Έρευνα για τις Γυναίκες στο Χώρο Εργασίας: Μπορούμε και Καλύτερα

calendar icon

13 Μαΐου 2025

⠀ -⠀ Ανθρώπινο Δυναμικό (HR)
Έρευνα για τις Γυναίκες στο Χώρο Εργασίας: Μπορούμε και Καλύτερα


Η πρόοδος για την ισότητα των φύλων στον επαγγελματικό χώρο υπήρξε αργή και πολλές φορές αντιφατική. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα Women @ Work: A Global Outlook της Deloitte για το 2024, η οποία βασίστηκε στις εμπειρίες 5.000 γυναικών από 10 χώρες, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια που επηρεάζουν την παραγωγικότητά τους, την ψυχική τους υγεία και, εν τέλει, τη μακροχρόνια παραμονή τους στον οργανισμό.

Ψυχική υγεία και εργασιακή πίεση

Το 50% των γυναικών που συμμετείχαν δήλωσαν ότι βιώνουν υψηλότερα επίπεδα άγχους σε σχέση με πέρσι, ενώ το 33% χρειάστηκε να πάρει άδεια για λόγους ψυχικής υγείας. Παρόλο που τα ποσοστά burnout έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2023, η τάση παραμένει ανησυχητική.

Το πιο ανησυχητικό εύρημα είναι η σιωπή: τα δύο τρίτα των γυναικών δεν αισθάνονται άνετα να μιλήσουν στο εργασιακό τους περιβάλλον για θέματα ψυχικής υγείας. Ο φόβος για επιβράδυνση της καριέρας ή ακόμα και απόλυση αποθαρρύνει τη διαφάνεια και απομονώνει τις εργαζόμενες.

Ζητήματα ασφάλειας και κακοποίησης

Η φετινή έρευνα εστίασε και στο ζήτημα της ασφάλειας των γυναικών στο χώρο εργασίας και στα επαγγελματικά ταξίδια. Το 47% των γυναικών δηλώνει ότι ανησυχεί για την ασφάλειά του κατά τη μετακίνηση ή παραμονή στην εργασία. Τα ποσοστά είναι ακόμη υψηλότερα για γυναίκες με αναπηρίες και τρανς γυναίκες.

Το 16% ανέφερε περιστατικά παρενόχλησης από πελάτες, ενώ το 9% έχει δεχτεί παρενόχληση από συναδέλφους. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι πολιτικές κατά της παρενόχλησης δεν είναι απλώς αναγκαίες – είναι επιτακτικές.

Ευελιξία και ισορροπία προσωπικής ζωής

Η δυνατότητα για ευέλικτη εργασία αναδεικνύεται ως καθοριστικός παράγοντας παραμονής ή αποχώρησης από έναν εργοδότη. Το 95% των γυναικών πιστεύει ότι η επιλογή ευέλικτου ωραρίου επηρεάζει αρνητικά τις πιθανότητες προαγωγής, ενώ μόνο το 10% αισθάνεται ότι μπορεί να μιλήσει ανοιχτά για την ισορροπία εργασίας και ζωής.

Οι πολιτικές για επιστροφή στο γραφείο έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο. Το 26% όσων κλήθηκαν να επιστρέψουν πλήρως στον χώρο εργασίας ανέφερε επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας. Η ευελιξία δεν είναι απλώς θέμα ωραρίων· είναι ζήτημα κουλτούρας.

Τι μπορούν να κάνουν οι οργανισμοί;

  • Ενίσχυση κουλτούρας ανοιχτής επικοινωνίας για θέματα ψυχικής υγείας και εργασιακής πίεσης.
  • Επένδυση σε ευέλικτες μορφές εργασίας με διαφανείς διαδικασίες για προαγωγές και επιβράβευση.
  • Εκπαίδευση ηγετικών στελεχών ώστε να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται την ανάγκη προσωπικής ζωής και φροντίδας.
  • Καθιέρωση πολιτικών μηδενικής ανοχής απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση και την τοξική συμπεριφορά.

Για να προσελκύσουν, να διατηρήσουν και να ενδυναμώσουν τις γυναίκες επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις πρέπει να δημιουργήσουν ένα εργασιακό περιβάλλον που ενσωματώνει την ενσυναίσθηση, την ευελιξία και την πραγματική ισότητα. Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι: όταν οι γυναίκες αισθάνονται ασφαλείς, σεβαστές και υποστηριζόμενες, παραμένουν, και ανθίζουν. Και όταν ανθίζουν εκείνες, ευημερούν και οι οργανισμοί τους.



Share: