Meta: Ναι στην Ελληνική Πρόταση για Καθιέρωση Ενιαίας Ψηφιακής Ηλικίας Ενηλικίωσης στην ΕΕ

calendar icon

13 Ιουλίου 2025

⠀ -⠀ Πληροφορική - Επαγγελματίες IT
⠀ -⠀ Πληροφορική - Χρήστες
Meta: Ναι στην Ελληνική Πρόταση για Καθιέρωση Ενιαίας Ψηφιακής Ηλικίας Ενηλικίωσης στην ΕΕ


Την υποστήριξή της στην ελληνική πρωτοβουλία για την καθιέρωση ενιαίας ψηφιακής ηλικίας ενηλικίωσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε επίσημα η Meta, η εταιρεία-κολοσσός του τεχνολογικού τομέα στην οποία ανήκουν πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram και το WhatsApp. Πρόκειται για την πρώτη φορά που μία από τις μεγάλες παγκόσμιες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης λαμβάνει ανοιχτά θέση υπέρ της ανάγκης για ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας των ανηλίκων στο ψηφιακό περιβάλλον.

Η ελληνική πρόταση εστιάζει στην υιοθέτηση ενός ενιαίου μηχανισμού επαλήθευσης ηλικίας για την πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν οι έφηβοι. Η πρόταση αυτή βασίζεται στην επιτυχία της εφαρμογής Kids Wallet, η οποία επιτρέπει την ασφαλή επιβεβαίωση της ηλικίας του χρήστη, προσφέροντας έτσι μια τεχνικά ώριμη λύση για την καταπολέμηση του ψηφιακού εθισμού και την αποτροπή της έκθεσης ανηλίκων σε επιβλαβές περιεχόμενο.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ


Η υπεύθυνη δημόσιας πολιτικής της Meta για Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα, Κλαούντια Τριβιλίνο, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της Ελλάδας «ηγετική» και «ζωτικής σημασίας», ενώ χαιρέτισε τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί σε επίπεδο διαβουλεύσεων με την ΕΕ. Σε δημόσια ανάρτησή της τόνισε την ανάγκη για υποχρεωτικά και ενσωματωμένα μέτρα επαλήθευσης ηλικίας σε όλες τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούν οι έφηβοι, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ένα πιο ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον.

Η ελληνική στρατηγική για την προστασία των ανηλίκων έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2025, με κεντρικό άξονα την Εθνική Στρατηγική για την Προστασία των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξαν έντονες διπλωματικές επαφές και συνεργασίες με θεσμούς της ΕΕ, γεγονός που ενίσχυσε τη δυναμική της πρότασης.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ


Η θετική στάση της Meta ενισχύει περαιτέρω το κύρος της ελληνικής θέσης, ειδικά μετά τις δηλώσεις της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα τεχνολογίας Χένα Βιρκούνεν, η οποία προανήγγειλε την υιοθέτηση ενός προσωρινού «mini wallet» εντός του καλοκαιριού. Αυτό το εργαλείο θα γεφυρώσει το κενό μέχρι την πλήρη υλοποίηση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πορτοφολιού, που προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2026.

Το ζήτημα της ψηφιακής προστασίας των ανηλίκων αποτελεί διακηρυγμένη προτεραιότητα για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την καθιέρωση ισχυρών ρυθμιστικών πλαισίων για το διαδίκτυο ως «μάχη της εποχής μας». Το θέμα είχε μάλιστα τεθεί και από τον ίδιο ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναδεικνύοντας την παγκόσμια διάσταση του ζητήματος.

Η στήριξη της Meta στην ελληνική πρόταση δεν αποτελεί μόνο μια θετική εξέλιξη για την ασφάλεια των παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο, αλλά και μια ισχυρή ένδειξη ότι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες αρχίζουν να αναγνωρίζουν την ευθύνη τους στη διαμόρφωση ενός πιο υγιούς ψηφιακού μέλλοντος.



Share: