Νορβηγική εταιρία εντόπισε το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών στην Ευρώπη

calendar icon

11 Ιουνίου 2024

⠀ -⠀ Ενέργεια/Α.Π.Ε./Περιβάλλον
⠀ -⠀ Κατασκευές/Construction
⠀ -⠀ Μηχανολογία, Βιομηχανία & Τεχν. Επαγγέλματα
Νορβηγική εταιρία εντόπισε το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών στην Ευρώπη

Το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών της Ευρώπης υποστηρίζει ότι εντόπισε νορβηγική μεταλλευτική εταιρεία.

Σύμφωνα με τη Rare Earths Norway, το κοίτασμα Φένσφελτετ, στα νοτιανατολικά της χώρας, κρύβει 8,8 εκατομμύρια τόνους τέτοιων μεταλλευμάτων, τα οποία θεωρούνται αναγκαία για την πράσινη μετάβαση της ηπείρου. Το κοίτασμα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο εκείνου της Κιρούνα στη Σουηδία, που πιστεύεται ότι θα μπορούσε να δώσει 1 έως 2 εκατομμύρια τόνους.

Το μεγαλύτερο στην Ευρώπη

«Έπειτα από τρία χρόνια εντατικής εξόρυξης και αναλύσεων (…) μια πρώτη εκτίμηση των μεταλλευτικών πόρων (…) δείχνει ότι το Φένσφελτετ είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών (ETR) στην Ευρώπη», ανέφερε η εταιρεία. Η εκτίμηση αυτή, που έγινε σε συνεργασία με την καναδική εταιρεία WSP, κάνει λόγο κυρίως για την ύπαρξη 1,5 εκατ. τόνων μόνιμων μαγνητών, μετάλλων που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την παραγωγή αιολικής ενέργειας. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑΗ εξόρυξη θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2030 με μια επένδυση 10 δισεκ. κορωνών (867 εκατ. ευρώ) μόνο για την πρώτη φάση, σύμφωνα με τη Rare Earths Norway.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί στον τομέα των σπάνιων γαιών. Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της, όμως Βρυξέλλες και Όσλο διατηρούν πολύ στενές σχέσεις. Σήμερα, το 98% των σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ εισάγονται από την Κίνα, η οποία διαθέτει σχεδόν μονοπώλιο στον τομέα. Τον Ιανουάριο του 2023 σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στην Κιρούνα, στη βόρεια Σουηδία, «το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα» σπάνιων γαιών στην Ευρώπη. Ωστόσο, κανένα από τα ευρωπαϊκά κοιτάσματα δεν είναι προς το παρόν σε στάδιο ώριμο προς εκμετάλλευση.

AΠΕ – ΜΠΕ

Share: