Δεν έχεις Γραπτή Εκτίμηση Κινδύνου στην επιχείρησή σου? Μάθε πως θα συμμορφωθείς με τον Νόμο

Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία,⠀
Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία,⠀
Δεν έχεις Γραπτή Εκτίμηση Κινδύνου στην επιχείρησή σου? Μάθε πως θα συμμορφωθείς με τον Νόμο

Ως εργοδότης, οφείλετε να εξασφαλίζετε την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων σας ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας. Ως εκ τούτου, οφείλετε να αξιολογείτε όλους τους κινδύνους στους οποίους ενδεχομένως εκτίθενται οι εργαζόμενοι και να λαμβάνετε μέτρα πρόληψης και προστασίας, εξασφαλίζοντας, για παράδειγμα, ότι κάθε εργαζόμενος έχει λάβει την απαραίτητη ενημέρωση και κατάρτιση σε θέματα υγείας και ασφάλειας.

Σε μερικές περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να λάβετε επιπρόσθετα μέτρα, για παράδειγμα, με στόχο την πρόληψη επικίνδυνων καταστάσεων και την παροχή κατάρτισης όσον αφορά τις πρώτες βοήθειες, την πυρασφάλεια και την εκκένωση των χώρων από τους εργαζόμενους. Θα πρέπει να ορίσετε τουλάχιστον έναν εκπαιδευμένο υπάλληλο ο οποίος θα διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τα μέτρα αυτά.

Εκτίμηση επικινδυνότητας

Δεν υπάρχουν κανόνες της ΕΕ στους οποίους να ορίζεται επακριβώς πώς θα πρέπει να διενεργούνται οι εκτιμήσεις επικινδυνότητας, ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, οι εθνικοί κανόνες περιλαμβάνουν λεπτομερέστερες απαιτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο και τη μορφή τους.

Στη Κύπρο όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να διαχειρίζονται τους κινδύνους που παρουσιάζονται στις εργασίες της και αν η επιχείρηση εργοδοτεί 5 ή περισσότερα πρόσωπα θα πρέπει να κατέχει Γραπτή Εκτίμηση Κινδύνου από κατάλληλο και ικανό πρόσωπο. Η Νομοθεσία αναφερόμενη στο Ικανό Πρόσωπο, προσδιορίζει 2 περιπτώσεις.

  • Το άτομο είναι εργοδοτούμενος της επιχείρησης και έχει εκπαιδευτεί επαρκώς για να μπορεί να διεξάγει την εκτίμηση κινδύνου της επιχείρησης. Η Εκπαίδευση αυτή σε συνάρτηση με μια ικανοποιητική εμπειρία στην επιχείρηση και τις εργασίες της, του δίνει το δικαίωμα να προβεί στη διενέργεια της ΓΕΚ.
  • Εναλλακτική λύση για τη διενέργεια της ΓΕΚ, είναι οι Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ). Οι υπηρεσίες αυτές καθορίζονται από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ως τα Πρόσωπα ή Νομικές Οντότητες που είναι εγκεκριμένες για το σκοπό και είναι αναρτημένοι σε σχετικό κατάλογο του ΤΕΕ που ανανεώνεται από καιρό εις καιρό.


5/11/2021 KES College Seminar:Εισαγωγή και Mεθοδολογία Eκτίμησης Eπαγγελματικής Eπικινδυνότητας στους χώρους εργασίας

19/11/2021 KES College Seminar:Εκπαίδευση Yπευθύνων ΕΣΥΠΠ (Εσωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης)


Κατά τη διενέργεια μιας εκτίμησης επικινδυνότητας πρέπει να πραγματοποιούνται τα εξής:

  • συγκέντρωση των σχετικών πληροφοριών
  • προσδιορισμός των πιθανών κινδύνων
  • εκτίμηση της επικινδυνότητας των κινδύνων αυτών: για παράδειγμα, εκτίμηση των πιθανοτήτων, της σοβαρότητας των συνεπειών και λήψη απόφασης σχετικά με το επίπεδο ανοχής των κινδύνων.
  • προγραμματισμός ενεργειών για την εξάλειψη ή τη μείωση της επικινδυνότητας
  • τεκμηρίωση της εκτίμησης επικινδυνότητας.

Κατά τη διενέργεια της εκτίμησης επικινδυνότητας θα πρέπει επίσης να δίνεται προσοχή στους εργαζόμενους που μπορεί να είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι, καθώς και σε άλλα άτομα που ενδέχεται να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις σας, όπως εργολάβοι ή επισκέπτες.

Αφού προσδιοριστούν οι κίνδυνοι και οι πιθανές επιπτώσεις τους, θα πρέπει να αξιολογήσετε και να ιεραρχήσετε την επικινδυνότητα. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε εάν υπάρχουν νομικές υποχρεώσεις, οι οποίες μπορεί να αναφέρονται λεπτομερώς στις προδιαγραφές εκτίμησης επικινδυνότητας ή να αφορούν μια πιο εξειδικευμένη κατάρτιση των εργαζομένων σε σχέση με έναν συγκεκριμένο κίνδυνο ή τομέα δραστηριότητας.

Ειδικός σε θέματα ασφάλειας και υγείας

Εάν δεν διαθέτετε τις απαιτούμενες ικανότητες για τη διενέργεια της εκτίμησης επικινδυνότητας ή τη λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια, πρέπει να ζητήσετε από ειδικό στον τομέα της υγείας και ασφάλειας να αναλάβει τις σχετικές δραστηριότητες για λογαριασμό σας.

Ανάλογα με το είδος της επιχείρησής σας, μπορείτε επίσης να διενεργήσετε αξιολόγηση επικινδυνότητας με τη βοήθεια ενός δωρεάν διαδικτυακού εργαλείου που ονομάζεται OiRA και που απευθύνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και εργασίες. Το εργαλείο OiRA μπορεί κάποιος να το εντοπίσει στην σελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας. 

Πώς γίνεται η τεκμηρίωση της επικινδυνότητας;

Μόλις ολοκληρώσετε την εκτίμηση επικινδυνότητας, θα πρέπει να τεκμηριώσετε τα αποτελέσματα μέσα από σχετική γραπτή έκθεση.

Μολονότι δεν υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις σε επίπεδο ΕΕ, συνιστάται το έγγραφο να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα εξής:

  •  το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητα του ή των προσώπων που διενεργούν την εκτίμηση
  • τους κινδύνους που εντοπίστηκαν και την επικινδυνότητά τους
  • τις ομάδες εργαζομένων που αντιμετωπίζουν ειδικούς κινδύνους
  •  τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας – πότε σχεδιάζετε να τα θέσετε σε εφαρμογή, ποιος θα είναι αρμόδιος και πώς θα παρακολουθείται η πρόοδος
  •  πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους στη διαδικασία εκτίμησης της επικινδυνότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ





Share:
Διαβάστε Επίσης
Change or Die: Η Δύναμη της Αλλαγής μέσω της Επαγγελματικής Κατάρτισης

Η αλλαγή στον επιχειρηματικό κόσμο δεν είναι μόνο αναπόφευκτη, αλλά και κρίσιμη

Αγκαλιάζοντας τη θεραπευτική δύναμη της φύσης: Μια υπενθύμιση για επανασύνδεση

Ecotherapy: Ας αγκαλιάσουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες που μας προσφέρει η φύση