Ποιότητα και Οργανοληπτική Αξιολόγηση Χυμών Φρούτων

- Ποιότητα και Σχετικά Πρότυπα

25 Ιουλ 2022 08:00 25 Ιουλ 2022 15:30
Ελληνικά
7 ώρες ( 1 ημέρα )
Ποιότητα και Οργανοληπτική Αξιολόγηση Χυμών Φρούτων

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η Κύπρος έχει σημαντική παραγωγή και εξαγωγική δραστηριότητα σε φρούτα, λαχανικά και χυμούς τους.

Η ορθή αξιολόγηση και παρακολούθηση της διαδικασίας παραγωγής όσο και του τελικού αποτελέσματος είναι κρίσιμης σημασίας για τους παραγωγούς, εξαγωγείς και κατ' επέκταση του καταναλωτή.

Το σεμινάριο αυτό προσφέρει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να μάθουν όλα τα γευστικά χαρακτηριστικά των χυμών, να αναγνωρίζουν τις παραμέτρους που επηρεάζουν τη ποιότητα, υγειηνή και γεύση των χυμών αλλά και να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για μια γρήγορη και αξιόπιστη αξιολόγηση του προιόντος.

ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Ο σκοπός του προγράμματος είναι οι υπεύθυνοι ποιότητας επιχειρήσεων και των εργαστηρίων ελέγχου, να αναγνωρίζουν τις αναλύσεις αυτοελέγχου που είναι υποχρεωμένοι από τη νομοθεσία να πραγματοποιούν στον κλάδο τους.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Οι υποψήφιοι είναι παραγωγοί ή τυποποιητές φρούτων ή χυμών, υπέυθυνοι ποιότητας εταιρειών, φρουταρίων και εργαστηρίων.

Επίσης τεχνολόγοι τροφίμων, γεωπόνοι και χημικοί που ασχολούνται με φθαρτά και εργαστηριακούς ελέγχους σε τρόφιμα, υπεύθυνοι εξαγωγών και εμπορίας επιχειρήσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΝΟΤΗΤΩΝ

1) Οι χημικές αισθήσεις: 

  • η αίσθηση του τριδυμιαίου νεύρου και οι αισθήσεις της γεύσης και της οσμής Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά Χυμών-Φρούτων
  • Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα


2) Οργάνωση και λειτουργία οργανοληπτικού εργαστηρίου

  • Χρώμα φρούτων και λαχανικών και συσχέτιση τους με χημικές ουσίες


3) Ρόλος επεξεργασίας των χυμών στα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά

  • Χρήση τροποποιημένης ατμόσφαιρας για αύξηση του χρόνου ζωής των χυμών
  • Φυσικά και τεχνητά αντιοξειδωτικά


4) Χαρακτηρισμός κατατομής αρώματος (aromatic profile) χυμών

  • Επιλογή δοκιμαστών - κριτήρια - ρόλος δοκιμαστών
  • Τριγωνική δοκιμή. Δοκιμή Duo-Trio. Δοκιμή σύγκρισης ζεύγους
  • Κατατομή αρώματος και υφής
  • Κλείσιμο και αξιολόγηση σεμιναρίου


Εκπαιδευτής: Γ. Σειραγάκης. 

Ο εκπαιδευτής (χημικός τροφίμων με μεταπτυχιακές σπουδές στη διασφάλιση ποιότητας) έχει πολύχρονη εμπειρία στην ποιότητα φρούτων και λαχανικών καθώς και στην συσχέτιση τους με την οργανοληπτική αξιολόγηση αφού είναι τα τελευταία 10 χρόνια διευθυντής του Food Allergens Laboratory.


Πληροφορίες Εκπαιδευτή
Γεώργιος Σειραγάκης - Co Owner at Food Allergens Lab

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Με περισσότερα από τριάντα χρόνια εμπειρίας στην ανάλυση τροφίμων. Χημικός από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, MSc στη Διασφάλιση Ποιότητας. Τεχνικός διευθυντής και συνιδρυτής του Food Allergens Lab (αναλυτικό εργαστήριο που ειδικεύεται στις αναλύσεις τροφίμων). Έχει τριάντα χρόνια εμπειρίας στην ανάλυση του ελαιολάδου (υπεύθυνος ποιότητας της Minerva Oleic, η μεγαλύτερη Ελληνική βιομηχανία εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου). Κριτής στα Journal of American Oils Chemistry Society και Eurostars European Projects. Μέλος του Ελληνικού ανώτατου χημικού συμβουλίου της Ελλάδας, της επιστημονικής επιτροπής του εθνικού Ελληνικού φεστιβάλ ελαιολάδου, πρώην επιθεωρητής του Ελληνικού οργανισμού διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) για την οργανοληπτική αξιολόγηση και την ανάλυση του ελαιολάδου, CEN WG12 (μέθοδοι για αλλεργιογόνα και νοθεία), πρόεδρος οργανωτικής επιτροπής του εθνικού συνεδρίου βιοτεχνολογίας & τεχνολογίας τροφίμων. Εθνικός αντιπρόσωπος στην ΕΕ TWG / FDM (Οδηγία IPPC), Φόρουμ Euro Lipid, σύλλογος παγκόσμιας επιστήμης πουλερικών, συμβούλιο Ελληνικής ένωσης Χημικών. 26 δημοσιεύσεις κυρίως για το ελαιόλαδο (δείκτης Scopus H 4). Τιμημένος από το βραβείο MedDiet 2005. Παρουσιάσεις σε συνέδρια του Euro Lipid Forum, AOAC, AOCS, WSPA.

Αναλυτικό Κόστος Σεμιναρίου

Για Δικαιούχους ΑνΑΔ

  • € 190.00
  • € 119.00
  • € 36.10
  • € 71.00

Για μη-Δικαιούχους ΑνΑΔ

  • € 190.00
  • € 0.00
  • € 36.10
  • € 190.00
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Δευτέρα - 25 Ιουλ 2022

Ώρα

08:00 - 15:30

Τοποθεσία:

ΚΕΠΑ (Λάρνακα)

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος : Ποιότητα και Οργανοληπτική Αξιολόγηση Χυμών Φρούτων