Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για τα Ξενόγλωσσα Προγράμματα στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου
14 Ιουλίου 2025

Μετά από πολύμηνες συζητήσεις και πολιτική αντιπαράθεση, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο που επιτρέπει τη δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων προπτυχιακού επιπέδου στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου. Η ψήφιση του νομοσχεδίου ήρθε έπειτα από σειρά τροποποιήσεων και εντάσεις, ιδιαίτερα στην Επιτροπή Παιδείας αλλά και κατά τη διάρκεια της τελικής συνεδρίασης.
Το νομοσχέδιο ρυθμίζει την προσφορά ξενόγλωσσων προγραμμάτων – κυρίως στην αγγλική γλώσσα – στα Πανεπιστήμια Κύπρου και ΤΕΠΑΚ, καθώς και τη δυνατότητα ανάπτυξης διαπανεπιστημιακών συνεργασιών. Παράλληλα, θεσπίζει μηχανισμούς για τον καθορισμό διδάκτρων, τα οποία, σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, δεν θα επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά, αφού τα προγράμματα θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
Η νομοθεσία προβλέπει ότι η εισδοχή σε αυτά τα προγράμματα δεν επηρεάζει το σύστημα των Παγκύπριων Εξετάσεων, που παραμένει ο μοναδικός τρόπος για δωρεάν φοίτηση σε δημόσια πανεπιστήμια. Τα νέα προγράμματα δεν θα ξεπερνούν το 20% των υφιστάμενων και θα πρέπει να συγκεντρώνουν τουλάχιστον 15 φοιτητές για να λειτουργήσουν.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για «κατάργηση της ισονομίας» και άνοιγμα παράπλευρων διαδρομών εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ενώ το ΑΚΕΛ προειδοποίησε για κίνδυνο γενίκευσης των διδάκτρων και στα ελληνόγλωσσα προγράμματα.
Αντίθετα, βουλευτές της ΕΔΕΚ, του ΔΗΣΥ, της ΔΗΠΑ και του ΔΗΚΟ στήριξαν τη μεταρρύθμιση ως αναγκαία κίνηση για τη διεθνοποίηση των πανεπιστημίων και τη δυνατότητα προσέλκυσης ξένων φοιτητών. Έμφαση δόθηκε στο ότι πολλά ευρωπαϊκά κράτη προσφέρουν εδώ και χρόνια ξενόγλωσσα προγράμματα ως μέσο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Η πρόεδρος της Βουλής και του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ιστορικής σημασίας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προσφέρεται εναλλακτική διέξοδος σε υποψήφιους φοιτητές που δεν εξασφαλίζουν θέση μέσω των Παγκύπριων. Η εφαρμογή του νέου πλαισίου θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και Οικονομικών, ενώ οι Πρυτανικές Αρχές καλούνται να διασφαλίσουν τη διατήρηση της ποιότητας και της αποστολής των πανεπιστημίων.
Παρά τις διαφωνίες, επικράτησε η άποψη ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου πρέπει να ανοίξει νέους δρόμους, προσεγγίζοντας διεθνή πρότυπα και αγορές. Η επόμενη περίοδος θα δείξει κατά πόσο η πρωτοβουλία αυτή θα αποδειχθεί επιτυχής ή αν θα ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες για άνιση μεταχείριση και εμπορευματοποίηση της παιδείας.