Η Αντιμετώπιση της Καταχρηστικής Εκμετάλλευσης της Δεσπόζουσας θέσης στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού

- Νομοθεσία, Νομική & Δικηγόροι

03 Φεβ 2021 14:30 04 Φεβ 2021 18:15
Ελληνικά
7 ώρες ( 1 ημέρα )
Η Αντιμετώπιση της Καταχρηστικής Εκμετάλλευσης της Δεσπόζουσας θέσης στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η κατανόηση των βασικών προνοιών αναφορικά με την αντιμετώπιση της μονομερούς συμπεριφοράς των επιχειρήσεων η οποία συνιστά εκδήλωση κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά από το Δίκαιο του Ανταγωνισμού. Μέσα από την παρακολούθηση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν γενικές αλλά και εξειδικευμένες γνώσεις και θα αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να αναγνωρίζουν εάν μία επιχείρηση κατέχει δεσπόζουσα θέση και κατά πόσον μια επιχειρηματική πρακτική / συμπεριφορά συνιστά κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης. Επίσης, θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τις συνέπειες της παράβασης των σχετικών διατάξεων περί προστασίας του ανταγωνισμού. Το σεμινάριο θα καλύψει τις πιο πρόσφατες νομολογιακές εξελίξεις σε σχέση με την καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης.

ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Στο τέλος του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα μάθουν:

  • Εξοικείωση με τις βασικές έννοιες και απαιτήσεις των προνοιών των σχετικών νομοθεσιών π.χ. επιχείρηση, δεσπόζουσα θέση, κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
  • Αναγνώριση των συστατικών στοιχείων στοιχειοθέτησης παράβασης των σχετικών νομοθεσιών.
  • Διαπίστωση ορίων σχετικής αγοράς και ύπαρξης δεσπόζουσας θέσης.
  • Διάκριση των νόμιμων επιχειρηματικών πρακτικών από τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές (τιμολογιακού και μη χαρακτήρα).
  • Αναγνώριση συνεπειών καταστρατήγησης των προνοιών των σχετικών νομοθεσιών.
  • Διερεύνηση και διαπίστωση ύπαρξης αντικειμενικής αιτιολόγησης.
  • Υιοθέτηση και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών συμμόρφωσης με το Δίκαιο του Ανταγωνισμού.
  • Να επικοινωνούν με τους νομικούς συμβούλους ή και δικηγόρους σε περίπτωση αμφιβολιών σε σχέση με τη συμβατότητα της συμπεριφοράς τους κανόνες του ανταγωνισμού να υιοθετούν και εφαρμόζουν βέλτιστες πρακτικές συμμόρφωσης με το Δίκαιο του Ανταγωνισμού

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το σεμινάριο απευθύνεται σε δικηγόρους, νομικούς συμβούλους επιχειρήσεων ή και λειτουργούς συμμόρφωσης (compliance officers), ανώτερους διευθυντές και στελέχη επιχειρήσεων που λαμβάνουν κρίσιμες εμπορικές αποφάσεις, εκπροσώπους επιχειρήσεων σε επαγγελματικές ενώσεις, ανώτερους διευθυντές εμπορικών οργανώσεων ή /και επαγγελματικών ενώσεων, οικονομικούς συμβούλους επιχειρήσεων, συμβούλους εμπορικής προώθησης, λογιστές ή/ και ελεγκτές.

Η παρακολούθηση του σεμιναρίου δεν προϋποθέτει προηγούμενη γνώση του αντικειμένου και/ ή σχετική εξειδίκευση των συμμετεχόντων.

Πληροφορίες Εκπαιδευτή
Παναγιώτης Αγησιλάου - Director, Chief Economics at Trojan Economics

Ο Δρ. Παναγιώτης Αγησιλάου είναι οικονομολόγος με ειδίκευση στα οικονομικά του ανταγωνισμού. Διατελεί διευθυντής της εταιρείας Trojan Economics Consultants Ltd (2013 - σήμερα) που ειδικεύεται στην παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα ανταγωνισμού, κρατικών ενισχύσεων και ρύθμισης αγορών. Παράλληλα, είναι μέλος του συνεργαζόμενου εκπαιδευτικού προσωπικού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου όπου συντονίζει και διδάσκει το μάθημα «Δίκαιο Κρατικών Ενισχύσεων» στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (2014 – σήμερα). Κατέχει διδακτορικό (Ph.D.) στα Οικονομικά και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, στα Οικονομικά από το University College London (UK) (M.Sc. με Distinction, πρωτεύσας) και στα Οικονομικά του Δικαίου του Ανταγωνισμού από το King’s College London (UK). Είναι επίσης κάτοχος πτυχίου (B.Sc.) στις Οικονομικές Επιστήμες από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (με Άριστα, πρωτεύσας).

Συμμετέχει ως εξειδικευμένος σύμβουλος και εμπειρογνώμονας σε αρκετές από τις πολυπλοκότερες υποθέσεις ανταγωνισμού και συγκεντρώσεων επιχειρήσεων από το 2006 μέχρι και σήμερα. Επιπρόσθετα συμμετέχει ως εξειδικευμένος σύμβουλος και εμπειρογνώμονας σε υποθέσεις κρατικών ενισχύσεων ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και ως ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας σε υποθέσεις που αφορούν αγωγές αποζημιώσεων. Στο παρελθόν είχε διατελέσει οικονομικός σύμβουλος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (2006 – 2009) και ερευνητικός συνεργάτης στο ερευνητικό κέντρο ESRC Centre for Competition Policy που ειδικεύεται στην Πολιτική του Ανταγωνισμού (2009 – 2013).

Έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους σε θέματα ανταγωνισμού παγκοσμίως στις εκδόσεις Who’s Who Legal: Competition (2020-2024) και Who’s Who Legal: Consulting Expert (2020-2023). Είναι ο μοναδικός Κύπριος οικονομολόγος στον οποίο έχει απονεμηθεί το Lexology Client Choice Award (2021-2023) στον τομέα των οικονομικών του ανταγωνισμού.

Αναλυτικό Κόστος Σεμιναρίου

Για Δικαιούχους ΑνΑΔ

  • € 185.00
  • € 119.00
  • € 35.15
  • € 66.00

Για μη-Δικαιούχους ΑνΑΔ

  • € 185.00
  • € 0.00
  • € 35.15
  • € 185.00
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Τετάρτη - 03 Φεβ 2021

Ώρα

14:30 - 18:15

Τοποθεσία:

OnLine Virtual Classroom

Πέμπτη - 04 Φεβ 2021

Ώρα

14:30 - 18:15

Τοποθεσία:

OnLine Virtual Classroom

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος : Η Αντιμετώπιση της Καταχρηστικής Εκμετάλλευσης της Δεσπόζουσας θέσης στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού