Επιδότηση €120 σε όλους για σύνδεση στο δίκτυο οπτικών ινών για γρήγορο ίντερνετ

calendar icon

15 Ιανουαρίου 2023

⠀ -⠀ Πληροφορική - Επαγγελματίες IT
⠀ -⠀ Πληροφορική - Χρήστες
Επιδότηση €120 σε όλους για σύνδεση στο δίκτυο οπτικών ινών για γρήγορο ίντερνετ

Για σύνδεση ίντερνετ με Fiber (οπτικές ίνες) - Ταχύτητες από 100Mbps μέχρι και 1Gbps.

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινώσει το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, τις λεπτομέρειες του Σχεδίου για επιδότηση εφάπαξ ποσού προς τους πολίτες για να έχουν γρήγορο διαδίκτυο στο σπίτι με σύνδεση με οπτικές ίνες (Fiber).

Με το σχέδιο ουσιαστικά οι πολίτες θα παίρνουν ένα κουπόνι/επιδότηση, ένα εφάπαξ ποσό δηλαδή €120, με στόχο τη σύνδεση των σε δίκτυα υπέρ υψηλών ταχυτήτων (Gigabit). Θα είναι ουσιαστικά μια επιδότηση μέρους της σύνδεσης και της συνδρομής για το ξεκίνημα. 

Όπως δήλωσε στην OffsiteNews ο Υφυπουργός Έρευνας Κυριάκος Κόκκινος, στόχος του σχεδίου είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να έχουν πολύ γρήγορες ταχύτητες ίντερνετ στο σπίτι. ‘’Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να βάλει πιο γρήγορο διαδίκτυο στο σπίτι του. Επιπλέον η σύνδεση με Fiber είναι πιο αξιόπιστη. Δεν χάνεται το σήμα τόσο εύκολα, δεν πέφτουν οι ταχύτητες κτλ’’.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ


Ο κ. Κόκκινος σημείωσε ότι οι πάροχοι ήδη προχώρησαν σε υποδομές και υπάρχει κάλυψη πάνω από 60%. Στόχος είναι η παγκύπρια κάλυψη εντός του 2023. ‘’Το σχέδιο είναι και ένα κίνητρο προς τις εταιρείες για να καλύψουν όλο το δίκτυο, αφού θα υπάρχει ζήτηση από την αγορά’’. 

Ο κ. Κόκκινος μας ανέφερε ότι με το Fiber, οι μίνιμουμ ταχύτητες είναι 100Mbps και μπορεί να φτάσουν μέχρι και 1Gbps. Με τις ταχύτητες αυτές υπάρχει μεγάλη διαφορά σε ότι και αν κάνεις στο διαδίκτυο. Η διαφορά με την συμβατική σύνδεση ίντερνετ που έχουμε τα τελευταία χρόνια (ADSL) είναι εμφανής στην πράξη με το Fiber και τις μεγάλες ταχύτητες που προσφέρει. 

Δεν θα υπάρχουν κριτήρια

Αν καλύπτει την περιοχή σου το δίκτυο Fiber του παρόχου σου, θα μπορείς απλά να κάνεις αίτηση στον πάροχό σου για ίντερνετ με fiber και το κράτος θα πληρώσει απευθείας στον πάροχο το ποσό των €120. Το ποσό αυτό θα αφαιρείται από τη χρέωση σου. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια. Προϋπόθεση είναι να υπάρχει από τον πάροχο η οπτική ίνα έξω από το σπίτι. Η μίνιμουμ ταχύτητα θα είναι τα 100Mbps. Περισσότερες λεπτομέρειες και ανακοινώσεις αναμένονται προς το τέλος Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου. 

Το κουπόνι θα στηρίξει 82.000 νοικοκυριά και η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ. Το Σχέδιο είναι χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ. 

Λίγα λόγια για το fiber

Το Fiber χρησιμοποιεί οπτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να πετύχουν πάρα πολύ υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων. Οι οπτικές ίνες είναι πολύ λεπτά γυάλινα νήματα που χρησιμοποιούν το φως για μεταφορά των δεδομένων πολύ πιο γρήγορα από ότι τα υφιστάμενα καλώδια χαλκού. 

Η ταχύτητα διαδικτύου των οπτικών ινών είναι 1 Gbps. Αυτό είναι 10 έως 20 φορές ταχύτερο από μια σύνδεση VDSL των 50 έως 100 Mbps που έχουμε οι περισσότεροι από εμάς στα σπίτια μας σήμερα.Share: