Η Κρίση θέλει CASH. Η Ρευστότητα στην Επαγγελματική Κατάρτιση θα δώσει ευκαιρίες

calendar icon

25 Μαρτίου 2020

Η Κρίση θέλει CASH. Η Ρευστότητα στην Επαγγελματική Κατάρτιση θα δώσει ευκαιρίες

Η κρίση του Κορονοϊού αναμφίβολα εστιάζεται στη Δημόσια Υγεία και τα μέτρα που λαμβάνονται έναντι κάθε κόστους για να ελεγχθεί η πανδημία και να προστατευτεί ο πληθυσμός. Η ‘Εμπόλεμη κατάσταση’ επιβάλει πειθαρχία στις οδηγίες και διατάγματα από όλους. Η εφαρμογή της οδηγίας ‘ΜΕΙΝΕ ΣΠΙΤΙ’ είναι η πιο σημαντική και αν ακολουθηθεί από όλους θα ξεμπερδέψουμε μια ώρα αρχύτερα από τη κατάρα αυτή.

Τα πιο πάνω, για να μην χάνουμε την ουσία του πράγματος. Όμως πέραν από τη διαχείριση της Δημόσιας Υγείας έχουμε να διαχειριστούμε και την οικονομία που πλήγεται ανεπανόρθωτα από τον Κορονοϊό. Τα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης και τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων είναι αποδείξεις για τη σημασία που αποδίδεται σε αυτή.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ELEARNING ΣΤΗ MYSEMINARS


Ο τομέας της Επαγγελματικής Κατάρτισης δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα προβλήματα ρευστότητας σε πολλά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και άλλα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ξεκίνησαν να κάνουν την εμφάνισή τους, φέρνοντας τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους σε δύσκολη θέση. Και δεν είναι μόνο τα θέματα τρεχουσών υποχρεώσεων αλλά και τα θέματα εκμετάλλευσης των ευκαιριών που παρουσιάζονται αυτή τη περίοδο για τη βιομηχανία. 

Απειλή και Ευκαιρία

Τα Εκπαιδευτικά Κέντρα έχουν αυτή τη στιγμή τον χρόνο (ελέω περιορισμού στα σπίτια και γραφεία τους) να προχωρήσουν σε πολλές ενέργειες που θα βοηθήσουν όχι μόνο να επανέλθουν στις εργασίες τους με το πέρασμα της κρίσης, αλλά και να εξέλθουν από αυτήν ενδυναμωμένα και αναβαθμισμένα, έτοιμα να προσφέρουν νέες εκπαιδευτικές εμπειρίες στο εργατικό δυναμικό της χώρας μας. Τέτοιες ευκαιρίες είναι

  • Αναβάθμιση της ψηφιακής τους παρουσίας μέσα από ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα
  • Ανάπτυξη νέων προγραμμάτων και εκπαιδευτικού περιεχομένου
  • Ανάπτυξη εξ’ αποστάσεως μεθόδων διδασκαλίας μέσα από ειδικές πλατφόρμες
  • Υιοθέτηση τεχνολογιών στην Επαγγελματική Κατάρτιση όπως η Εικονική Πραγματικότητα, Επαυξημένη πραγματικότητα.
  • Ανάπτυξη συστημάτων αξιολόγησης της μαθησιακής διαδικασίας

 

Πηγές Ενίσχυσης της ρευστότητας των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης

Η οικονομική ενίσχυση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μπορεί να επέλθει μέσα από πολλές ενέργειες κυρίως από πλευράς κράτους. Κάποια μέτρα θα μπορούσα να είναι τα ακόλουθα

  • Τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα της κυβέρνησης.
  • Πακέτα ευνοϊκών βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δανειοδοτήσεων
  • Επίσπευση της εξέτασης μέρους των χορηγήσεων (ΑνΑΔ) για προγράμματα που έχουν ήδη εκτελεστεί και αναμένουν έλεγχο και πληρωμή.
  • Ευνοϊκή βραχυπρόθεσμη (12 μηνών) ρύθμιση σε μη-προβληματικές υφιστάμενες τραπεζικές χορηγήσεις.
  • Παροχή κυβερνητικής εγγύησης έναντι συμβολαίων ανάπτυξης λογισμικού.

Η ταχεία εξέταση και αποδέσμευση χορηγήσεων για σεμινάρια και προγράμματα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, φαντάζει το πιο βολικό από όλες τις επιλογές, αφού είναι οφειλόμενα (εάν περάσουν τον έλεγχο), υπάρχουν στα ταμεία της αρμόδιας αρχής (ΑνΑΔ) και δεν χρειάζεται να γίνει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση, γραφειοκρατία και κόστος. Αν θεωρηθεί ότι με τη μη-διεξαγωγή εκπαιδεύσεων αυτό το διάστημα, έχουν απελευθερωθεί σημαντικοί παραγωγικοί πόροι στην Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, τότε μπορεί να δοθεί βαρύτητα στην επιλεγμένη και σταθμισμένη διεκπεραίωση των αιτήσεων χορηγήσεων. Να γίνει δηλαδή με γνώμονα την ταμειακή ενίσχυση όλων των Εκπαιδευτικών Κέντρων και όχι αποκλειστικά με τη χρονική υποβολή των αιτήσεων. Με μια τέτοια ρύθμιση παρουσιάζεται μια πρώτης τάξεως που θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη για επιβίωση και ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης της χώρας μας.

Σε κάθε περίπτωση όμως η Επαγγελματική Κατάρτιση στη Κύπρο έχει αποδείξει ότι μπορεί αν διέρχεται μεγάλων κρίσεων και να επιβιώνει και να δημιουργεί. Έτσι και τώρα, αποτελεί μονόδρομο η συνεργασία όλων των εταιρών του τομέα για να μετατραπεί η Κρίση σε Ευκαιρία μεταμόρφωσης για ακόμα μια φορά.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Share: