Η μετάβαση από την CAD στην BIM εποχή για τους Αρχιτέκτονες και όχι μόνο

Μηχανικοί/Αρχιτέκτονες/Σχεδιαστές,⠀
Η μετάβαση από την CAD στην BIM εποχή για τους Αρχιτέκτονες και όχι μόνο

Η αρχιτεκτονική βρίσκεται στη μέση του μεγαλύτερου μετασχηματισμού με την εισαγωγή των υπολογιστών και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών σχεδίασης. 

Το ΒΙΜ (Building Information Modeling) είναι μια απλή ιδέα:

Ένα ενιαίο ψηφιακό μοντέλο ενός κτιρίου – κατασκευής πάνω στο οποίο μπορούν να εργαστούν όλοι οι συμμετέχοντας του έργου (αρχιτέκτονες, μηχανικοί, κατασκευαστές, προμηθευτές, επιβλέποντες εργοταξίου…).

Μια μεθοδολογία που επιτρέπει στους αρχιτέκτονες να δημιουργούν προσομοιώσεις ψηφιακού σχεδιασμού για τη διαχείριση όλων των πληροφοριών που σχετίζονται με ένα αρχιτεκτονικό έργο, χρησιμοποιώντας τις αντίστοιχες πλατφόρμες BIM σχεδίασης (Revit, Archicad …).

Ο αρχιτέκτονας πλέον, δεν σχεδιάζει γραμμές σε Autocad αρχεία, αλλά χρησιμοποιεί BIM πλατφόρμες όπως το Revit και το Archicad. Στην κάτοψή του εισάγει πραγματικά 3d μοντέλα με τις ιδιότητες του εκάστοτε κατασκευαστή. Από κουφώματα, δάπεδα, ξηρά δόμηση μέχρι μηχανολογικό εξοπλισμό και επίπλωση, το αρχείο αποτελεί μια πιστή προσομοίωση της κατασκευής.

«Το BIM θα σας επιτρέψει μόνο να δημιουργήσετε ό,τι σας δίνει η οικοδομική βιομηχανία» – Benjamin MarksΗ Εξέλιξη από το CAD στο BIM


UDC Training: Τα πάντα στην εκπαίδευση BIM Archicad, Revit και υποστηρικτικά εργαλεία για Αρχιτέκτονες, Μηχανικούς και Σχεδιαστές


Ενώ το CAD δημιουργεί 2 ή 3 διαστάσεων σχέδια χωρίς κατασκευαστικές πληροφορίες, το BIM ενσωματώνει 4D (χρόνος) και 5D (κόστος) ιδιότητες. Με τον αρχιτεκτονικό κλάδο να έχει απομακρυνθεί πλέον από τη χρήση 2D συμβολικής τεκμηρίωσης και να έχει υιοθετήσει σχεδίαση μέσα σε περιβάλλον 3D μοντελοποίησης, οι υπολογιστές μπορούν να προσφέρουν πρόσθετα οφέλη πέρα από το Computer Aided Drafting (CAD).

Τα έργα που σχεδιάζονται σε BIM μπορούν να περιλαμβάνουν τα πραγματικά προϊόντα και υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τους, ενσωματώνοντας τη γεωμετρία, τα χαρακτηριστικά και το κόστος τους στο μοντέλο, καθώς και πληροφορίες επικοινωνίας με τους εκάστοτε προμηθευτές.

Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να διαχειρίζονται πληροφορίες έξυπνα καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός έργου, αυτοματοποιώντας διαδικασίες όπως ο προγραμματισμός, οι επιμετρήσεις, ο σχεδιασμός, η ανάλυση – τεκμηρίωση, η κατασκευή, η λειτουργικότητα, η συντήρηση, η ανακαίνιση ή / και κατεδάφιση.

Ένας διεπιστημονικός τρόπος συνεργασίας

Σε κάθε στάδιο σχεδιασμού και κατασκευής υπάρχει ένας απεριόριστος αριθμός συμμετεχόντων, καθώς και άπειρες αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών.

Τα έργα είναι διεπιστημονικά και περιλαμβάνουν πληροφορίες που δεν είναι απαραίτητες για όλους τους εμπλεκόμενους. Το BIM συμβάλλει στην ομαλή και παραγωγική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μέσω ενός κοινού ψηφιακού μοντέλου της μελέτης.

Οι προμηθευτές διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο σε ένα έργο, καθώς κατέχουν το κλειδί στην διαθεσιμότητα των υλικών. Επομένως, το BIM μπορεί να γίνει κατανοητό ως ένα είδος καταλόγου μοντέλων υλικών, βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου μεταφέρονται στους υπεύθυνους για την κατασκευή του.

Υπάρχουν ιστοσελίδες που φιλοξενούν τεράστιες βιβλιοθήκες προϊόντων (www.bimobject.com), επιτρέποντάς σας να κατεβάσετε συγκεκριμένα μοντέλα που θα ενσωματωθούν άμεσα στο αρχιτεκτονικό σας έργο εξοικονομώντας χρόνο που θα χρειαζόσασταν για τις διάφορες επιμετρήσεις και προδιαγραφές.

Με όλες αυτές τις πληροφορίες που φορτώνονται, το σύστημα όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα της εργασίας, αλλά μειώνει επίσης τη λήψη αποφάσεων και τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά προβλήματα και μειώνοντας το συνολικό κόστος ενός έργου.

Με αυτόν τον τρόπο, το BIM επιτρέπει την παραγωγική συνεργασία μεταξύ αρχιτεκτόνων, πελατών, κατασκευαστών, μηχανικών και άλλων σχετικών παραγόντων μέσα σε μια ενιαία και ευρεία διαδικασία.



Share:
Διαβάστε Επίσης
Title: 7 BIM Trends with Growing Adoption for 2024

The Rise of Digital Twins Digital Twin technology in combination with BIM is transforming the MEP sector.