenter of many KPMG seminars and author of indirect tax publications. He was also elected as a Member of the VAT committee of the Institute of Certified Public Accountants of Cyprus (ICPAC) representing tax professionals and providing professional advice on Indirect Tax matters for a two year period from 2016 to 2017. In 2015, he was certified by the HRDA as a “Trainer of Vocational Training”.

Αναλυτικό Κόστος Σεμιναρίου

Για Δικαιούχους ΑνΑΔ

  • € 280.00
  • € 119.00
  • € 53.20
  • € 161.00

Για μη-Δικαιούχους ΑνΑΔ

  • € 280.00
  • € 0.00
  • € 53.20
  • € 280.00
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Πέμπτη - 06 Οκτ 2022

Ώρα

09:00 - 17:15

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ:

Μιχάλης Γρέκας

Τοποθεσία:

KPMG (Λευκωσία)

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος : TAX & VAT Impact on the Construction Industry (Greek)

Σεμινάρια στην ίδια κατηγορία από τον ίδιο διοργανωτή
Direct Tax Updates 2024...

There have recently been substantial changes and developments in the tax framework, whilst more changes are expected in the current year. Taxpayers (both legal ...

16/05/2024 08:30

7 ώρες (1 ημέρα)

Αγγλικά

Επιχορηγημένο-ΑνΑΔ

KPMG (Λευκωσία)

Transactions in Real Estate: A guide for stakeholders...

This seminar is about transactions related to real estate investments in Cyprus. In particular, in immovable property transactions, investors, buyers, sellers a...

06/06/2024 09:00

6 ώρες (1 ημέρα)

Αγγλικά

Επιχορηγημένο-ΑνΑΔ

KPMG (Λευκωσία)

CRR III: Key Changes and Anticipated Impact...

A KPMG Cyprus Board Member and a Director of our Risk Consulting Department, possessing solid experience in capital adequacy in the local banking sector both ha...

13/06/2024 09:00

6 ώρες (1 ημέρα)

Αγγλικά

Επιχορηγημένο-ΑνΑΔ

KPMG (Λευκωσία)