Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στη διαχείριση των χρόνιων τραυμάτων και ελκών

- Πρώτες Βοήθειες/ Υπηρεσίες Υγείας

01 Μαρτίου 2022 13:30 16 Μαρτίου 2022 20:50
Ελληνικά
41 ώρες ( 9 μέρες )
Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στη διαχείριση των χρόνιων τραυμάτων και ελκών

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τα χρόνια τραύματα και έλκη αποτελούν πεδίο υψηλής έντασης γνώσης και παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς επικαιροποίησης των γνώσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό οφείλεται στο ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νοσοκομειακών κλινών -τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίωςκαταλαμβάνεται από ασθενείς που φέρουν κάποιο χρόνιο τραύμα ή έλκος. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις αναθεωρούνται συνεχώς, οι έρευνες προχωρούν, ενώ υπάρχει και η συνεχής πρόκληση για την απόκτηση αυτόνομου ρόλου σε επαγγελματικό επίπεδο όσον αφορά στο σχετικό πεδίο. Ως εκ τούτου, η εκπαίδευση, κατάρτιση και περαιτέρω εξειδίκευση των επαγγελματιών υγείας στα χρόνια τραύματα και έλκη τάσσεται ως αναγκαία και σε αυτήν ακριβώς την εκπαίδευση στοχεύει το προτεινόμενο πρόγραμμα. 

ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι καταρτιζόμενοι θα αποκτήσουν σημαντικά εφόδια και απαραίτητα επαγγελματικά προσόντα σχετικά με τη διαχείριση χρόνιων τραυμάτων και ελκών, ενισχύοντας την υφιστάμενη εμπειρία τους.

Πρόκειται για ένα πεδίο το οποίο επιδέχεται συνεχώς νέες έρευνες και διαφορετικές προσεγγίσεις, ενώ το ενδιαφέρον που καταγράφεται παγκοσμίως από τους ειδικούς του κλάδου είναι ιδιαίτερα υψηλό. Επομένως, η εξειδίκευση επαγγελματιών υγείας σε αυτόν ακριβώς τον τομέα θα είναι σαφώς πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν οι μονάδες υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας, καθώς και της ποιότητας συνθηκών υγείας των ίδιων των ασθενών.

Συγκεκριμένα, οι καταρτιζόμενοι θα είναι σε θέση να:
  • Να αναγνωρίζουν τα είδη των χρόνιων τραυμάτων και ελκών με βάση την αιτιολογία τους, τον παθοφυσιολογικό μηχανισμό δημιουργίας τους και τα κλινικά χαρακτηριστικά τους.
  • Να εφαρμόζουν σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις στη διαχείριση τραυμάτων και ελκών.
  • Να αναπτύσσουν πλάνο φροντίδας για ασθενείς με έλκη από πίεση, έλκη αγγειακής αιτιολογίας, έλκη διαβητικής αιτιολογίας και νευροπαθητικά έλκη.
  • Να επιλέγουν τις κατάλληλες τεχνικές και τεχνολογίες για την αποτελεσματική απομάκρυνση των ιστικών νεκρώσεων.
  • Να επιλέγουν τα κατάλληλα επιθέματα αναλόγως της περίπτωσης.
  • Να καταλήγουν σε ορθές εκτιμήσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση των χρόνιων τραυμάτων και ελκών.
  • Να εφαρμόζουν επεμβατικές και μη επεμβατικές μεθόδους απομάκρυνσης των νεκρωτικών αλλοιώσεων.

Το πεδίο των χρόνιων τραυμάτων και ελκών είναι καίριας σημασίας στον κλάδο της υγείας και επομένως η ορθή εκπαιδευτική και σχετική επαγγελματική κατάρτιση των επιστημόνων είναι απαραίτητη, ως προς την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Στο Πρόγραμμα Κατάρτισης μπορούν να συμμετέχουν νοσηλευτικοί λειτουργοί, πτυχιούχοι Τμημάτων Νοσηλευτικής, καθώς και απόφοιτοι άλλων Τμημάτων σε συναφείς επιστήμες υγείας, όπως Μαίες ή Επισκέπτες Υγείας


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εκπαιδευτές

Δρ. Κουλέρμου Γεωργία

Πλαστικός Χειρουργός στο Αμερικανικό Ιατρικό Κέντρο και στο Κέντρο Μαστού από το 2017.

Διετέλεσε διευθύντρια της Κλινικής Πλαστικής χειρουργικής και Μονάδας εγκαυμάτων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, θέση την οποία κατέχει από το 1996 μέχρι το 2017. Από το 2013 είναι Επισκέπτης Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Frederick και διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κοινοτική Φροντίδα Υγείας στην Κατεύθυνση (Πρόληψη και Φροντίδα Τραυμάτων”) του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου.

Η Δρ. Γεωργία Κουλέρμου έχει πάρει πτυχίο Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το έτος 1986. Έχει επίσης λάβει την ειδικότητα της Πλαστικής χειρουργικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το έτος 1992. Το 2002 έλαβε το Ph.D. της από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα την Επιδημιολογική μελέτη του Δερματικού μελανώματος στην Ελλάδα. Μετά το πέρας των σπουδών και κατά την διάρκεια της ειδικότητας της, όπως και κατά την διάρκεια της κλινικής της σταδιοδρομίας σαν πλαστικός χειρουργός, έχει εξειδικευθεί στην θεραπεία της εγκαυματικής νόσου στο Palermo Ιταλίας με υποτροφία του Mediterranean Burns council, στην χειρουργική της άκρας χειρός στο Wusburg Γερμανίας, στην χειρουργική της αποκατάστασης μαστού μετά από μαστεκτομή στην Haifa στο Ισραήλ με υποτροφία της Ισραηλινής κυβέρνησης, όπως επίσης και στη σχολή ογκολογίας στο Μιλάνο και στην σχολή ογκολογίας στη Παβία. Έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά όπως το Annals of the Mediterranean burns council, και επίσης πάνω απο 100 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Έχει λάβει μέρος σαν προσκεκλημένος ομιλητής σε μεγάλο αριθμό διεθνών συνεδρίων για να παρουσιάσει την προσωπική της εμπειρία, τόσο σε διαλέξεις όσο και σε στρογγυλές τράπεζες. Έχει επανειλημμένως βραβευθεί για το έργο της σε επιστημονικά συνέδρια. Είναι Ιδρυτικό μέλος και Μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας Επούλωσης Τραυμάτων και Ελκών.


Δρ Καστανά Ουρανία MD, PhD

Επισκέπτης Λέκτορας στο Πανεπιστήµιο Frederick και διδάσκει στην κατεύθυνση Πρόληψη και Φροντίδα Τραυµάτων του Μεταπτυχιακού Προγράµµατος Κοινοτική Φροντίδα Υγείας, είναι Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών το 1984, κατέχει την Ιατρική Ειδικότητα Πλαστικής Χειρουργικής µε εξειδίκευση στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο «Lapeyronie» στο Montpellier, Γαλλίας. Διαθέτει PhD από τον Δεκέµβριο 1987, µε θέµα «Η κυτταρική LDH σαν προγνωστικός δείκτης στην απόρριψη του νεφρικού µοσχεύµατος», από την Ιατρική Σχολή Αθηνών, που εκπονήθηκε στο Εθνικό Εργαστήριο Ιστοσυµβατότητας και στη Μονάδα Μεταµόσχευσης Νεφρού του Λαϊκού Νοσοκοµείου Αθήνας. Εργάστηκε από το 1996 έως το 2014 ως Πλαστικός Χειρουργός στο Γενικό Νοσοκοµείο Αθήνας «ο Ευαγγελισµός». Από τον Δεκέµβριο του 2014 είναι Διευθύντρια του Κέντρου Μελανώµατος της «Ευρωκλινικής» Αθηνών. Η Ουρανία Καστανά διδάσκει στην European Academy of Wound Technology στο Παρίσι και στο µεταπτυχιακό Πρόγραµµα “Θεραπεία και Φροντίδα τραυµάτων και ελκών ”. του τµήµατος Νοσηλευτικής του Πανεπιστηµίου Δυτικής Αττικής, καθώς και σε µεταπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής και Νοσηλευτικής, µε κύρια θέµατα Επούλωση Τραυµάτων και Ελκών, Κατακλίσεις, Άτονα Έλκη, Έγκαυµα, Μελάνωµα, Τραύµα, Αισθητική και Επανορθωτική Χειρουργική. Έχει ειδική εµπειρία, µε εξειδίκευση σε Κέντρα της Ελλάδας και του Εξωτερικού, στο Έγκαυµα, Τραύµα, Αποκατάσταση Ουλών, Χρήση τεχνητού δέρµατος, Μελάνωµα και Όγκοι του Δέρµατος, Νήµατα, Οξυγόνωση και Αναζωογόνηση προσώπου, Μικροχειρουργική, Αισθητική και Επανορθωτική Πλαστική

Χειρουργική. Έχει πραγµατοποιήσει 130 οµιλίες σε Διεθνή και Εθνικά Συνέδρια µε κύρια θεµατολογία: Wound Healing, Κατακλίσεις, Άτονα Έλκη, Έγκαυµα, Τραύµα, Πλαστική, Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική, Tissue Regeneration και Μελάνωµα. Έχει πλούσιο συγγραφικό και Κοινωνικό έργο, γνωρίζει καλά την αγγλική και γαλλική γλώσσα. Έχει δηµοσιεύσει 64 Επιστηµονικά άρθρα σε επιστηµονικά περιοδικά της Ελλάδας και του Εξωτερικού (270 Impact Points, 500 Citations).Έχει παρουσιάσει 476 επιστηµονικές εργασίες σε Διεθνή και Εθνικά Συνέδρια Πλαστικής Χειρουργικής. Έχει λάβει 9 βραβεία για τις Επιστηµονικές της παρουσιάσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και συµµετάσχει ως Ερευνητής σε Ερευνητικά Προγράµµατα και Κλινικές Μελέτες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω σε θέµατα: Μεσεγχυµατικά Κύτταρα προερχόµενα από Λίπος, Έγκαυµα, Μελάνωµα, Διόρθωση Ουλών, Αναζωογόνηση Προσώπου.


Χαρχαρίδου Μαρία, RN, MSc, PhD

Νοσηλεύτρια ΠΕ, Προϊσταµένη Τοµέα στο Γενικό Νοσοκοµείο Αθηνών "Γιώργος Γεννηµατάς". Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Διαχείριση Τραυµάτων και Ελκών, Επούλωση Τραυµάτων και Ελκών, Χειρουργική Νοσηλευτική,Νοσηλευτική Έρευνα. Κάτοχος PhD από το τµήµα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών µε θέµα Διερεύνηση των παραγόντων κινδύνου ανάπτυξης κατακλίσεων και η αποτελεσµατικότητα των υποστηρικτικών συστηµάτων στην πρόληψή τους.

Κάτοχος ΠΜΣ στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Πιστοποιηµένη από την European Academy of Wound Technology. Ιδρυτικό µέλος και Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Επούλωσης Τραυµάτων και Ελκών. Διδασκαλία σε προπτυχιακό και σε µεταπτυχιακό επίπεδο συµπεριλαµβανοµένου του ΠΜΣ «Θεραπεία και Φροντίδα Τραυµάτων και Ελκών». Δηµοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συµµετοχές ως οµιλήτρια σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και ηµερίδες µε θέµα τα τραύµατα και έλκη.

Αναλυτικό Κόστος Σεμιναρίου

Για Δικαιούχους ΑνΑΔ

  • € 900.00
  • € 697.00
  • € 171.00
  • € 203.00

Για μη-Δικαιούχους ΑνΑΔ

  • € 720.00
  • € 0.00
  • € 136.80
  • € 720.00

Κοστολογικές Πληροφορίες

Έκπτωση σε μη δικαιούχους επιχορήγησης 20%

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Τρίτη - 01 Μαρτίου 2022

Ώρα

13:30 - 17:50

Τοποθεσία:

OnLine Virtual Classroom

Τετάρτη - 02 Μαρτίου 2022

Ώρα

16:30 - 20:50

Τοποθεσία:

OnLine Virtual Classroom

Πέμπτη - 03 Μαρτίου 2022

Ώρα

13:30 - 17:50

Τοποθεσία:

OnLine Virtual Classroom

Τρίτη - 08 Μαρτίου 2022

Ώρα

13:30 - 20:15

Τοποθεσία:

OnLine Virtual Classroom

Τετάρτη - 09 Μαρτίου 2022

Ώρα

13:30 - 20:15

Τοποθεσία:

OnLine Virtual Classroom

Πέμπτη - 10 Μαρτίου 2022

Ώρα

16:30 - 20:50

Τοποθεσία:

OnLine Virtual Classroom

Παρασκευή - 11 Μαρτίου 2022

Ώρα

15:00 - 20:40

Τοποθεσία:

OnLine Virtual Classroom

Τρίτη - 15 Μαρτίου 2022

Ώρα

13:30 - 17:50

Τοποθεσία:

OnLine Virtual Classroom

Τετάρτη - 16 Μαρτίου 2022

Ώρα

16:30 - 20:50

Τοποθεσία:

OnLine Virtual Classroom

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος : Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στη διαχείριση των χρόνιων τραυμάτων και ελκών