Η Έλενα Κ. Τσολάκη ανάμεσα στις 100 κορυφαίες γυναίκες στην αρχιτεκτονική παγκοσμίως

calendar icon

11 Φεβρουαρίου 2024

⠀ -⠀ Κατασκευές/Construction
Η Έλενα Κ. Τσολάκη ανάμεσα στις 100 κορυφαίες γυναίκες στην αρχιτεκτονική παγκοσμίως

Η Έλενα Κ. Τσολάκη, ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια του αρχιτεκτονικού γραφείου Kyriakos Tsolakis Architects (με έδρα την Κύπρο και το Λονδίνο), έχει συμπεριληφθεί στο πρωτοποριακό νέο βιβλίο με τίτλο «100 Women Architects in Practice» από το Royal Institute of British Architects, που αναγνωρίζει την σημαντική συνεισφορά από γυναίκες αρχιτέκτονες παγκοσμίως. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει αύριο στη Νέα Υόρκη με περαιτέρω εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο να πραγματοποιούνται το 2024.

Το πολυαναμενόμενο αυτό βιβλίο γιορτάζει τις πιο επιδραστικές αρχιτέκτονες σήμερα και γιορτάζει τη διάφορα που μπορεί να έχει η υποδειγματική αρχιτεκτονική. Η Έλενα, μαζί με τα αδέρφια της Νικόδημο και Κασσάνδρα, επίσης αρχιτέκτονες, έχουν συνειδητά επικεντρώσει την δουλειά τους σε δημόσια και πολιτιστικά έργα, αυτά που όπως λένε, μπορούν να έχουν και τον μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο.


UDC Training: ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΚΑΙ BIM


Αρκετά από τα έργα του γραφείου τους βρίσκονται σε απομακρυσμένες ορεινές τοποθεσίες. Όπως συζητείται και στο βιβλίο που επικεντρώνεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο της Κύπρου (Troodos Observatory), ένα από τα τελευταία τους έργα, η υποδειγματική αρχιτεκτονική μπορεί να λειτουργήσει ως "πόλος έλξης" σε αυτές τις συχνά ξεχασμένες περιοχές. Σε αστικά κέντρα, η δουλειά του γραφείου Τσολάκη, συμβάλλουν στη βελτίωση της κοινωνικής ισότητας, όπως για παράδειγμα με το πρώτο ειδικά κατασκευασμένο καταφύγιο γυναικών στην Κύπρο του ΣΠΑΒΟ, ένα μέρος που δίνει τη δυνατότητα σε κακοποιημένες γυναίκες να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Η ανθρώπινη ευημερία είναι ολοένα και μια πιο σημαντική διερεύνηση του γραφείου τους, με έργα όπως η σχολή μαγειρικής «The Culinary School» και το κέντρο ευεξίας «Charisma Wellness Resort» στη Μύκονο, να γίνονται αρχιτεκτονικά σημεία για την προώθησης της υγείας, μακροζωίας και πνευματικής ευεξίας.

Το βιβλίο προβάλει τη σημαντική συνεισφορά στο αρχιτεκτονικό τοπίο τόσο της Τσολάκη όσο και άλλων γυναικών αρχιτεκτόνων, σε έναν τομέα που παραδοσιακά κυριαρχείται από άνδρες. Αναδεικνύει τον θεμελιώδης ρόλο που έχουν οι γυναίκες στη διαμόρφωση ενός καλύτερου δομημένου περιβάλλοντος.

Η δημιουργία τέτοιου βιβλίου επιβεβαιώνει πως η αρχιτεκτονική που σχεδιάζεται με σκοπό να βελτιώσει τον κόσμο στον οποίο ζούμε, αξίζει να αναγνωρίζεται, όσο και τα άτομα που το έχουν κάνει στόχο Ζωής να αξιοποιήσουν την δύναμη της αρχιτεκτονικής προς το καλύτερο.Share: