Έκθεση Deloitte «2025 Global Human Capital Trends»: Προκλήσεις και οι Ευκαιρίες της Τεχν. Νοημοσύνης

calendar icon

10 Μαΐου 2025

⠀ -⠀ Ανθρώπινο Δυναμικό (HR)
⠀ -⠀ Οργάνωση/Διοίκηση/Ηγεσία
Έκθεση Deloitte «2025 Global Human Capital Trends»: Προκλήσεις και οι Ευκαιρίες της Τεχν. Νοημοσύνης


Σε μια περίοδο ταχύτατων αλλαγών, το εργασιακό περιβάλλον βρίσκεται σε διαρκή μετάβαση. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η μετατόπιση των οργανωτικών δομών και η αυξανόμενη έλλειψη εμπειρίας σε κρίσιμους ρόλους, μετατρέπουν τις γνωστές ισορροπίες σε νέες, πολύπλοκες προκλήσεις. Η πρόσφατη ετήσια έκθεση της Deloitte «2025 Global Human Capital Trends» αποτυπώνει αυτή την ένταση, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη μετασχηματισμού και ευθυγράμμισης των ανθρώπινων δυνατοτήτων με τις στρατηγικές των οργανισμών.

Μια από τις πιο ηχηρές επισημάνσεις της έκθεσης είναι ότι οι νεοπροσληφθέντες εργαζόμενοι, παρότι διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες, συχνά στερούνται της εμπειρίας για να ανταποκριθούν άμεσα στις απαιτήσεις της θέσης. Με τις παραδοσιακές εισαγωγικές θέσεις να εκλείπουν, το χάσμα εμπειρίας διευρύνεται, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη μετάβασης από τις προσλήψεις βάσει βιογραφικού σε προσλήψεις βάσει δεξιοτήτων και δυναμικού.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (HR)


Το 73% των στελεχών συμφωνούν ότι απαιτείται σοβαρή επένδυση σε εμπειρικές ευκαιρίες εντός των οργανισμών, ώστε οι εργαζόμενοι να αναπτύσσονται ουσιαστικά. Παράλληλα, η πρόκληση της ενσωμάτωσης του AI απαιτεί νέα προσέγγιση όχι μόνο σε επίπεδο τεχνολογίας αλλά και στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας των οργανισμών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον ρόλο των διευθυντών. Η μεσαία διοίκηση καλείται να μετασχηματιστεί από διαχειριστικό «εργαλείο» σε ηγετικό πυλώνα ανθρώπινης ανάπτυξης. Ωστόσο, μόνο το 13% του χρόνου των διευθυντών αφιερώνεται σήμερα στην ανάπτυξη του προσωπικού τους, ενώ ένα ανησυχητικό ποσοστό δηλώνει έλλειψη ετοιμότητας για διαχείριση ανθρώπων και σημαντική φθορά στην ψυχική του υγεία.

Η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να απελευθερώσει τους διευθυντές από χρονοβόρες διαδικασίες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επικεντρωθούν στην ενδυνάμωση των ομάδων τους, στην καθοδήγηση και στην ανάδειξη ταλέντου.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (HR)


Μέσα από αυτή τη νέα πραγματικότητα, επανέρχεται δυναμικά και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της πρότασης αξίας για τον εργαζόμενο (Employee Value Proposition - EVP). Η εργασία στο μέλλον δεν θα αφορά μόνο την αμοιβή ή τον τίτλο, αλλά και το πώς ένας οργανισμός δίνει στον εργαζόμενο τη δυνατότητα να εξελιχθεί, να μάθει και να συνδημιουργήσει σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει άνθρωπο και μηχανή.

Πάνω από το 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να εργαστούν – και να παραμείνουν – σε έναν οργανισμό που τους δίνει τη δυνατότητα να εξελιχθούν στην εποχή του AI. Ενώ οι ηγέτες που επικοινωνούν καθαρά το όραμα και τον ρόλο της τεχνολογίας στην εργασία του αύριο, κερδίζουν την εμπιστοσύνη του ανθρώπινου δυναμικού.

Η έκθεση της Deloitte δεν παρουσιάζει απλώς προβλήματα. Αντιθέτως, προσφέρει έναν χάρτη ευκαιριών για οργανισμούς που επιθυμούν να αναπτυχθούν ουσιαστικά. Ο μετασχηματισμός δεν είναι απλώς απαραίτητος· είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία του μέλλοντος.

👉 Δείτε την Έκθεση της Deloitte “2025 Global Human Capital Trends”



Share: