Πρώτη Οικουμενική Συνδιάσκεψη Ελλήνων Νομικών: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο Επίκεντρο του Κράτους Δικαίου

calendar icon

24 Ιουλίου 2025

⠀ -⠀ Νομοθεσία, Νομική & Δικηγόροι
Πρώτη Οικουμενική Συνδιάσκεψη Ελλήνων Νομικών: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο Επίκεντρο του Κράτους Δικαίου


Η Αθήνα φιλοξένησε πρόσφατα ένα γεγονός που χαρακτηρίστηκε ιστορικό για τη νομική κοινότητα του ελληνισμού παγκοσμίως: την 1η Οικουμενική Συνδιάσκεψη Ελλήνων Νομικών. Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα, κορυφαίοι νομικοί από Ελλάδα, Κύπρο, ΗΠΑ και Αυστραλία συναντήθηκαν με κοινό όραμα την ενίσχυση του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση της δημοκρατίας, σε μια εποχή που οι τεχνολογικές και γεωπολιτικές προκλήσεις επανακαθορίζουν τις παραδοσιακές έννοιες της δικαιοσύνης.

Η Κυπριακή Παρουσία και το Μήνυμα Ανθεκτικότητας

Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε έντονη παρουσία με πέραν των 70 συμμετεχόντων, ανάμεσά τους υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και διακεκριμένοι νομικοί. Η συμμετοχή αυτή υπογράμμισε τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου στο διεθνές νομικό στερέωμα και ανέδειξε την ανάγκη αξιοποίησης των εργαλείων του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου για την υπεράσπιση της νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχαήλ Βορκάς, επισήμανε τη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου, τονίζοντας την υποχρέωση των Ελλήνων νομικών να ενώσουν δυνάμεις για την προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Τεχνητή Νοημοσύνη και Κράτος Δικαίου

Κεντρικό θέμα των συζητήσεων αποτέλεσε η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και η επιρροή της στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η ραγδαία υιοθέτηση αυτοματοποιημένων νομικών εργαλείων μπορεί να υπονομεύσει θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου, αν δεν υπάρξουν κατάλληλα θεσμικά αντίβαρα. Η Λουίζα Πρωτοπαπά, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού, τόνισε ότι τα δικαστήρια οφείλουν να αξιοποιούν την τεχνολογία για την παρακολούθηση παραπληροφόρησης και τη διαφάνεια, χωρίς να υποκαθίσταται ο ανθρώπινος παράγοντας. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «η δικαιοσύνη δεν είναι μόνο δεδομένα και αλγόριθμοι· είναι πρωτίστως ανθρώπινη αλληλεπίδραση και αξιοπρέπεια».

Η Κρίση Εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη

Σημαντική ανησυχία εκφράστηκε για τη μειωμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς. Ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ανέφερε ότι το κράτος δικαίου βρίσκεται σε κρίση ακόμη και σε ισχυρές δημοκρατίες, καθώς η διεθνής συνεργασία αποδυναμώνεται και οι πολιτικές παρεμβάσεις αυξάνονται. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΤΝ μπορεί να λειτουργήσει είτε ως εργαλείο ενίσχυσης της διαφάνειας είτε ως παράγοντας επιτάχυνσης της κρίσης, εάν χρησιμοποιηθεί αλόγιστα.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Από την Ιστορία στο Σήμερα

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στη σημασία της ιστορικής μνήμης. Η θεματική «Από τον Περικλή στον Λαϊκισμό» ανέδειξε πώς η Αθηναϊκή Δημοκρατία μπορεί να προσφέρει πολύτιμα διδάγματα για τη σύγχρονη εποχή. Η υπενθύμιση των αξιών της συμμετοχής και της υπευθυνότητας κρίθηκε απαραίτητη για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εγκυμονεί ο λαϊκισμός και η τεχνοκρατική διακυβέρνηση.

Ένα Φόρουμ για το Μέλλον

Η Συνδιάσκεψη δεν περιορίστηκε σε θεωρητικές συζητήσεις αλλά προχώρησε σε προτάσεις για πρακτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ενίσχυση της Ψηφιακής Δημοκρατίας και η αξιοποίηση επιτυχημένων παραδειγμάτων, όπως το σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης της Εσθονίας. Το κλίμα αισιοδοξίας που επικράτησε ενίσχυσε την προοπτική καθιέρωσης της Συνδιάσκεψης ως ετήσιου θεσμού, που θα ενώνει τις ελληνικές νομικές κοινότητες ανά τον κόσμο.

Η 1η Οικουμενική Συνδιάσκεψη Ελλήνων Νομικών αποτέλεσε ορόσημο για τη διεθνή συνεργασία, αναδεικνύοντας την Κύπρο ως στρατηγικό εταίρο και θέτοντας στο προσκήνιο το καίριο ερώτημα: πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να γίνει σύμμαχος και όχι απειλή για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Η απάντηση, όπως κατέστη σαφές, βρίσκεται στην ισορροπία ανάμεσα στην τεχνολογία και τον ανθρώπινο παράγοντα – ισορροπία που αποτελεί τη βάση κάθε υγιούς κράτους δικαίου.



Share: