Ενισχύεται το Θεσμικό Πλαίσιο για Επενδυτικά Ταμεία στην Κύπρο

calendar icon

24 Νοεμβρίου 2023

⠀ -⠀ Χρημ/κά - Fintech - Χρηματοδοτήσεις
⠀ -⠀ Χρηματοοικ.-Ασφαλιστικά-Τραπεζικά
Ενισχύεται το Θεσμικό Πλαίσιο για Επενδυτικά Ταμεία στην Κύπρο

Στην εποχή που η διαφάνεια και η ασφάλεια των επενδύσεων αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης, η Κυπριακή κυβέρνηση κάνει ένα ακόμη βήμα προς την ενίσχυση της ελκυστικότητας της χώρας ως επενδυτικού κέντρου. Το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, ενέκρινε ένα σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά την Σύσταση και Λειτουργία των Εταιρειών Διοίκησης Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων.

Με αυτή την κίνηση, η Κύπρος προσδίδει μεγαλύτερη ειδίκευση στον τομέα των επενδυτικών ταμείων, προσφέροντας ένα θεσμικό πλαίσιο που συμβαδίζει με τις πλέον αναπτυγμένες αγορές. Η τυποποίηση και η αδειοδότηση των διοικητικών υπηρεσιών δημιουργούν ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τους επενδυτές και ανοίγουν την πόρτα για την προσέλκυση περισσότερων Διαχειριστών Επενδύσεων στο νησί.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης τόνισε τη σημασία της εν λόγω νομοθεσίας, η οποία αναμένεται να ενθαρρύνει την εστίαση σε εξειδικευμένα ζητήματα όπως η διαχείριση κεφαλαίων και η αξιολόγηση των κινδύνων, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια των επενδυτών.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Η νέα νομοθεσία φέρνει την Κύπρο στο προσκήνιο των επενδυτικών αγορών, καθώς προσφέρει ένα θεσμικό πλαίσιο που αναγνωρίζει τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να φέρει πιο κοντά τους Κύπριους επιχειρηματίες στις διεθνείς πρακτικές, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα στην τοπική αγορά να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, παρέχοντας ταυτόχρονα στους επενδυτές ένα πλαίσιο αξιόπιστο και αναγνωρίσιμο στο διεθνές στερέωμα. Η Κύπρος, με αυτό το βήμα, αποδεικνύει ότι είναι πρόθυμη να προσελκύσει και να διατηρήσει το κεφάλαιο και το ταλέντο που απαιτούνται για μια δυναμική και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

CIFA: Τεράστιας σημασίας για τον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων το νομοσχέδιο για τις Εταιρείες Διοίκησης

Ο Cyprus Investment Funds Association (CIFA) χαιρετίζει την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του Νομοσχεδίου «Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας των Εταιρειών Διοίκησης Οργανισμών Διοίκησης Συλλογικών Επενδύσεων Νόμος του 2023».

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει τη λειτουργία των Κυπριακών Εταιρειών Διοίκησης Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων (ΚΕΔΟΣΕ). Συγκεκριμένα, καθορίζει ζητήματα όπως τους όρους για χορήγηση άδειας λειτουργίας των ΚΕΔΟΣΕ, την οργάνωση και τη λειτουργία τους, την εκτέλεση των λειτουργιών διοίκησης από τις ΚΕΔΟΣΕ, καθώς και την ανάθεση των λειτουργιών διοίκησης από τις ΚΕΔΟΣΕ.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική ρύθμιση για τον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων, αφού ολοκληρώνει το κανονιστικό πλαίσιο του τομέα στην Κύπρο και με την ψήφισή του η χώρα μας θα καταστεί ακόμα πιο ελκυστικός προορισμός για Επενδυτικά Ταμεία, Διαχειριστές και παρόχους παρεμφερών υπηρεσιών. Καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δυναμικό και ανταγωνιστικό τομέα διεθνώς, ο CIFA απευθύνει έκκληση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για όσο το δυνατό ταχύτερη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης, σημειώνει: «Ο τομέας των Επενδυτικών Ταμείων έχει αναδειχθεί σε ένα νέο πυλώνα της κυπριακής οικονομίας ο οποίος δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, στηρίζει την εγχώρια οικονομία με επενδύσεις σχεδόν 3 δισ. ευρώ και ενισχύει τους σχεδιασμούς για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα προσθέσει ακόμα ένα πλεονέκτημα στην προσπάθεια που καταβάλλεται για διαρκή ενίσχυση του πλαισίου που διέπει τις συλλογικές επενδύσεις στην Κύπρο και περαιτέρω καθιέρωση της χώρας μας ως έναν κορυφαίο διεθνή προορισμό».Share: