Friday 5 April 2019

Παγκύπριος Διαγωνισμός Ρομποτικής Robotex Cyprus


Με στόχο την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής και την προσέλκυση παιδιών στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά ο Παγκύπριος Διαγωνισμός Ρομποτικής Robotex Cyprus.

Ο Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Ιουνίου 2019 στο Αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, και η όλη διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Σήμερα, στο Αμφιθέατρο των Κεντρικών Γραφείων της CYTA πραγματοποιήθηκε η δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση του 3ου Robotex Cyprus, στην παρουσία των διοργανωτών και των συντελεστών του διαγωνισμού.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι κύριοι συντελεστές, το Cyprus Computer Society (CCS) ως διοργανωτής, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Οργανισμός Νεολαίας ως συνδιοργανωτές, η Cyta Στρατηγικός Συνεργάτης, το Υπουργείο Παιδείας ως υποστηρικτής, η Τράπεζα Κύπρου ως Youth Supporter, το Πανεπιστήμιο Κύπρου ως Educational Innovational Leader, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και το RISE ως χορηγοί και το ΙΕΤ και η Engino ως αργυροί χορηγοί.

Στο χαιρετισμό του, ο Ανώτερος Διευθυντής Τεχνολογίας και πληροφορικής της Cyta Χρύσης Φοινιώτης είπε πως η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ενσωμάτωση της σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα θεωρείται πλέον δεδομένη. Σημείωσε πως η CYTA με υποδομές και πλατφόρμες που στηρίζονται στην τεχνολογική της υπεροχή πρωταγωνιστεί στο ψηφιακό μέλλον του τόπου και αποτελεί βασικό συμμέτοχο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας.

«Στο πλαίσιο αυτό επενδύουμε συστηματικά στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και στην εκπαίδευση των νέων της Κύπρου μέσω της καινοτομίας και της τεχνολογίας», είπε, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσαρμογή της εκπαίδευσης στη νέα εποχή είναι πλέον απαραίτητη για να μπορεί να προσφέρει τα εφόδια που χρειάζονται για να προετοιμαστούν για το αύριο. «Ως Στρατηγικός Συνεργάτης του Cyprus Computer Society μοιραζόμαστε τους στόχους των διοργανωτών και στηρίζουμε τις προσπάθειες για εισαγωγή της ρομποτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην Κύπρο», σημείωσε.

Ο Ανδρέας Λούτσιος Αντιπρόεδρος του CCS που είναι ο διοργανωτής του Διαγωνισμού, στο δικό του χαιρετισμό είπε αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραματίζει η περσινή επιτυχία σε συνδυασμό με τη φετινή αναβάθμιση της διοργάνωσης στην επίτευξη των στόχων του διαγωνισμού. Πρόσθεσε πως η δυναμική παρουσία της Κύπρου στον αντίστοιχο παγκόσμιο διαγωνισμό στην Εσθονία αποδεικνύει ότι παράγεται πολύ σημαντικό έργο προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων της ανάπτυξης της εκπαιδευτικής ρομποτικής και την προσέλκυση παιδιών στους τομείς STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) στην Κύπρο.

Ο κ. Λούτσιος είπε πως ο αριθμός των συμμετοχών σε ομάδες αναμένεται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο, ενώ ευχαρίστησε εκτός από τα συνδιοργανωτές και τους υποστηρικτές του διαγωνισμού., τους εθελοντές, οι οποίοι θα ξεπεράσουν στον αριθμό τους 100.

Ο Μιχάλης Τουρτούρης, Επιθεωρητής Πληροφορικής Διεύθυνσης Μέσης του Υπουργείου Παιδείας, είπε πως μέσω της επιστήμης της πληροφορικής οι μαθητές μπορούν να ασχοληθούν με ένα μεγάλο εύρος διδακτικών περιοχών. «Είναι ευθύνη όλων μας η κατοχύρωση, η διασφάλιση και η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης στα παιδιά μας. Το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της κεντρικής επιδίωξης του για παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης στηρίζει και προωθεί τέτοιους διαγωνισμούς για να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εμπλακούν και να αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας, ομαδικής δουλειάς, ευγενούς άμιλλας αλλά και ευστροφίας και καινοτομίας», είπε.

Τον διαγωνισμό παρουσίασαν τα μέλη της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του Robotex Πανίκος Μασούρας, Γιώργος Γεωργίου και Περικλής Cheng. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές και ενήλικες και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται με τη βοήθεια του προπονητή-εκπαιδευτή τους να ετοιμάσουν ομάδες για να δημιουργήσουν ρομπότ τα οποία θα διαγωνιστούν στις διάφορες προκλήσεις.

Όπως είπε ο κ. Μασούρας, οι προκλήσεις όπως η μονομαχία μεταξύ δύο ρομπότ, η έξοδος από τον λαβύρινθο, όπως και η έκθεση κατασκευών των παιδιών του δημοτικού, αναμένεται να έχουν απήχηση εκτός από τους διαγωνιζόμενους και στους φίλους και συγγενείς που θα παρακολουθήσουν. Οι νικητές θα λάβουν μέρος στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Robotex στην Εσθονία.

Οι ενδιαφερόμενοι για να δημιουργήσουν ομάδα συμμετοχής, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.robotex.org.cy και να εγγραφούν μέχρι τις 26 Μαΐου 2019.

Χορηγοί επικοινωνίας του διαγωνισμού είναι το ΚΥΠΕ, ο ALPHA Κύπρου και ο REPORTER.

Το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Δημοκρατίας δεν επέτρεψε την είσοδο σε τρεις Ουκρανούς αθλητές που έφθασαν χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας και θα συμμετείχαν στον «διεθνή» διαγωνισμό μοντέλων ανεμοπτέρων, και αφού διαπίστωσαν ότι θα μετέβαιναν στα κατεχόμενα του «σαν να ήταν εγκληματίες και χωρίς καμία έρευνα τους έστειλαν πίσω στη χώρα τους», υποστηρίζει σε γραπτή του δήλωση ο «βουλευτής» ΚΕΕ, Oγουζχάν Χασίπογλου.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Χασίπογλου πρόσθεσε ότι πρόκειται για τρεις αθλητές της εθνικής ομάδας της Ουκρανίας στο συγκεκριμένο άθλημα, λέγοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές της Δημοκρατίας παρεμποδίζουν την είσοδο σε κάποιους που θέλουν να μεταβούν στα κατεχόμενα και υπενθύμισε αυτό που είχε συμβεί πέρυσι με ομάδα 12 παιδιών από την Σερβία που θα συμμετείχε σε εορτασμούς στα κατεχόμενα για την ‘Ημέρα εθνικής κυριαρχίας και παιδιού’ στις 23 Απριλίου. Το ίδιο, ανέφερε, έχει συμβεί και με Ρώσους και Ισραηλινούς τουρίστες που είχαν επίσης έρθει μέσω του αεροδρομίου της Λάρνακας με σκοπό να μεταβούν στα κατεχόμενα, αλλά και με έναν Ιάπωνα καθηγητή που ήταν προσκεκλημένος να μιλήσει στο «πανεπιστήμιο» εγγύς Ανατολή.

Μιλούμε, συνέχισε ο «βουλευτής» του ΚΕΕ, για ΜΟΕ στο Κυπριακό, αλλά για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη, πρέπει πρώτα να υπάρχει. Υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά εφαρμόζει αθλητικά και πολιτιστικά εμπάργκο στους Τ/κ και από την άλλη λέει ότι θέλει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Τ/κ να συζητήσει την ομοσπονδία. Δεν είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος αυτή την αντίφαση, πρόσθεσε και ζήτησε από τον Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί να θέσει το θέμα αυτό στην Τζέιν Χολ Λουτ στην συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Κυριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΝΕΑ: Αναγνώριση της Παγκόσμιας Συνεισφοράς του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από το Times Higher Education

ΝΕΑ: Ταινία με πρωταγωνιστή τον Nicolas Cage θα γυριστεί στην Κύπρο

ΝΕΑ: Κεντρικά Γραφεία Wargaming Global - Φουτουριστικό, Υπερσύγχρονο, Φιλικό στο Περιβάλλον

Seminars: All Seminars for GDPR

Source: ikypros.comMORE CATEGORY NEWS

Monday 21 October 2019
Ο Καρκίνος ΔΕΝ είναι Επάρατη Νόσος. Σε Δέκα Χρόνια ο Καρκίνος θα Αποτελεί Χρόνιο Νόσημα
More
Saturday 12 October 2019
Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας 2019
More
Thursday 10 October 2019
Την Ψηφιακή “Αποτοξίνωση” Επιλέγουν όλο και Περισσότεροι Χρήστες των Social Media
More
Tuesday 8 October 2019
Ώρα να γνωρίσουμε και να καλωσορίσουμε τα… 3D επιτραπέζια
More
Monday 7 October 2019
Το Πανάλαφρο Business Laptop με την Τεράστια Μπαταρία
More
Saturday 28 September 2019
Το ΜΙΤ δημιούργησε το πιο μαύρο υλικό που απορροφά το 99,9% του φωτός
More